Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Olen erkegin uzerine karisi gomulur mu?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.233
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ölen erkeğin üzerine karısı gömülür mü?​

Bir zaruret bulunmadıkça, birkaç cenazeyi bir mezara koymak caiz değildir. Zaruret halinde ise konulur. Aralarına da bir engel (perde) olsun diye toprak doldurulur. Erkeğin üstüne kadın veya kadının üstüne erkek cenazesi defnedilmesi ise, bunda yukardaki şartlara göre bir sakınca yoktur.

1 mezara 2 kişi gömülür mü?​

1 mezara 2 kişi gömülür mü?
Normal şartlarda bir kabre, yalnız bir cenaze defnedilir. Zaruret hâlinde bir kabre birden çok cenaze konulabilir. Nitekim Hz. Önce defnedilmiş olan cenaze, tamamen çürüyüp toprak hâline gelmedikçe, bir zaruret olmaksızın kabrin açılması ve bu kabre ikinci bir cenazenin defni caiz değildir.

Dinen mezar üstüne mezar olur mu?​

Önce defnedilmiş olan cenaze, tamamen çürüyüp toprak haline gelmedikçe, bir zarûret olmaksızın kabrin açılması ve bu kabre ikinci bir cenazenin defni caiz değildir. Cenaze çürüyüp toprak haline geldikten sonra ise, aynı kabre başka bir cenaze defnedilebilir.

Ölen eşini mezara koyabilir mi?​

Ölen eşini mezara koyabilir mi?
İlmihal I, İman ve İbadetler, S.357-358; Sofuoğlu, AGE, S.240). Şu halde üç mezhebe göre bir koca karısının cenazesini yıkayabiliyorsa, onun na’şını mezara da indirebilir. Bunu engelleyen dini bir yasak yoktur.
Üst üste mezar caiz mi?​
Normal şartlarda bir kabre, yalnız bir cenaze defnedilir. Zaruret hâlinde bir kabre birden çok cenaze konulabilir. Önce defnedilmiş olan cenaze, tamamen çürüyüp toprak hâline gelmedikçe, bir zaruret olmaksızın kabrin açılması ve bu kabre ikinci bir cenazenin defni caiz değildir.

Bir mezara kac kisi Gomulur?​

Bir mezara kac kisi Gomulur?
Cevap: Bu konuda İslâm İlmihali’ndeki hüküm özetle şöyle: “Zorunluluk halinde bir kabre birkaç kişi de gömülebilir. Her biri toprakla diğerinden ayrılır.” Medine-i Münevvere’de Peygamberimiz’in sık sık ziyaret ettiği Bakî Kabristan’ı hiç büyümez.

Mezar derinliği ne kadardır Diyanet?​

2.2.4.4. Mezar Kabir kazmak için üç arşın yer alınır; yani mezar yaklaşık olarak eni 100-120cm, boyu 200cm, derinliği 170-180cm olan bir alanı kapsar.

Mezar yerini nasıl bulurum?​

Mezar yerini nasıl bulurum?
Mezar sorgulama sistemi için yapmanız gereken şunlar:
- Öncelikle e-devlet şifrenizi öğrenin.
- Şifrenizle birlikte e-devlet sistemine girin.
- Ziyaret edeceğiniz kişinin adını soyadını yazın.
- Bulunduğu mezarlığı yazın.

Bir kadın ölen kocasının yüzüne bakabilir mi?​

Cenazenin mahremiyeti hayatta olan insanın mahremiyeti gibidir; ancak karı koca arasında fark vardır. Fıkıh kitaplarımızda şöyle bir hüküm vardır: Bir kadın vefat eden kocasının cenazesini yıkayabilir.

Ölünce eşler arasında nikah düşer mi?​

Ölünce eşler arasında nikah düşer mi?
Peygamberimiz de bir eşine, “Sen ölürsen ben seni yıkar kefenlerim” demiştir. Bütün bunlar eşlerin birbirinin cenazesini yıkayacağını gösterir. Ölümle nikâhın düşmesi ise kesin bir delilden yoksundur. İşte o zaman eski eşiyle nikâh bağı tamamen kesilmiş olur.
Ölüler üst üste gömülür mü?​
Cevap: Bu konuda İslâm İlmihali’ndeki hüküm özetle şöyle: “Zorunluluk halinde bir kabre birkaç kişi de gömülebilir. Çünkü definden üç yıl sonra aynı kabre başka birini gömerler. Öncekinin kemikleri bir tarafa toplanır, yeni ölü gömülür. Böylece aynı kabir, her üç yılda bir yeni ölüler kabul eder.
 
