AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

olta hazırlama teknikleri

haberci

Yeni Üye
Katılım
4 Şubat 2025
Mesajlar
51.379
Tepkime puanı
1
Puan
1
olta hazırlama,olta hazırlanışı,balıkçılık olta düğümleri,balıkçılık malzemeleri,olta takımı çeşitleri
Balık yakalamak için olta hazırlanışı
Olta, bir mantara tabi misinaya denir Oltaya bağlanan misinaya beden, bedene ast misinalara da köstek denir Olta takımı, mantara bağlı oltaya, ona emrindeki bedene ve bedene bağlı kösteklerle kösteğe ast iğneye ve iskandillerin tümüne aniden denir Öbür olta takımları vardır Bunlar en fazla başvuru formu sırasina tarafından aşağıdaki şekildedir;
1 ÇAPARİ
Fazla iğneli ve yemsiz olta takımı anlamına kazanç İğnelere, çoğunlukla kümes hayvanlarının kanat tüyleri takılır Tüylerin deniz içindeki görüntüsü, küçük balık sürülerini andırdığından balıkların iğneye atlamasına niçin olur İğne adedi, tutulacak balığın cinsinden, kullananın becerisine kadar dönüşmek üzere 12 iğneden 70 iğneye değin olabilir Tutulacak balığın büyüklüğüne göre, oltanın, bedenin ve kösteklerin kalınlığı da değişir çoğunlukla bu kalınlıklar 02019 milimetre çap arasındadır Diğer bir deyişle, 20190 numara misinadır
Minik yükseklik balık çaparilerinde (istavrit, kolyoz, uskumru, çıplakmezgit gibi), ceset genellikle 4050 numara, köstekler ise gövde numarasından 510 numara küçük misinadan yapılır Balıklar büyüdükçe, bu numaralar da orantılı olarak artırılır Basit bir çapari takımı için, önce köstekler hazırlanır Avlanacak balığa tarafından belirlenen misinadan, 1015 cm uzunluğunda parçalar kesilir Bu parçalara köstek denir Kösteklerin her iki ucuna kolay bir düğüm atılıp, düğüm ya pens ile veya dişle sıkıştırılır Kösteklerin bir ucuna iğneler kırmızı ibrişim ipliği ile birkaç kere ilmek atılarak bağlanır Yapay yem olarak kullanılan kaz, ördek, hindi, martı tüyleri, ekseninden 810 tüyü içerecek şekilde sıyrılıp bir demet halinde iğnenin iç kısmına yine kırmızı ibrişim ipliği ile ilmek atılarak bağlanır Böylece çaparinin köstekleri hazır ülkü getirilir
Mantara emrindeki oltanın ucuna, balığın cinsine kadar büyüklüğü değişen bir fırdöndü bağlanır Fırdöndünün abes ucuna da 5070 cm dek bir vücut bağlanarak, bunun ucuna da başka bir fırdöndü takılır Bu fırdöndünün boş ucuna, yine 115 metre uzunluğunda bir cisim bağlanarak, bu bedene de bir kasa yapılır Kasa, misinanın biriki kat katlanarak, çift düğüm atılıp halka haline getirilmesidir Kasalı bedenin halkası, bir sandalyeye tutturularak gerilir ve en dipten açmak üzere bedene birer düğüm halkası açılarak köstekler bu halka içine sokulup sıkılır Kösteklerin, birbirinden açıklığı birbirine değmeyecek kadar olmalıdır (Takriben köstek boyundan 5 cm fazla) Bu operasyon tamamlandıktan sonra da kasa bağının ucuna, yerinde ağırlıkta bir iskandil bağlanınca çapari takımı hazırlanmış olur
2 ZOKALI OLTALAR
Zoka, balık şekli verilmiş olan ve ucunda bir veya birkaç iğne bulunan kurşun parçalarına denir Profesyoneller zokalarını da kendileri yapar Amatörler için bu olanaksızdır Hazır olarak her türlü zoka satılmaktadır Zokalar da iki türdür:
a YEMLİ ZOKALAR:
Yemli zokaların ucundaki iğnelere fileto halinde veya tam olarak balık takılır Zokaların cıvalı olması nedeniyle, meydana gelen parlaklık ve ucundaki yem, dip balıklarının dikkatini çeker ve zokaya atlamalarına niçin olur hemen hemen her türlü balığın avlanmasında yemli zokalar kullanılabilir Mesela; mercan, çinekop, lüfer, lipsoz, kırlangıç, sinarit, orfoz, torik gibi
