AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Olen anne babanin arkasindan ne yapilir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Ölen anne babanın arkasından ne yapılır?​

Anne-babanın vefatından sonra onlar için neler yapılabilir?

Anneye nasıl iyilik yapılır?​

Onlara dua, onlar için Allah’tan istiğfar (günahlarının affedilmesini) talep etmek, onlardan sonra vasiyetlerini yerine getirmek, anne ve babanın dostlarına ikramda bulunmak ve anne ve babanın akrabalarına karşı sıla-i rahmi ifa etmek. “
Allah’ım! Muhammed ve âline salat eyle ve beni onlara dua etmem sebebiyle bağışla; onları da bana yaptıkları iyilikler sebebiyle kat’i bir mağfiretle bağışla; benim aracılığımla kesin bir hoşnutlukla onlardan razı ol ve onları ağırlayarak (cennetteki) selamet yerlerine ulaştır.
Ölen anneye hangi dualar okunur?
Ölen kişi defnedildikten sonra yakınları Yasin, Tebareke, Amenerrasulü ve Rad surelerini okuyabilir. Dünyada bıraktıkları kimselerin onun adına yapacakları hayırdan ölen kimse faydalanabilecektir. Ölü kişiye dua ve sure okumak faydalı iken hatim indirmek daha efdaldir.
Çocuğu ölen anne baba ne yapmalı?
Çocuğunu kaybeden anne babalarla ilgili hadisler: “Henüz ergenlik çağına ulaşmamış üç çocuğu ölen her Müslümanı Allah, çocuklara olan rahmet ve şefkati sebebiyle cennete koyar.” (Buhârî, Cenâiz 6, 91; Müslim, Birr 153)

Anne babaya hürmet nedir?​

Allah’ın rızası ise ana- babanın rızasına bağlıdır. Nitekim Peygamber efendimiz bir hadis-i şeriflerinde: “Allah’ın rızası, ana-babanın rızasında; Allah’ın gazabı da ana-babanın kızmasındadır.” 1 buyurmuştur. Sahabilerin bütün arzusu Allah katında sevilmek, Allah’ın sevgisine mazhar olmak, rızasını elde etmekti.

Ölünün arkasından nasıl dua edilir?​

Ölmüş kimselere dualar genellikle dilekler şeklinde edilir. “Mekanı cennet olsun.” tarzı dualarla ölmüş kişilere dua gönderilebilir. Dileklerin dışında kişiler Kuran-ı Kerim içerisinde yer alan duaları okuyarak, faydalı olabilir.

Geri