AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Olen insanlari neden gomeriz?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ölen insanları neden gömeriz?​

İnsanların gömülmesinin temel nedeni, İnancın temel ilkesi olan yaşam onuru ile yakından bağlantılı olan ölülere saygı kavramından kaynaklanmaktadır. Ve inançlı insanlar ölümün bir son olmadığına inandığı için, ölülerin de bir yere ve mekanda bulunmasını istiyorlar.

Ölen kişi öldüğünü görür mü?​

Ölen kişi öldüğünü görür mü?
Aslında kişinin ruhu öldükten sonra gömülünceye kadar geçirdiği aşamada zaman zaman kendi cesedini müşahede eder ve cenazesinde olanlardan kısmen de olsa haberdar olur. Ruh bir anlamda vücudunu takip eder. Ama vücut mezara konulup herkes ayrılırken ölen kişi olanların tamamen farkına varır.

Ölen kişi ailesinden haberdar olur mu?​

Evet, kabir hayatına gidenler, dünyadaki yakınlarının amellerinden haberdar oluyor, seviniyor veya üzülüyor, onlar için dua ediyorlar.

Ölü neden toprağa gömülür?​

Ölü neden toprağa gömülür?
Ölünün toprağa tevdi edilmesinin çevre temizliği, sağlık, insanın saygınlığının korunması ve ölümü hatırlatma türünden birçok hikmetler taşıdığı ve bir bakıma geride kalanların ölüye karşı son görevini simgelediği, ölen için de yeni bir hayatın başlangıcı olduğu için defnin şekil ve usulü öteden beri fıkıh kitaplarında …
Ölen kişi ölen yakınlarını görür mü?​
Cevap: Allah babana rahmet eylesin. Ölen kimselerin ruhları, geride kalan aile bireylerini görür. Baban senin kendisini andığını, kendisi için üzüldüğünü bilir.

Kabirde ölüler birbirini görür mü?​

Kabirde ölüler birbirini görür mü?
Ölülerin Berzah Âleminde Birbirleriyle Görüşmeleri: Ama tutuklu olmayıp serbest olan, yani nimet içindeki ruhlar birbirleriyle buluşup görüşürler, birbirlerini ziyaret ederler. Dünyadaki olmuş ve olacak şeyleri müzakere ederler. Her ruh, amelde kendi dengi ve kendi derecesinde olan arkadaşlarıyla beraber olur.

Vefat eden kişi mezarına gelenleri görür mü?​

Peygamber’in ve Allah’ın veli kullarının kabirlerini ziyaret için yolculuğa çıkmak menduptur. Bir hadis-i şerifte şöyle buyurulmuştur: “Kim, beni öldükten sonra ziyaret ederse, sanki hayatımda iken ziyaret etmiş gibi olur.”(Mansur Ali Nasif, et- Tâc, el-Câmiu’l-Usûl, II/190).

Ölen kişi okunan duanın kimden geldiğini bilir mi?​

Ölen kişi okunan duanın kimden geldiğini bilir mi?
Mümin ruhların berzah âleminde birbirleriyle görüştüklerini Peygamberimizin hadislerinden anlamaktayız. Ayrıca ölülerin hayattakilerden haber aldıkları ve kabirlerinin başına giden kimseleri gördükleri yine rivayetlerde vardır. Onlar için yapılan dua ve manevi hediyelerin kimlerden geldiğini bilebilirler.

Mezara toprak neden hızlı atılır?​

dirilir falan. bizim geleneklerimize göre ölen kişinin sevkiyat işlemleri hızlı olmalıdır. bunun nedeni ölen için yeni bir hayat başlasa da geride kalanlar için fani hayatın şimdilik kaydıyla son sürat devam ediyor olduğu gerçeğidir.

Ölünün üzerine kaç yıl sonra gömülür?​

Ölünün üzerine kaç yıl sonra gömülür?
Cenazenin daha önce ölmüş bir yakının üstüne defin edilmesi için ilk gömü tarihinden itibaren en az 5 (Beş) yıl geçmiş olması şartı aranır. Üste gömü yapılacak olan kabrin başında mutlaka okunabilir bir baştaşı olmalı ve müdüriyet kayıtları ile baştaşındaki bilgilerin birbirini doğrulaması gereklidir.
 
Ölen insanların gömülmesinin temel nedeni, insanların ölülere saygı gösterme ve onların yaşam onuruna saygı duyma ihtiyacından kaynaklanmaktadır. İnançlar doğrultusunda ölümün bir son olmadığına inanan insanlar, ölülerin de bir mekanda bulunmasını ve huzur içinde yatmasını istemektedirler.

Ölü kişinin öldüğünü gördüğü konusu, farklı inanç ve kültürlere göre değişiklik gösterebilir. Bazı inançlar, ölen kişinin ruhunun vücutla birlikte ölmemesi ve cenaze esnasında çeşitli deneyimler yaşayabileceğini söylemektedir. Ancak bu konu tamamen metafiziksel ve inanç konusu olduğu için net bir bilimsel kanıt bulunmamaktadır.

Ölen kişinin ailesinden haberdar olup olmadığı da yine inançlara göre değişiklik gösterebilir. Bazı inançlara göre kabir hayatında olan ölüler, dünyadaki yakınlarının durum ve amellerinden haberdar olabilir ve onlar için dua edebilirler.

Ölülerin toprağa gömülmesi ise çeşitli sebeplere dayanmaktadır. Bunlar arasında çevre temizliği, sağlık standartlarına uygun olma, insanın saygınlığını koruma, ölümü hatırlatma ve ruh için yeni bir hayatın başlangıcı olarak görülmesi gibi nedenler bulunmaktadır.

Kabirde ölen kişilerin birbirini görebildiği veya görüşebildiği konusu da yine inanç ve kültürlere bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bazı inançlara göre ruhlar, ölüm sonrası alemde bir araya gelip beraberlik yaşayabilirler.

Ölen kişinin mezarına gelenleri görebilmesi de yine inançlara ve kültürlere göre değişebilir. Bazı inançlara göre peygamberlerin ve veli kullarının kabirlerini ziyaret etmek önerilir ve bu ziyaretlerde ölen kişinin ruhunun ziyaretçileri görebileceğine inanılır.

Ölen kişinin okunan duaların kimden geldiğini bilip bilemeyeceği yine inançlara göre değişebilir. Bazı inançlara göre ölen kişiler, berzah aleminde diğer ruhlarla iletişim kurabilir ve hayattaki insanların dualarını hissedebilirler.

Mezara toprak hızlı atılmasının sebebi, bazı kültürlere göre ölen kişinin sevkiyat işlemlerinin hızlı olması gerektiği inancına dayanabilir. Bu durum, ölen kişi için yeni bir hayatın başlamış olabileceği düşüncesiyle geride kalanların fani hayatlarının devam ettiğini hatırlatmak amacıyla hızlı defin işlemi uygulanabilir.

Ölünün üzerine kaç yıl sonra gömülmesi gerektiği konusu da yine kültürel ve inançsal farklılıklara göre değişebilir. Bazı kültürlerde, bir kabrin üzerine yeni bir definin en az 5 yıl sonra yapılması gerektiği öngörülebilir. Bu süre, ruh için geçiş sürecini tamamlaması ve defin işlemine hazır olması açısından önemli olabilir.
 
Geri
Üst