AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Okyanus Deniz ve gollerde Fosillesme olur mu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.920
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Okyanus Deniz ve göllerde Fosilleşme olur mu?​

Fosilleşme ortamları: bataklık, buz, çam reçinesi, asfalt ile deniz ve göller gibi sulu ortamlar bu olayın en iyi gerçekleştiği yerlerdir. Ölen her canlı fosilleşir diye bir doğa kuralı yoktur. Canlının yaşamı ne kadar kısa olursa fosilinin değeride o kadar fazla olur.

Her canlının fosili olur mu?​

Her canlının fosili olur mu?
Ölen her türlü canlının et ve deri gibi yumuşak kısımları kısa zamanda çürüyerek ortadan kalkar. Ancak bileşiminde anorganik maddeler bulunan kavkı, kemik ve diş gibi sert kısımları gerekli koruyucu ortamlarda kalınca fosilleşme olanağı bulur Canlı kalıntılarının ancak uygun bölümleri fosil haline gelebilir.

Fosiller nerede oluşmaz?​

Örneğin, metamorfik, diğer adıyla başkalaşım geçirmiş kayalar ya da volkanik kayalar ile magma kayaları içinde fosil aranmaz. Bu basit ama son derece önemli bir bilgidir. Çünkü bu kayaların oluştuğu ortam yüksek ısı ve basınç altındadır; bu da fosilleşmeye şans tanımaz.

Ölen bütün canlıların fosilleri oluşabilir mi?​

Ölen bütün canlıların fosilleri oluşabilir mi?
Cevap: Hayır, her canlı fosilleşmez. Bir canlının fosilleşmesi için kalıntısının taşlaşması ve fiziksel özelliğini koruması gerekir. Öte yandan bir canlının fosilleşme süreci içerisinde bulunduğu ortam, dış kuvvetler, canlının türü gibi bir çok sebebe bağlıdır.

Hangi koşullar uygun bir fosilleşme türüdür?​

Ancak koşullar uygun olduğunda bir fosil oluşabilir. Fosilleşme birden fazla farklı şekilde gerçekleşse de bunlardan en yaygını “permineralizasyon” adı verilen fosilleşme türüdür. Bu fosilleşme türünün gerçekleşebilmesi için öncelikle ölen organizmanın üzerinin hızlı bir şekilde kum veya çamurla kaplanması gerekir.

Ne kadar nadir bir fosildir?​

Ne kadar nadir bir fosildir?
Fosilleşme o kadar nadir olur ki ve bu fosiller o kadar nadiren keşfedilebilir ki, bugüne kadar keşfedilen tüm türlerin sadece %5 kadarı fosiller sayesinde bilinmektedir. [10] Bugün bildiğimiz türler, var olmuş tüm türlerin %1’inden çok daha azdır.

Peki, bazı fosillerin boyutları farklıdır?​

Fosillerin boyutları da çok çeşitli olabilmektedir. Bazı fosiller 1 mikrometre (metrenin milyonda biri) kadar küçük olabildiği gibi, onlarca metre uzunluğunda ve on binlerce kilogram ağırlığında dev dinozorlar ve ağaçlar şeklinde de olabilir. [8], [9] Unutmamak gerekiyor ki fosilleşmeden kasıt, bir canlının bütün vücudunun korunması değildir.

Ne yazık ki fosilleşmiş bir canlının fosilleşme ihtimali çok düşüktür?​

Ne yazık ki fosilleşmiş bir canlının fosilleşme ihtimali çok düşüktür?
Fosilleşme ve Fosil Keşfi, Aşırı Nadir Olan Olaylardır! Ne yazık ki fosilleşme olayı çok spesifik şartlar altında yaşanmaktadır ve bu nedenle ölen herhangi bir canlının fosilleşme ihtimali çok düşüktür. Dahası, fosilleşmiş bir canlının biz insanlar tarafından tespit edilip gün yüzüne çıkarılması ihtimali de çok düşüktür.
 
Evet, deniz ve göller gibi sulu ortamlar fosilleşme için uygun ortamlar arasındadır. Bu tür ortamlarda ölen canlıların kalıntıları kolaylıkla korunabilir ve fosilleşme süreci gerçekleşebilir. Ancak her canlının fosilleşmediği, canlının yaşam süresinin kısalığının fosilin değerini artırabileceği doğru bilgilerdir.

Metamorfik kayalar, başkalaşım geçirmiş kayalar ve magma kayaları gibi kayalar içinde fosil bulunmaz çünkü bu kayalar yüksek sıcaklık ve basınç altında oluştuğu için fosilleşmeye uygun ortamlar değillerdir.

Fosillerin oluşabilmesi için uygun koşulların bulunması önemlidir. Permineralizasyon adı verilen fosilleşme türü, ölen organizmanın hızlı bir şekilde kum veya çamurla kaplanmasıyla gerçekleşebilir. Ancak fosilleşme nadir bir olaydır ve keşfedilen tüm türlerin sadece küçük bir yüzdesi fosiller sayesinde bilinmektedir.

Fosillerin boyutları çok çeşitli olabilir. Bazı fosiller çok küçük olabilirken, bazıları da dev boyutlarda olabilir. Fosilleşme ihtimali düşük olduğu için fosilleşmiş bir canlının keşfedilme olasılığı da oldukça düşüktür. Bu nedenle fosilleşme olayı çok nadir ve özel bir durumdur.
 
Geri
Üst