- Konu Yazar
- #1
Olağan dışı durum nedir tipleri nelerdir?
Olağandışı Duruma Neden Olan Olaylar Üç türlü afetten söz edilebilir: Doğal afetler, insan kaynaklı afetler ve teknoloji kaynaklı afetler. Her biri kendi içinde de türlerine göre ayrılır. Afetler ve türleri şöyle sıralanabilir: Doğal afetler: deprem, çığ, tsunami, fırtına, sel, heyelan, sıcak veya soğuk hava dalgaları.Hasar tespiti ne demek?
Hasar tespit, meydana gelen deprem gibi afetler sonrası mimar ve mühendislerden oluşan teknik heyet tarafından depremin binaya verdiği hasarın gözlemsel olarak değerlendirilerek hasarsız, az, orta, ağır/yıkık olarak sınıflandırılması işlemidir.Olağan dışı durum yönetimi aşamaları nelerdir?
Olağan dışı durum yönetimi aşamaları nelerdir?Çok aşamalıdır; çünkü içinde, zarar azaltma, hazırlıklı olma, müdahale ve iyileştirme aşamalarını barındırır.
Hasar tespiti neye göre yapılır?
Hasar tespiti neye göre yapılır?Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürlüğünce, mimar ve mühendislerden oluşan teknik heyet, sel, heyelan, deprem gibi afetler sonrası afetin binaya verdiği hasarı, dünyanın her yerinde olduğu gibi gözlemsel olarak değerlendiriyor, sınıflandırılmasına yönelik hasar tespit işlemlerini yürütüyor.
Olağan dışı ne demek?
OLAĞAN DIŞI birl. sıf. yeni. Olağan olmayan, alışılmışın dışında: “Olağan dışı bir kalabalık.”Hasar tespit raporu ne demek?
oysa depremden sonra evinize gelip de inceleme yapan mühendisler sadece yaşanan en son depremin (ana deprem veya artçı deprem) binada yaptığı “o andaki hasarı” görsel olarak incelerler ve hasar tespit raporu hazırlarlar. hasar tespit raporu aslında bir teknik rapordan ziyade “tutanak” hükmündedir.Hasar tespiti kim yapar?
Hasar tespiti kim yapar?Olağanüstü durum sonrasında sağlık hizmetleri neleri içermelidir?
Olağanüstü durum sonrasında sağlık hizmetleri neleri içermelidir?Doğal afet ve acil durumlarda gerekli olan sağlık hizmetleri; ilk yardım, koruyucu, tedavi edici ve rehabilite edici sağlık hizmetleridir. Olağanüstü dönemlerde gerekli olan sağlık hizmetlerinin finansmanı büyük ölçüde kamu kesimi tarafından karşılanmaktadır.
Binalar hasarın boyutuna göre Acil Yıktırılacak Bina, Yıkık, Ağır Hasarlı, Orta Hasarlı, Az Hasarlı ve Hasarsız olmak üzere 6 farklı hasar derecesi ile sınıflandırılmaktadır.
(4) Afetlerde ve acil durumlarda sağlık hizmetleri ülke düzeyinde planlama ve koordinasyon, Bakanlıkta SAKOM ve illerde İl SAKOM tarafından yürütülür.