AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Olasilikli orneklem teknikleri nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Olasılıklı örneklem teknikleri nelerdir?​

Örneklem teknikleri olasılıklı ve olasılıklı olmayan olarak iki ana başlık altında incelenebilir. Olasılıklı örneklem, araştırmanın yürütüleceği örneklerin raslantılı seçme sürecçleri kullanılarak elde edilmesine dayanmaktadır.
Hangi örneklemlerden biri belirlenebilir?
Kota örneklem belli özelliklerle belirlenmiş sayıda elemandan görüşülecek isimlerin numaralanmasına ihtiyaç duyar. Kota sayı ve seçilecek elemanın türü ile oluşturulur bu tarzda kabul edilen örneklem seçimi basittir. Elemanların belirlenmiş özelliklerle ifade edildiğini kabul eder ve mevcut durumda örneklem nüfusunun belirlenmesi tek yol olabilir.
Yani ana kütleyi olasılıklı olmayan teknikle seçilen örneklem?
Yani ana kütleyi olasılıklı olmayan teknikle seçilen örneklemin temsil yeteneği tartışılmaktadır (Kozak, 2001). (Cannon,) tarafından yapılan araştırmada olasılıklı örneklemin türleri ise, basit rasgele örneklem, sistematik örneklem, sınıflandırma örneklem ve kota örneklem olarak belirtilmiştir.

Olasılıklı olmayan örnekleme yöntemleri nelerdir?​

Olasılıklı Olmayan Örnekleme Yöntemleri (Keyfi Örnekleme) Olasılıklı olmayan örnekleme yöntemleri, ucuzluğu, hızlı oluşu, kitlenin tam bir çerçevesine gereksinim duymaması ve özellikle de uzmanlık düzeyinde istatistik bilgisi gerektirmemesi nedenleri ile birçok kullanım alanı bulmuştur.
Örneklem kümeleri nelerdir?
Örneklem belli bir evrenden belli kurallara göre seçilmiş ve seçildiği evreni temsil yeneği yeterli kabul edilen küçük kümedir. Araştırmalar çoğunlukla örneklem kümeleri üzerinde yapılır ve alınan sonuçlar ilgili evrenlerine genellenir (Karasar,2000:110).

Bir örneğe temsil yeteneği kazandırmak gerekir?
Bu kurallara uyulduğu takdirde alınan örneklemin evreni temsil edebilme yeteneğinden söz edilebilir (Karasar,2000:111). Bir örneğe temsil yeteneği kazandırmak için ilk aşamada iki ön koşulun yerine getirilmesi yerinde olacaktır. Bunlardan birincisi, anakütlenin sınıflandırılması, ikincisi ise örneklemeyi oluşturacak birimlerin tanımlanmasıdır.
 
Geri
Üst