AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Olaganustu servet vergisi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Olağanüstü servet vergisi nedir?​

Varlık Vergisi, Türkiye’de 11 Kasım 1942 tarih ve 4305 sayılı kanunla konulan olağanüstü servet vergisinin adıdır.

Vergi kayması nedir?​

Vergi yansıması, yasal mükellefi tarafından ödenmesi gereken bir verginin kısmen ya da tamamen üçüncü şahıslara aktarılmasıdır. Mükellef bu işlemi fiyat mekanizmalarını kullanarak yapar.
Varlık Vergisi, II. Dünya Savaşı yıllarında olağanüstü kamu harcamalarının karşılanabilmesi için bir kerede alınan bir çeşit servet vergisidir. Verginin gerekçeleri savaş ortamında artan bütçe harcamalarına kaynak sağlamak, çok yükselen enflasyonu dizginlemek ve bozulan gelir ve servet dağılımını düzeltmekti.
Varlık Vergisi Kanunu 1 defaya mahsus mu?
BİRÎNCÎ MADDE — Servet ve kazanç sahiplerinin servetleri ve fevkalâde kazançları üzerinden alınmak ve bir defaya mahsus olmak üzere (varlık vergisi) adiyle bir mükellefiyet tesis edilmiştir.
Vergiye karşı neden ve ne biçimlerde tepki gösterilir?
Mükellefler vergiye karşı olan tepkilerini aktif ve pasif tepkiler şeklinde yansıtmaktadırlar. gösterdikleri pasif tepkiler ise; ikame etkisi, tüketimi ve tasarrufu kısmak, yatırımdan vazgeçmek, verginin yansıtılması, vergiden kaçınma ile vergi cennetlerine göç olarak karşımıza çıkmaktadır.

Varlık vergisi nedir kısaca?​

Varlık vergisi ya da servet vergisi, banka mevduatı, birikmiş varlıklar, emeklilik planları da dahil olmak üzere kişisel varlıkların toplamına ilişkin vergidir. Vergi hesaplanırken kişinin varlığının yanı sıra borçları da göz önünde bulundurulduğundan net varlık vergisi olarak da adlandırılmaktadır.

Varlık Vergisi hangi savaş sırasında çıkarılmıştır?​

Dünya Savaşında Çıkarılan Varlık Vergisinin Türk Basınında ve Kamu Oyunda Yansımaları (11 Kasım 1942-15 Mart 1944)
Milli Koruma Kanununun bir sonucu olarak özellikle fiyat düzenine yapılan müdahalelerle ortaya çıkan savaş zengini zümreye karşı, 1942’de “Devletçilik” politikası gereğince, 11 Kasım 1942’de “Varlık Vergisi” kanunu çıkarılmıştır.
 
Geri
Üst