- Konu Yazar
Okullarda rehberlik hizmetlerinin yapılmasının amaçları nelerdir?
Rehberliğin Amacı- Rehberlik Hizmetlerinin Genel Amaçları
- 1) İnsanlarla sağlıklı ilişkiler kurabilmesine,
- 2) Çalışmayı zevk hâline getirmelerine ve serbest zamanlarını iyi kullanmalarına,
- 3) Öğrencinin sosyal, duygusal ve zihinsel gelişimine,
- 4) Öğrencinin özgüven ve özsaygı geliştirebilmesine,
Rehberlik yardımı nedir?
Kapsamı ve Amaçları. Rehberlik, bireye kendini anlaması, çevredeki olanakları tanıması ve doğru kararlar vererek özünü gerçekleştirebilmesi için yapılan sistematik ve profesyonel yardım sürecidir. Rehberlik bilimsel ve profesyonel bir yardımdır. Rehberliğin esası bireyin kendini gerçekleştirmesine yardım etmektir.Mesleki rehberlik ne demektir?
Mesleki rehberlik ne demektir?Meslekî rehberlik, bireyi kendi ilgi ve yeteneği ile meslekler hakkında bilgi sahibi yaparak kendine uygun bir mesleği seçip bu alanda ilerlemesine yardım etme sürecidir. Bu süreç, bireyin geleceğini planlamasına ve bir iş bulması konusunda doğru karar almasına yardım etmek bakımından önemlidir (MEB, 2013).
Psikolojik danışma ve rehberliğin ilkeleri nelerdir?
Psikolojik danışma ve rehberliğin ilkeleri nelerdir?Psikolojik danışmanların benimsemeleri gereken başlıca temel ilkeler: (1) yetkinlik,( yeterlilik, ehliyet) (2) dürüstlük, (3) duyarlı ve saygılı olmak, (4) bireysel ve kültürel farklılıklara duyarlılık, (5) toplumsal sorumluluk, (6) mesleki ve bilimsel sorumluluk olmak üzere altı madde olarak belirlenmiştir.
Okullardaki rehberlik ilkeleri nelerdir?
Rehberliğin İlkeleri- Gönüllülük Esastır : Zorla kimseye rehberlik yapılmaz. Acil durumlar hariçtir.
- Gizlilik Esastır.
- Özerklik Esastır.
- Yaşam boyu bireye sunulur.
- Bireysel farklılıklara saygı gösterir.
- Rehberliğin merkezinde birey vardır.
- Tüm öğrencilere sunulur.
- Eğitimden ayrılamaz bir parçadır.
Rehberlik psikolojik bir yardım mıdır?
Psikolojik danışmanlık rehberliğin özünü oluşturmaktadır. Rehberlik tamamen bilgi verme işi iken, psikolojik danışmanlık psikolojik etkileşim işidir.Rehberlik hizmetleri kaça ayrılır?
Rehberlik hizmetleri kaça ayrılır?c) Alana göre, mesleki rehberlik, eğitsel rehberlik, kişisel rehberlik ve psikolojik danışma olarak ayırabiliriz (Kepçeoğlu, 1993, s:53-55).
Rehberlik türleri nelerdir?
Rehberlik türleri nelerdir?Rehberlik Türleri
- 1) Eğitim Alanında Rehberlik.
- 2) Sağlık Alanında Rehberlik.
- 3) Sosyal Yardım Alanında Rehberlik.
- 4) Endüstri Alanında Rehberlik.
- 5) Adalet ve Güvenlik Alanında Rehberlik.