AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Olaganustu hal ilan etmeye kim yetkilidir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Olağanüstü hal ilan etmeye kim yetkilidir?​

Meclis, olağanüstü hal süresini değiştirebilir. Cumhurbaşkanının istemi üzerine, her defasında dört ayı geçmemek üzere, süreyi uzatabilir veya olağanüstü hali kaldırabilir.

Olağanüstü hal ilk kez hangi anayasada düzenlenmiştir?​

Olağanüstü hal ilk kez hangi anayasada düzenlenmiştir?
Olağanüstü hal hukukumuzda ilk kez, 1876 (1923) tarihli Kanuni Esasi’nin 113. maddesiyle düzenlenmiştir: “Mülkün bir cihetinde ihtilaf zuhur edeceğini müeyyid asar ve emarat görüldüğü halde hükümeti seniyenin o mahalle mahsus olmak üzere, muvakkaten idare-i örfiye ilanına hakkı vardir.

Türkiye’de olağanüstü hal ilan edildi mi?​

Türkiye’de olağanüstü hal ilan edildi mi?
20 Temmuz 2016’da Türkiye askerî darbe girişimi sonrasında Türkiye genelinde 3 ay süreyle olağanüstü hâl ilân edildi. 21 Temmuz 2016 saat 01.00 itibarıyla olağanüstü hâlin geçerli olması mecliste 115’e karşı 346 oyla kabul edildi. 20 Temmuz 2016’da ilan edilip, 7 kez uzatılan olağanüstü hâl uygulaması iki yılın …

Olağanüstü hal ilan kararı yetki öğesi yönünden Anayasaya uygun mudur?​

Olağanüstü hâl KHK’larının Anayasa’ya aykırı düzenlemeler içerdiğinin ileri sürülmesi, bunların anayasallık denetimine tabi tutulmaları için yeterli değildir. Olağanüstü hâl KHK’larının Anayasa Mahkemesi tarafından denetlenebilmesi için bu yöndeki bir anayasal yetkinin açıkça tanınması gerekir.

Olağanüstü fazla çalışmaya karar verecek olan makam neresidir?​

Olağanüstü fazla çalışmaya karar verecek olan makam neresidir?
Fazla çalışma kararında Bakanlar Kurulu, günlük çalışma süresini, işçinin dayanabileceği en uzun süreye çıkartabilir. İşçinin iki çalışma süresi arasında en az 11 saat dinlendirilmesi gerektiğine göre çalışma süresi en fazla 13 saate kadar uzatılabilecektir.

OHAL nedir hangi durumlarda ilan edilir?​

OHAL nedir hangi durumlarda ilan edilir?
Olağanüstü hal “Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması hallerinde” ilan ediliyor.
Türkiye’de OHAL ne zaman başladı?​

Türkiye’de OHAL nedir?​

Türkiye’de OHAL nedir?
Olağanüstü hâl ya da kısa adıyla bilinen OHAL, olağanüstü bir yönetim düzeninin gerekli olduğu doğal afet, tehlikeli salgın hastalık, ekonomik bunalım, kamu düzeni tehlike altına sokan yaygın şiddet vakaları gibi durumlarda başvurulan uygulamadır.
 
Olağanüstü hal ilan etme yetkisi Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanına ve TBMM'ye aittir. Meclis, olağanüstü hal süresini değiştirebilir ve Cumhurbaşkanının istemi üzerine süreyi uzatabilir ya da olağanüstü hali kaldırabilir.

Olağanüstü hal hukukumuzda ilk kez 1876 (1923) tarihli Kanuni Esasi'nin 113. maddesiyle düzenlenmiştir. Bu madde, hükümetin belirli durumlarda muvakkaten idare-i örfiye ilanına hakkı olduğunu ifade etmektedir.

Türkiye'de olağanüstü hal en son 20 Temmuz 2016 tarihinde Türkiye askerî darbe girişimi sonrasında ilan edilmiştir. 3 ay süreyle ilan edilen olağanüstü hal, 7 kez uzatılmıştır.

Olağanüstü hal ilan kararı yetki öğesi yönünden Anayasaya uygun olup olmadığı konusunda Anayasa Mahkemesi'nin denetim yetkisinin açıkça tanınması gerektiği belirtilmektedir.

Olağanüstü fazla çalışma kararlarını verecek makam Bakanlar Kurulu'dur. Bakanlar Kurulu, günlük çalışma süresini belirleyebilir ve en fazla 13 saate kadar çalışma süresini uzatabilir.

Olağanüstü hal, Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması veya kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması hallerinde ilan edilmektedir.

Türkiye'de OHAL uygulaması ise olağanüstü bir yönetim düzeninin gerekli olduğu durumlarda başvurulan bir uygulamadır. Bu durumlar; doğal afet, tehlikeli salgın hastalık, ekonomik bunalım, kamu düzeni tehlikesi gibi durumları içerebilir.
 
Geri
Üst