b YEMSİZ ZOKALAR:
Seğirtme ve yünlü olmak üzere ikiye ayrılırlar:
1 SEĞİRTME ZOKALAR: Bunlar da zoka, kolyoz, uskumru, zargana, çinekop gibi balıkların şeklinde ve parlaktır Bu zokalar, bu nesil minik balıkları yiyen balıkların (lüfer, kofona, palamut, torik gibi büyük yükseklik balıkların) avlanılmasında kullanılır
2 YÜNLÜ ZOKALAR: Küçük balıkların (hamsi, istavrit, kraça) şekli verilmiş, ucunda bir adet iğnesi ve üzerinde de bir deliği olan zokalardır Üst deliğe, daha fazla kırmızı renkli horoz kuyruğundan üç tüy takılır ve bir kibrit çöpü ile sıkıştırılır Çöp suda şişince tüyleri sıkıştırır Bu tüyler yüzen bir balığın yüzgeçlerini andırdığından, avlanacak balık zokanın parlaklığına da kanarak oltaya atlar
ZOKALI OLTA TAKIMLARININ HAZIRLANMASI:
Avlanacak balığın iriliğine kadar değişen kalınlıkta (030050 numara) 50 kulaç olta, gene avlanacak balığın iriliğine kadar değişen kalınlıkta (025050) karoser alınır Olta mantara sarıldıktan daha sonra ucuna 1015 cm boyunda bir kasa yapılır Kasanın düğümünün üzerine ise yaprak halinde küçük bir kurşun kıstırılır Kasaya, gene balığın büyüklüğüne tarafından değişecek (1525 cm) boyda bir fırdöndü bağlanır Fırdöndünün diger ucuna ise 1 metre dek oltayla benzer kalınlıkta ceset takılır Bu bedenin ucuna takılan ikinci fırdöndünün diger halkasına yine olta ile benzer kalınlıkta, 34 metre ana cisim bağlanır Bu bedenin ucuna da zoka bağlanarak zokalı olta takımı hazırlanmış olur Bu takımla, lüfer ve sinarit gibi yırtıcı balıklar avlanacağından, bir hırsız ilavesi gerekir Hırsız, çift kat 40 numara misinanın zokanın ucundaki iğnenin dip tarafına bağlanarak ucuna 23 numara iğne takılması ile oluşan bir takımdır Böylece yırtıcı balıklar zokaya yakalandığında, kurtulmak için çırpınınca hırsıza da yakalanırlar ve bundan böyle kurtulamazlar
3 UZUN OLTALAR
Avlanılacak balığın cinsine tarafından 030050 kalınlıktaki misinadan 4050 kulaçlık bir tutam bir mantara bağlanır Misinanın ucuna 1520 cm uzunluğunda bir kasa yapılır Daha önceki takımlarda da anlattığımız gibi kasa, olta ucuna çift düğüm atılarak oltanın halka haline getirilmesidir Kasaya yine avlanacak lüfer türünün cinsine kadar değişen büyüklükte (15 25 cm) bir fırdöndü bağlanır Fırdöndünün diğer ucuna ise ilave bir beden daha bağlanır Ilave beden oltanın benzer kalınlığında ve 75 cm uzunluğunda olur Ek bedenin ucuna ikinci bir fırdöndü daha bağlanır Bu fırdöndünün boş ucuna da esas cisim bağlanır Tamamlanmış olan olta ve gövde bağlantılarından sonradan kasanın derhal altına da bir yaprak kurşun bağlanır Bu Nedenle ucunda iğne bulunmayan bazı elde edilmiş olur
Bu takımın ucuna takmak için 25 cm uzunluğunda 115 cm kalınlığında çelik bir tel alıp telin ucun halka haline getirilir Halkadan aşağı yukarı 10 cm aşağıya iki iğne çelik tele lehimlenir İğnelerin araları 05 cm olarak hesaplanır Bu iki iğnenin 45 cm aşağısına yeniden bir iğne lehimlenir Bu iğneden de 910 cm aşağıya avlanan balığın iriliğine tarafından seçilen son iğne lehimlenir Böylece uzun olta takımı hazır olur
