okuma yazma ateş yakmak demektir acıklaması

SoruCevap

Yeni Üye
okumayı yazmayı ateş yakmak demektir hecelenen her bir heceden bir kıvılcım cıkar acıklaması

Cevap: okuma yazma ateş yakmak demektir acıklaması

Bazı insanlarımız , trafikte kendisinden başka araba kullanmasını bilen olmadığını zanneder
Arabadaki kul tablasını kirletmek istemedikleri icin sigaralarını dışarı atarlar
Bazılarımız orman yangını bir defa cıktıysa artık bir daha cıkmaz zannediyorlar
En buyuk yangınımız 1995 yılında Girne Dağlarımızı kul etmişti
Kacımız hatırlar acaba?
Ben cok iyi hatırlıyorum
Almanyada olmama rağmen telefonda dakika dakika takip etmiştim
Cam kozalaklarının el bombası gibi fırladıklarını, alevlerin ruzgar ile ağactan ağaca ulaştığını oğrendikce benim de icim yandı, eridi
Zarar cok buyuktu Evler, evcil ve yabani hayvanlar, ne varsa yanmıştı
Birşey yapmak istiyordum ama elim kolum bağlı gibiydi
Aklma bir anda Almanyada maddi yardım toplamak geldi
Bir yardım hesabı acmam icin buyuk burokratik engeller vardı
Aylarca surebilirdi
Care ararken, oturduğum koyun kilisesinin canları calmaya başlamıştı
Kafamın icinde bir ışık yandı
Hemen Kiliseye giderek papazı buldum
Memleketim yanıyor, yardım toplamam icin bana yardım edermisiniz dedim
Beni dinledikten sonra, Kilisenin hesabını kullabiliriz Kiliseye gelen bağışlar vergiden muaf olduğu icin bir sorun olmazdedi
Alman gazetelerini, Avrupada cıkan Turkce gazeteleri,
bolgemdeki Fuarları, herkesi ayağa kaldırdım
Mesaj cekmediğim, yardım istemediğim yer kalmamıştı Almanyada
Kullerden, daha duman cıkarken Kilisenin hesabına bağışlar gelmeye başlamıştı
Minik oğrencilerimden bir tanesinin cep harclığından bana 10 Mark vererek al bunu da yanan hayvanlara merhem alırsın demesi gozlerimi doldurmuştu
Bir ucak şirketinden Kıbrısa gidiş donuş ucak biletini bağış olarak aldım ve fuarlarda uc mark tanesi piyango karşılığı cekilişe koydum

On gun kadar kısa bir sure icinde 25000 kusur Mark ( yirmibeş bin Mark) bağış olarak Kilisenin hesabına yatmıştı
Papazı yanıma aldım ve Kıbrısa gelerek toplanan parayı Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaşa takdim ettim Kulağıma bir espri de fısıldamıştı Denktaş Bir Papazdan gurtuldum bana başka Papaz mı getirdin? Ama bu Papaz galiba iyidir
Denktaş kendisine verdiğimiz isim listesinde olan yardımsever herkese birer birer teşekkur mektubu yazmayı ihmal etmedi
Bu para ile binlerce ağac alınıp bir koruluk oluşturulmuştu diye haber aldım
O ormana yıllar sonra da alakası olmayan bir kişinin adı verilmişti
Bu yangından sonra herkes ve ONLAR artık yangın cıkmaz duşuncesi ile hicbir tedbir almaksızın devam etti yaşamına
Unutuldu o koca felaket
Cok gecmedi, Bellapais uzerinde bir yangın cıktı ve o balık hafızalı yetkililer sanki ilk defa yangın cıkmış, başı kesik tavuk gibi koşmaya başladılar
Hicbir ders almamışlar gecmişten
Yangın esnasında canlı yayında Hasan Hasturer telefon ile beni arayarak hem 1995teki yangını konuştu hemde o gunku yangın hakkındaki goruşlerimi aldı
Bir yangın helikopterinin muhakkak alınması gerektiğini soyledim de soyledim
Yetkililer bir anda yangın uzmanı gibi attılar tuttlar Biri helikopter diğeri ucak alacağız dedi
Yangın sonunce beyinlerindeki motorlar da sondu
Eh artık yangın yoksa tehlike de yok
Derken 2 gun once ortalık tutuştu Turkiyede bizim icin hazır olan bir yangın helikopteri varmış
Hemen aradılar!
Cevap olumsuz Mersin bolgesindeki cıkan buyuk yangınlardan dolayı bize gonderemediler Yani helikopter hem vardı hem yoktu
İyiki İngiliz Uslerinden veya Barış Gucunden iki helikopter musaitti ki yetiştiler imdadımıza
Bolgede yanacak birşey kalmayınca da ateş yakma yasağı konmuş
Şimdi soruyorum
Buyuklere değil ha!
Okuma yazmayı yeni oğrenmiş 67 yaşındaki cocuklara soruyorum!!
Cocuklaaar, ulkemize bir yangın sondurme helikopteri alınmalı acaba?
Cocuklar kesin alınmalı diye cevap verecekler Cunku onların calışan kafaları var ve geleceklerini duşunmesini biliyorlar

Doc Turgay HİLMİ

Geri