Olaganustu genel kurula kim cagirir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Olağanüstü genel kurula kim çağırır?​

Yönetim kurulu gerektiği zaman genel kurulu olağanüstü toplantıya da çağırabilir[3]. Gerek olağan gerekse de olağanüstü genel kurul toplantı çağrı kararını yönetim kurulu, kurul halinde almak zorundadır[4]. Yönetim kurulu tek kişiden oluşuyorsa genel kurulu toplantıya çağrı kararı alma yetkisi bu kişiye aittir.

Olağanüstü genel kurul çağrısı nasıl yapılır?​

Olağanüstü toplantı için, toplantının yapılmasının planlandığı tarihten en az on beş gün önce ellerinde olacak şekilde tüm kat maliklerine çağrı yapılmalıdır. Bu on beş günlük süre hesabında dikkate alınması gereken çağrının gönderildiği tarih değil, çağrının kat malikinin eline ulaşacağı tarihtir.
Denetçi genel kurulu toplantıya çağırabilir mi?
Dolayısıyla, yeni dönemde denetçiler anonim şirket genel kurulunu toplantıya çağıramayacaktır. Genel kurulu toplantıya davet etme görev ve yetkisi kural olarak anonim şirket yönetim kurulunaaittir. Yönetim kurulu, süresi dolmuş olsa dahi, genel kurulu olağan toplantıya çağırabilir.
Olağanüstü genel kurul toplantısı hangi hallerde yapılır?
Anonim ve limited şirketlerin karar ve irade organı olan genel kurul, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununa göre olağan ve olağanüstü olmak üzere iki şekilde toplanır. Olağanüstü genel kurul toplantısı, şirket için gerektiğinde veya zorunlu ve ivedi sebepler çıktığında yapılır.

Azlığın genel kurulu toplantıya çağırabilir mi?​

Yönetim kurulunun, devamlı olarak toplanamaması, toplantı nisabının oluşmasına imkân bulunmaması veya mevcut olmaması durumlarında, mahkemenin izniyle, tek bir pay sahibi genel kurulu toplantıya çağırabilir.

Genel kurul toplantısına kimler katılabilir?​

MADDE 17 – (1) Genel kurul toplantılarında murahhas üyeler ile en az bir yönetim kurulu üyesinin hazır bulunması şarttır. Diğer yönetim kurulu üyeleri de genel kurul toplantısına katılabilirler. Denetime tabi olan şirketlerin genel kurul toplantılarında denetçi de hazır bulunur.
Olağanüstü genel kurul yapılabilir mi?
Bütün ortaklar veya temsilcileri, aralarında biri itirazda bulunmadığı takdirde, çağrı usulüne uymaksızın (ilan yapılmaksızın ve yazılı olarak bildirilmeksizin) olağanüstü genel kurul olarak toplanabilir ve bu toplantı nisabı var olduğu sürece karar alabilirler (TTK m.416).
Olağanüstü genel kurul neden yapılır?

Geri