Bu takımda en makbul yem zarganadır Zargananın başı yüzgeçleri hizasından kesilir Baş telin halka halindeki ucundan sokulur Siyah tire iplik ile kafa tele sımsıkı bağlanır Zarganadan çıkarılan yaprak halindeki iki parçadan birisi üstteki çift iğneye, sonradan tek iğneye ve en daha sonra da uçtaki iğneye takılır Bu Nedenle yemlenmiş ekip hazır ülkü kazanç Balık yaprak halindeki yeme atlar bu nedenle kafa bozulmaz 56 balıkta bir yaprak bozulursa değiştirme yaprak takılır
Bu takım avlanacak mahalde suya salınır Yoklana yoklana balığın bulunduğu derinlik saptama edildikten sonra sabit kalınır Balık vurduğunda ağır ağır çalınarak çekmek gerekir Çünkü yaprak yemin iğnesiz yerinden kapmışsa daha yukarı, ya da daha aşağıya saldırarak iğneyi yutması beklenir
4 SEĞİRTME OLTALAR
100 numara kalınlığında 5060 kulaç olta mantara bağlanır Oltanın anlamsız ucundan 20 cm değin yukarıya minik (2530 gr) kurşun parçalarından 3 adet kıstırma takılır Oltanın ucuna da 4 cmlik bir fırdöndü takılır Fırdöndünün manâsız ucuna ise iki kulaçlık ve olta ile benzer kalınlıkta bir ceset bağlanarak, gene aynı şekilde üç adet kurşun kıstırma takılıp (kurşun parçaları oltanın dipte tepede olan durmasını sağlar) abes uca gene benzer büyüklükte bir fırdöndü daha takılır Fırdöndünün ucuna da 80100 numara, renkli ve 7 kulaç uzunluğunda ikinci karoser bağlanır Bedenin ucuna uygun büyüklükte kaşık, ya da büyük tepe bir iğne takılır Seğirtme olta ile daha fazla sinarit avcılığı yapılacağından, büyük ölçüler kullanılmalıdır Kaşık yemsiz olur İğneye ise kolyoz, zargana, uskumru, istavrit gibi balıklar takılır Balıklar ağzından iğneye sokulup, iğne ucu enseden çıkacak şekilde yerleştirilir Icabında, balık atladığında ant dağılmaması için balığın dudakları iğne sapına bağlanır
5 DİP SÜRTMESİ TAKIMI
Hazır satılan sustalı çelik halkalardan bir adet alınarak bu çelik halkaya üç adet 45 cm büyüklüğünde fırdöndü geçirilir Tutulacak balığın iriliğine tarafından kalınlığı seçilen, 5060 kulaç uzunluğu olan oltanın ucuna 35 cmlik bir fırdöndü bağlanır Fırdöndünün abes ucuna bir kulaç uzunluğunda ek bir karoser bağlanır Bu ek bedenin ucu da, çelik halkadaki fırdöndülerden en sağdakine bağlanır İkinci fırdöndüye ise 78 kulaç uzunluğunda, olta ile benzer kalınlıkta beden takılarak ucuna 8 numara büyük iğne takılır Üçüncü fırdöndüye ise 25 cm boyunda bir misina bağlanıp ucuna 300400 gramlık iskandil bağlanır Küçük zirve balıklar iğneye yem olarak takılır Daha fazla, kaya, tekir, iskorpit, hani gibi balıklar seğirtme olta takımında olduğu gibi iğneye takılır
6 KAŞIK OLTALARI
Kaşık oltaları, zokaların bir başka türüdür Elips şeklinde, veya balık şekli verilmiş, uzun, yassı, üzerleri kromajlı saçtan yapılmış, yemsiz olarak kullanılan aletlerdir Bir ucundaki halkaya, dörtlü bir zoka, öbür ucundaki fırdöndüye de genel olarak 1520 cm uzunluğunda hazırlanmış satılan çelik karoser bağlanır Çünkü kaşık oltaları, daha çok yırtıcı ve belirgin dişli balıklar içindir Sinarit, lüfer ile göllerde turna gibi Bu balıklar zokaya takıldıklarında, bedeni keserek koparabilirler Çelik bedenin ucundaki kilitli klipsli fırdöndüye başlıca beden bağlanır Bu gövde de başka bir fırdöndü ile oltaya bağlanır Göllerde kullanılan kaşık oltaları ise reel anlamda bir yemek kaşığı görünümündedir Denizlerde; bedene, kaşıktan 1015 kulaç daha sonra, göllerde ise kaşıktan biriki kulaç sonra birer kıstırma, yani kurşun yaprak bağlanarak takım tamamlanır Olta, beden ve kaşıkların büyüklüğü tutulacak balığa tarafından hesaplanır Esasında tutulacak balığın adını söyleyerek ona kadar kaşık oltası alınabilir *
 