Ölen erkeğin üzerine karısı gömülür mü sorusuna verilen cevapta, normal şartlarda bir kabre yalnız bir cenazenin defnedilmesi gerektiği, ancak zaruret halinde bir kabre birden fazla cenaze konulabileceği belirtilmiştir. Bir mezara 2 kişinin gömülmesi durumunda da, önce defnedilmiş olan cenazenin tamamen çürüyüp toprak hâline gelmedikçe, yeni cenazenin defnedilemeyeceği ifade edilmiştir.

Dinen mezar üstüne mezar olup olmadığına ilişkin cevap doğrultusunda, önce defnedilmiş olan cenazenin tamamen toprak haline gelmeden aynı mezara ikinci bir cenazenin defnedilemeyeceği vurgulanmıştır. Ancak bir önceki cenazenin toprak haline gelmesi durumunda aynı mezara farklı bir cenazenin defnedilebileceği belirtilmiştir.

Ölen eşini mezara koyabilme konusunda ise, farklı mezheplere göre değişen görüşlerin olduğu ifade edilmiştir. Bazı mezheplere göre bir kocanın eşinin cenazesini yıkayabileceği ve mezara indirebileceği belirtilmiştir.

Üst üste mezarın caiz olup olmadığıyla ilgili olarak da, normal şartlarda bir kabre yalnız bir cenaze defnedilmesi gerektiği, ancak zaruret durumunda bir kabre birden fazla cenazenin konulabileceği ve önceki cenazenin tamamen çürüyüp toprak haline gelmedikçe yeni cenazenin defnedilemeyeceği aktarılmıştır.

Bir mezara kaç kişinin gömülebileceği konusunda da İslam İlmihali'ne göre zaruret halinde bir kabre birden çok kişinin gömülebileceği ve her birinin toprakla diğerinden ayrılması gerektiği ifade edilmiştir.

Mezarın derinliği konusunda Diyanet'in belirttiği ölçüler ise kabir kazmak için üç arşın yani yaklaşık olarak eni 100-120 cm, boyu 200 cm, derinliği ise 170-180 cm olarak belirtilmiştir.

Mezar yerini bulma konusunda önerilen adımlar ise e-devlet sistemi üzerinden ziyaret edilecek kişinin adı soyadı ile bulunduğu mezarlığı sorgulamak şeklinde açıklanmıştır.

Son olarak, bir kadının ölen kocasının yüzüne bakıp bakamayacağı konusunda, cenazenin mahremiyetinin hayatta olan kişinin mahremiyeti gibi olduğu, fakat karı koca ilişkisinde farklı bir durum olduğu belirtilmiştir. Bazı fıkıh kitaplarında ise bir kadının ölen kocasının cenazesini yıkayabileceği ifade edilmiştir.

Ölümle birlikte eşler arasındaki nikahın düşüp düşmediği konusunda da kesin bir delil olmadığı ve bazı hadislerde eşlerin cenazelerini yıkayabilecekleri belirtilmiştir. Ölümle birlikte nikahın düşüp düşmediği hakkında kesin bir hüküm olmamakla birlikte, eski eşle yeni bir nikahın oluşması durumunda eski nikahın tamamen kesileceği ifade edilmiştir.

Son olarak, ölülerin üst üste gömülüp gömülemeyeceğiyle ilgili olarak, zorunluluk halinde bir kabre birden fazla kişinin gömülebileceği ve definden üç yıl sonra aynı kabre başka birinin gömülebileceği belirtilmiştir. Önceki cenazenin kemiklerinin bir tarafa toplanıp yeni cenazenin gömülmesiyle aynı kabirin her üç yılda bir yeni ölüleri kabul edebileceği aktarılmıştır.
 
Geri
Üst