AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Olcum gecerliligi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ölçüm geçerliliği nedir?​

Sağlam bilgi elde edebilmek için bir ölçme aracının güvenilir olması yeterli değildir. Elde edilen ölçümlerin geçerli de olması gerekir. Bir aracın geçerli olması, en genel anlamda konusuna uygun olması ve bu konuyu hatasız bir şekilde ölçmesi, yani gerçekten ölçmek istediği şeyi ölçmesi anlamına gelir.

Araştırmada geçerlik nedir?​

Geçerlik, belirli bir evrene veya örnekleme uygulanan bir test ya da ölçme aracından elde edilen ölçümlerin kullanımlarının ve önerilen yorumlarının uygunluğunun ve yeterliğinin, kuram ve kanıt ile desteklenme derecesidir.
Geçerlik nasıl ölçülür?
Geçerlilik, bir testin ölçmek istediği özelliği ölçmesi ile ilgilidir. Bir test ölçmek istediği özelliği doğru ve diğer özelliklerle karıştırmadan ölçüyor ise bu testin geçerli olduğu söylenir. Geçerli bir testte bulunması gereken en önemli özellik testin güvenilir olmasıdır.
Geçerlik güvenirliği kapsar mı?
Güvenirlik, geçerlik için bir ön şarttır. Bir ölçme aracının geçerli olabilmesi için güvenilir olması şarttır (Test güvenilir değilse, geçerliğine bakılamaz). Fakat bir ölçme aracının güvenilir olması için geçerlik şart değildir.

Sınavın geçerliliği için neler yapılabilir?​

Güvenirliği etkileyen her şey geçerliği de etkiler.

Sınavın geçerliliği nedir?​

Geçerlik, bir ölçme aracının ölçmeyi amaçladığı özelliği, başka herhangi bir özellikle karıştırmadan, doğru olarak ölçebilme derecesidir. Başka bir deyimle bir ölçme aracının, geliştirilmiş bulunduğu konuda maksada hizmet etmesidir.
Araştırmada iç geçerlik nedir?
İç geçerlik: Bağımlı değişkende gözlenen değişmelerin, bağımsız değişkenle açıklanabilirlik derecesidir. Dış geçerlik: Sonuçların deneklerin seçildiği büyük gruplara, evrene genellenebilirlik derecesidir.
Bir test neyi ölçmek üzere hazırlanmış?
Testin bütünü için gerekli olan görünüş geçerliği her bir soru içinde geçerlidir. Testteki her bir soru ölçmek istediği özelliği ölçüyor görünmelidir. Yani test neyi ölçer nitelikte görünüyorsa onu ölçmelidir. Görünüş geçerliği bir testin gerçekten ne ölçtüğüyle değil, onun ne ölçüyor göründüğü ile ilgilidir.

Testin güvenirliğini artırmak için ne yapmalı?​

1) Bir sınavda kullanılan soru sayısı arttıkça, çoğu halde o sınavdan elde edilen toplam puanın güvenirliği de artar. Bir ders saatinde cevaplandırılabilecek 10 soru ile yapılan bir yazılı yoklama daha güvenilir, ölçme sonuçları verilir.

Geçerlik arttıkça güvenirlik artar mı?​

Güvenirliği etkileyen her şey geçerliği de etkiler. 2. Ölçme aracı öncelikle güvenilir olmalıdır. Güvenir olmayan bir testin geçerliğinden söz edilemez. 3. Hedef davranışlar ile ölçme aracındaki sorular arasındaki ilişki (Eğer her bir soru hedef davranışla alakalıysa geçerlik artar, değilse geçerlik düşer) olmalıdır.
Güvenirliği etkileyen faktörler nelerdir?
Güvenirliği Etkileyen Faktörler Ölçme aracında yer alan maddelerin sayısı arttıkça puanların güvenirliği artacaktır. Ancak testteki madde sayısı belli bir düzeye geldiğinde bu artışın duracağı ifade edilebilir. Maddelerin ölçülen özellik açısından homojen olması da güvenirliği olumlu yönde etkileyen bir faktördir.
Sınav soruları hazırlanırken nelere dikkat edilmeli?
Seçenekler herkesin anlayabileceği kelimelerle ifade edilmeli ve olabildiğince kısa ve açık olmalıdır. Gereğinden fazla kelime kullanılmamalıdır. Ölçülmek istenilen bilgiye ilişkin öğeler doğrudan belirtilmelidir. Soru kökünde kullanılan kelimeler seçeneklerde tekrarlanmamalıdır.
 
Geri
Üst