AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Olaganustu hal maddeleri nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.119
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Olağanüstü hal maddeleri nelerdir?​

Olağanüstü hâl ya da kısa adıyla bilinen OHAL, olağanüstü bir yönetim düzeninin gerekli olduğu doğal afet, tehlikeli salgın hastalık, ekonomik bunalım, kamu düzeni tehlike altına sokan yaygın şiddet vakaları gibi durumlarda başvurulan uygulamadır.

OHAL ilan etme yetkisi kime aittir?​

Olağanüstü halin bir ilde ilanı halinde, bu yolda karar alma yetkisi il valisine aittir.

Olağanüstü hali kimler kaldırabilir?​

Olağanüstü hali kimler kaldırabilir?
Meclis, olağanüstü hal süresini değiştirebilir. Cumhurbaşkanının istemi üzerine, her defasında dört ayı geçmemek üzere, süreyi uzatabilir veya olağanüstü hali kaldırabilir.

Olağan üstü hal de ne yapılır?​

Olağan üstü hal de ne yapılır?
Olağanüstü hal süresince, Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda Anayasanın 91 inci maddesindeki kısıtlamalara ve usule bağlı olmaksızın, kanun hükmünde kararnamemeler çıkarabilir.

1982 Anayasasının ilk haline göre olağanüstü hal ilanına kim karar verir?​

1982 Anayasasının 2017 değişikliğinden önceki hâline göre, olağanüstü hâl rejimi yani olağanüstü hâl ve sıkıyönetim ilan etme yetkisi, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu’na aittir (119, 120, 122.mad).

OHAL i kim onaylar?​

Madde. Anayasanın 119 ve 120 nci maddeleri uyarınca olağanüstü hal ilanına karar verilmesi durumunda, bu karar Resmi Gazetede yayımlanır ve hemen Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayına sunulur. Türkiye Büyük Millet Meclisi tatilde ise derhal toplantıya çağrılır.

1982 Anayasasına göre olağanüstü hal ilân etme yetkisi kime aittir?​

1982 Anayasasına göre olağanüstü hal ilân etme yetkisi kime aittir?

OHAL ve sıkı yönetim nedir?​

OHAL ve sıkı yönetim nedir?
Sıkıyönetimde yetki askerî makamlarda, olağanüstü hâlde ise mülki makamlardadır. Olağanüstü hâlde sıkıyönetim mahkemeleri yoktur. Sıkıyönetim, sadece maddi düzen ve güvenin sağlanması ile ilgili olduğundan ülkenin her yerinde değil, yalnız kamu düzeni bozulan bir veya birkaç bölgesinde ilan edilir.
 
Olağanüstü hal (OHAL), Türkiye'de doğal afet, tehlikeli salgın hastalık, ekonomik bunalım, kamu düzenini tehlikeye sokan yaygın şiddet vakaları gibi durumlarda başvurulan bir uygulamadır. OHAL'in ilan etme yetkisi il valisine aittir. Meclis, olağanüstü hâlin süresini değiştirebilir, Cumhurbaşkanının istemi üzerine süreyi uzatabilir veya OHAL'i kaldırabilir. Olağanüstü hâl sürecinde, Cumhurbaşkanının başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, gerekli konularda Anayasanın 91. maddesi kapsamında kanun hükmünde kararname çıkarabilir.

1982 Anayasası'nın ilk haline göre olağanüstü hâl ilanına karar verme yetkisi Cumhurbaşkanı başkanlığındaki Bakanlar Kurulu'na aitti. Karar, Resmi Gazetede yayımlandıktan sonra Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin onayına sunulur. Eğer Meclis tatildeyse, derhal toplantıya çağrılırdı.

Olağanüstü hâl ile sıkı yönetim kavramları arasındaki farklar şunlardır: Sıkıyönetimde yetki askerî makamlarda iken, olağanüstü hâlde yetki mülki makamlarda bulunur. Olağanüstü hâlde sıkıyönetim mahkemeleri bulunmaz ve sıkıyönetim sadece maddi düzen ve güvenliğin sağlanması ile ilgilidir, bu nedenle ülkenin her yerine değil, sadece kamu düzeninin bozulduğu belirli bölgelere ilan edilir.
 
Geri
Üst