Olta hazırlama konusunda detaylı bir açıklama yapmışsınız. Balık yakalamak için kullanılan farklı türde olta takımlarının hazırlanması hakkında oldukça kapsamlı bilgiler vermişsiniz. Sadece birkaç noktayı vurgulamak istiyorum:

1. **Çapari Takımı:** Genellikle küçük balıkların avlanmasında tercih edilen bir olta takımıdır. İğne sayısı ve kalınlığı balık türüne ve avcının becerisine göre değişebilir. Beden ve kösteklerin kalınlığı da balığın büyüklüğüne göre ayarlanmalıdır.

2. **Zokalı Oltalar:** Balığın dikkatini çekmek için yemli veya yemsiz zokalar tercih edilir. Yemli zokalar cıvalı olduğundan ışıltısıyla balığı cezbeder. Yemsiz zokalar ise seğirtme ve yünlü olarak iki gruba ayrılır ve farklı balıklar için kullanılır.

3. **Uzun Oltalar:** Balık cinsine göre kalın ve uzun misina kullanılarak hazırlanan olta takımıdır. Burada da balığın büyüklüğüne uygun fırdöndü, beden ve zoka kullanılır.

4. **Seğirtme Oltalar:** Balık avcılığında tercih edilen olta çeşitlerinden biridir. Balığın iriliğine göre kurşun kıstırmalar takılarak kullanılır. İğne takımı ve yem seçimine dikkat edilerek balıkların çekiciliği artırılır.

5. **Dip Sürtmesi Takımı:** Suda dip avcılığında kullanılan bir olta takımıdır. Çelik halkalara fırdöndüler geçirilerek hazırlanır. İskandil ve uygun iğne seçimiyle balıkların avlanması hedeflenir.

6. **Kaşık Oltaları:** Yırtıcı ve dişli balıkların avlanmasında kullanılan kaşık oltaları, saçtan yapılmış ve yemsiz olarak kullanılır. Çelik karoser ve fırdöndü kullanılarak hazırlanır.

Bu bilgiler doğrultusunda, balık avcılığı için doğru ekipman ve teknikleri kullanarak başarılı avlar yapabilirsiniz. Olta hazırlığı önemli bir adımdır ve doğru takım seçimiyle balık avcılığından daha fazla keyif alabilirsiniz. Her türlü olta takımının nasıl hazırlanması gerektiği hakkında verdiğiniz detaylı bilgiler, balıkçılık tutkunları için oldukça faydalı olacaktır. Emeğinize sağlık!
 
Geri
Üst