- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Ölçek ekonomileri kavramı hangi maliyet kavramıyla ilişkilidir?
Ölçek ekonomisi, üretim artarken maliyetin düşmesidir. Üretim artışı maliyeti düşürmektedir.Içsel ölçek ekonomileri hangi koşullarda ortaya çıkar?
İçsel ölçek ekonomileri işletmelerin büyüklüğüne bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. İşletmeler büyüdükçe, finansal avantajlar, alım-satım işlemlerinde avantajlar, yönetim ve uzmanlaşma avantajları ve risk dağıtımı avantajları sağlamaktadırlar.i) Ölçek ekonomilerinin ortaya çıkmasındaki en önemli unsur olan işbölümü ve uzmanlaşma ilk olarak 1776 yılında Adam Smith [arafından incelenmiştir.
Dışsal ekonomiler nelerdir?
Dışsal ekonomiler, mal ve hizmetlerin sosyal optimuma göre daha az veya daha fazla arzına neden olan özel bir piyasa başarısızlığıdır. Dışsallık, bir bireyin üretim veya tüketime ilişkin bir faaliyetinin bir başka bireyin fayda fonksiyonunu etkilemesidir.
Dışsal ekonomiler kavramı ilk kez hangi iktisatçı tarafından ortaya atılmıştır?
Bu görüş ilk ola- rak sosyal refahdaki artış ve azalışları açıklamada İngiliz iktisatçi Nic- holas Kaldor tarafından ortaya atılmıştır. (Kaldor, 1939: 387 – 390). Bu yaklaşıma göre K, üretim düzeyinde B’nin sağladığı KL mikta- rindaki dışsal fayda A’ya «denkleştirici miktar» olarak ödenecektir.