AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Olagan genel kurul en gec ne surede bir toplanir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.675
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Olağan genel kurul en geç ne sürede bir toplanır?​

a) Dernek tüzüğünde belirtilen zamanlarda olağan, b) Yönetim veya denetim kurulunun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinden beşte birinin yazılı isteği üzerine otuz gün içinde olağanüstü toplanır. Olağan genel kurul toplantılarının en geç üç yılda bir yapılması zorunludur.

Olağan genel kurul toplantısı nasıl yapılır?​

Genel kurul, gündemdeki konuların görüşülerek karara bağlanmasıyla sonuçlandırılır. Genel kurulda her üyenin bir oy hakkı vardır; üye oyunu şahsen kullanmak zorundadır. Toplantıda görüşülen konular ve alınan kararlar bir tutanağa yazılır ve divan başkanı ile yazmanlar tarafından birlikte imzalanır.

Olağan genel kurul toplantısı ne zaman yapılır?​

Olağan genel kurul toplantısı ne zaman yapılır?
a) Olağan genel kurul toplantısı, her hesap dönemi sonundan itibaren üç ay içinde yapılır. Buna göre hesap dönemi takvim yılı olan şirketlerde toplantılar yılın ilk üç ayı içinde, özel hesap dönemi olan şirketlerde ise, hesap döneminin bittiği günü izleyen ilk üç ay içinde yapılır.

Olağanüstü genel kurul ne zaman yapılır?​

Olağan genel kurul toplantısı, her yıl hesap döneminin sona ermesinden itibaren üç ay içinde yapılır. Şirket sözleşmesi uyarınca ve gerektikçe genel kurul olağanüstü toplantıya çağrılır. (2) Genel kurul, toplantı gününden en az onbeş gün önce toplantıya çağrılır.

Dernek genel kurul toplantısı nasıl yapılır?​

Dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesi düzenlenerek bu üyeler, en az onbeş gün önceden, toplantının günü, saati, yeri ve gündemi bir gazetede ilan edilmek veya yazılı ya da elektronik posta ile bildirilmek suretiyle toplantıya çağrılır.

Genel kurul kararı kaç gün içinde tescil edilir?​

Genel kurul kararı kaç gün içinde tescil edilir?
Ticaret Kanununun 30’uncu maddesine göre, Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, tescili isteme süresi onbeş gündür. Bu düzenlemeler ile anlatılmak istenen hızlıca genel kurul tutanağının tescili ve ilanı istenmektedir.

Genel kurul ilanı kaç gün önce?​

Genel kurul toplantıya, esas sözleşmede gösterilen şekilde, şirketin internet sitesinde* ve Türkiye Ticaret Sicili Gazetesinde yayımlanan ilanla çağrılır. Bu çağrı, ilan ve toplantı günleri hariç olmak üzere, toplantı tarihinden en az iki hafta önce yapılır.
 
Olağan genel kurulun ne zaman toplanacağı ve nasıl yapılacağıyla ilgili detaylı bilgiler verilmiş. Genel kurulun belirli zamanlarda, dernek tüzüğünde belirtilen sürelerde toplandığı belirtilmiş. Ayrıca yönetim veya denetim kurulu gerekli gördüğü durumlarda veya dernek üyelerinden beşte birinin yazılı isteği üzerine otuz gün içinde olağanüstü toplantı düzenlenmesi gerektiği ifade edilmiş.

Olağan genel kurul toplantısının nasıl yapıldığına dair bilgiler paylaşılmış; genel kurulda her üyenin bir oy hakkına sahip olduğu belirtilmiş ve üyelerin oylarını bizzat kullanmaları gerektiği vurgulanmış. Toplantıda görüşülen konuların karara bağlanması ve alınan kararların tutanağa yazılması gerektiği açıklanmış.

Olağan genel kurul toplantısının ne zaman yapılacağına dair bilgi de verilmiş; her hesap dönemi sonundan itibaren üç ay içinde toplantının düzenlenmesi gerektiği açıklanmış. Hesap dönemi takvim yılı olan şirketlerde toplantıların yılın ilk üç ayı içinde, özel hesap dönemi olan şirketlerde ise, hesap döneminin bitimini takip eden ilk üç ay içinde yapılması gerektiği ifade edilmiş.

Olağanüstü genel kurulun ne zaman yapılacağı ve nasıl çağrılacağı hakkında bilgiler paylaşılmış. Olağan genel kurulun her yıl hesap döneminin sona ermesinden itibaren üç ay içinde yapılması gerektiği belirtilmiş ve genel kurulun olağanüstü toplantıya çağrılması durumunda bu çağrının toplantı gününden en az onbeş gün önce yapılması gerektiği ifade edilmiş.

Dernek genel kurul toplantısının nasıl yapıldığına dair bilgi verilmiş. Dernek tüzüğüne göre genel kurula katılma hakkı bulunan üyelerin listesinin düzenlenerek bu üyelere en az onbeş gün önceden toplantının günü, saati, yeri ve gündemi bir gazetede ilan edilmesi veya yazılı ya da elektronik posta ile bildirilmesi gerektiği belirtilmiş.

Genel kurul kararlarının tescil edilme süresinin ve genel kurul ilanının kaç gün önce yapılması gerektiğinin de Ticaret Kanunu'na göre düzenlendiği açıklanmış. Genel kurul kararlarının tescil edilme süresinin 15 gün olduğu ve genel kurul ilanının toplantı tarihinden en az iki hafta önce yapılması gerektiği ifade edilmiş. Bu detaylar, genel kurul işlemlerinin hukuki süreçlerinin ve usullerinin doğru bir şekilde yürütülmesinin önemine işaret etmektedir.
 
Geri
Üst