Okuma sorunlari nelerden kaynaklanir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.120
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Okuma sorunları nelerden kaynaklanır?​

Okuma bozukluğu için tek bir neden bilinmemektedir. Okuma bozukluğu olasılıkla çok etmenli nedenlere bağlıdır. Bilişsel ve nörofizyolojik çalışmalar dikkat ve uzun süreli bellekten daha çok okuma bozukluğu olan çocukların zayıf olduğu alanların çözümleme işlemleri ve çalışma belleği olduğunu düşündürmektedir.
Okuma nasıl düzeltilir?
O nedenle önce okunacak konuyu niçin okuyacağınızı belirlemeniz gerekir. Sonra bir ön okuma yaparak sorular belirlemek, soruları yanıtlamak için tekrar dikkatinizi yoğunlaştırarak yeniden okumak, etkili okumayı sağlar. Bilgi ve kültür düzeyi eksikliği; okuma hızınızı yavaşlatan en önemil nedenlerden biridir.
Yanlış okuma nedir?
Özel öğrenme güçlüğünün alt tipi olan ve“okuma bozukluğu” da denilen disleksi, harflerin ya da sayıların okunamaması, yanlış okunması, okuma hızında yavaşlık ve heceleyerek okuma şeklinde ortaya çıkabiliyor.

Kelime tekrar tekniği nedir?​

Kelime tekrar tekniği literatürde “Word drill technique” olarak geçmektedir. Öğrencinin metni okurken yanlış okuduğu kelimelerin tekrar edilerek okunması şeklinde yapılan alıştırmaları kapsar. Bu teknikte öğretmen, öğrenciye bir metni okutur, okuma sonrasında öğrencinin yanlış okuduğu bütün kelimeleri bir karta yazar.
Öğrenme güçlüğüne neden olan faktörler?
Hamilelik süresince kötü bakım, çok genç ya da yaşlı anne olma, hamilelikte geçirilen enfeksiyon hastalıkları, ilaç kullanma, ışın tedavisi görme, doğum öncesi kötü beslenme, sigara ya da içki kullanma, annenin sahip olduğu diyabet gibi hastalıklar özel öğrenme güçlüğünde etkili olabilir.
Disleksiye ne sebep olur?
Disleksiye ne sebep olur? Disleksinin beynin fonemleri (kelimeleri birbirinden farklı kılan en küçük konuşma birimleri) işleme yeteneğindeki bozulmadan kaynaklandığı düşünülmektedir. Disleksi görme veya işitme sorunları, zeka geriliği veya beyin hasarından kaynaklanmaz.

Okuduğunu anlamama sorunu nasıl çözülür?​

OKUDUĞUNU HATIRLAMAK İÇİN 8 TAKTİK
- Amaçlı, hedefli oku.
- Önce göz gezdir.
- Doğru okuma tekniklerini öğren.
- Not alma ve önemini vurgulamada dikkatli ol.
- Görsellerle Düşün.
- İlerledikçe Tekrar Et.
- Dikkat aralığında çalış ve bu aralığı arttırmaya gayret et.
- Hemen tekrar et.
1 dakikada kaç kelime okuyorum?
Eğer dakikada 160 kelimeden daha az okuyorsanız çok yavaş okuyorsunuz demektir. 350 ile 800 kelime arasında okuyorsanız hızlı okuyorsunuz demektir. 800 ila 1300 kelime arasında okuyorsanız, çok hızlısınız demektir. Türkiye okuma hızı ortalaması 160 ile 220 kelime arasındadır.
Okuma hataları nelerdir?
-Atlama (harf, hece, kelime). -Ekleme (harf, hece, kelime), – Tekrar (hece, kelime, satır), -Ters çevirme. -Telaffuz. -Duraklama. -Yanlış okuma-harf karıştırma. -Heceleme, kekeleme. -Okuyamama. -Geri dönüşler yapma. -Ses tonu-vurgu tonlama hatası. -Ulayarak okuma.

Gözden geçirerek okumak ne demek?​

Gözden Geçirerek Okuma (Süzerek Okuma) Bir metni bazı bölümlerini öne çıkararak yararlanma aracılığıyla okuma. Kimi zaman daha önce okunmuş bir metni yeniden okumak için de bu yöntem kullanılır. Hemen her alanda öğretim için kullanılan bir okuma ve öğrenme yöntemidir.
Tekrarlı okuma yöntemi nedir?
1-Tekrarlı Okuma: Bu tür okuma bir metni akıcılık kazanılıncaya kadar tekrar tekrar okumadır. Çocukların sık sık karşılaştığı kelimelerin doğru bir şekilde öğrenilmesine katkı sağlayacak bir tekniktir. Tekrarlı okuma yapılırken dikkat edilecek en önemli husus okunacak metindir.
Öğrenme güçlüğü çeken öğrenciler için neler yapılabilir?
Çocuğunuza kitap okumak, özellikle de onunla birlikte okumak iyi bir yöntemdir. Beraber oyunlar oynayın. Masaüstü oyunları ile etkileşime dayalı oyunların hepsi; sorunları çözmek için gereken sosyal becerileri geliştirmesine, işleri sırasıyla yapmayı ve kendi kararlarını vermeyi öğrenmesine yardımcı olabilir.

Öğrenme güçlüğü bir zeka sorunu mudur?​

Özel öğrenme bozukluğu, bir zeka sorunu değildir ve doğru tanı konulması için duyusal organlarda organik bir bozukluğun kesinlikle olmaması gerekir. Her özel öğrenme güçlüğü gösteren çocuğun özellikleri birbirinden farklıdır.
Öğrenme güçlüğü genetik mi?
”Anne-babalarında ya da kardeşlerinde öğrenme güçlüğü olan çocukların, aynı sorunu yaşama olasılıkları diğer çocuklara oranla yüzde 5- 12 daha fazladır. Çift yumurta ikizlerinde öğrenme güçlüğü bulunma ihtimali tek yumurta ikizlerinden daha yüksektir.”
Algılama sorunu nasıl anlaşılır?
Öğrenme güçlüğü belirtileri genellikle aşağıdaki etkenlerle kendini göstermektedir;
- Konuşma ve telaffuzda gecikme.
- Bir şeyi isimlendirirken sözcük bulmada zorluk.
- Yaşından daha az sözcük dağarcığına sahip olma.
- Yüklemlerde yani temel kelimelerde zorlanıyorsa( gitmek, vermek, almak vb)
- Hecelerin yerlerini değiştiriyorsa.
 
Geri
Üst