- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.936
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Ölen insanlar birbirini görür mü?
Ölülerin Berzah Âleminde Birbirleriyle Görüşmeleri: Ama tutuklu olmayıp serbest olan, yani nimet içindeki ruhlar birbirleriyle buluşup görüşürler, birbirlerini ziyaret ederler. Dünyadaki olmuş ve olacak şeyleri müzakere ederler. Her ruh, amelde kendi dengi ve kendi derecesinde olan arkadaşlarıyla beraber olur.Ölünün arkasından mevlid okumak nedir?
9. Ölü adına okuduğunda, mevlitle beraber okunan Kur’an-ı Kerim ve salavatlar fayda verir. Ayrıca hayır adına bir toplantıya vesile olmuş olunur.Gelir, gezer, görür, gider. Ruh, kişi öldükten sonra “lamba yanıyor mu, evim kalabalık mı, oturuyorlar mı” diye gelip bakarmış. Ruh, bedenden insan ölür ölmez çıkar, ruh bedenden ayrıdır, ruh çıkar beden kalır. Ruh, bedeni, görünmeden ayaktan gelerek, sıkıntıyla ağızdan terk eder.
Öldükten sonra insanlar birbirlerini tanıyacak mı?
“Ölüler birbirini bilir mi?” diye sorulunca Rasulullah (asm)’in cevabı: “Evet, nefsim yed-i kudretinde olan Allah’a yemin ederim ki onlar, kuşların ağaçların tepelerinde birbirlerini bildiği (tanıdıkları gibi) birbirlerini bilirler.”
Ölen kişi ailesini unutur mu?
Mü’min, dünya hayatında sevdiği insanı ölüp ahirete gittiğinde de unutmaz. Hatta Vakıa Suresi 16. ayette de geçtiği gibi ehl-i cennet karşılıklı tahtlar üzerinde oturup dünyadaki hatıralarını ve maceralarını birbirlerine anlatırlar. Böylelikle âhirette mü’minin lezzeti ve sevinci artar.
Ölüye mevlid verilir mi?
Kitab, Sünnet ve âdet-i İslâmiyet’te hatta hiç bir semâvî kitabta ölü için mevlid okutmak olmadığı gibi; ölen bir kimsenin her sene ölüm yıldönümünü anmak ve bu münâsebetle toplanmak da yoktur. Bu, ecnebîlerin âdetidir.”Cenaze mevlidi ne zaman yapılır?
Belki de bunlardan en önemlisi cenaze mevlididir. Cenaze yemeği her topluluk içinde farklılık gösterse de genel olarak ölen kişi defnedildikten sonraki süreçte, ölümün üzerinden geçen 7.günde, 30.günde, 40.günde ve her yıl ölümün sene devriyesinde verilmek üzere gerçekleştirilir.Hanefi’de, perşembe, cuma ve cumartesi günleri kabirleri ziyaret etmek sünnettir. Şafii’de, perşembe günü ikindiden cumartesi günü güneş doğuncaya kadar ziyaret etmek sünnettir. Ziyaret edenin, ölü için Kur’an-ı kerim okuması, ona dua etmesi gerekir. Bunların ölüye faydası çok olur.