Okullarda ogretim liderligi neden gereklidir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Okullarda öğretim liderliği neden gereklidir?​

Öğretim liderliği, okulun eğitsel amaçlarının gerçekleştirilmesi için öğretim kadrosunun gizil gücünü ortaya çıkarabilme ve bunu okul süreçleri içinde sürdürmedir. Öğretim liderliği, bilginin sorun çözmeye uygulanması, başkaları aracılığıyla okulun amaçlarının gerçekleştirilmesini sağlamadır.

Liderliği okul yöneticisinden ayıran temel faktörler nelerdir?​

Okul yöneticilerinin rollerinin, belirli yeniliklerin uygulanmasını etkilemekten çok, bir örgüt olarak okulda değişmeye liderlik etmeye doğru farklılaştığı görülmektedir. Öğretim liderliğini diğer liderlik türlerinden ayıran en önemli özelliklerden biri, öğrenme ve öğretme süreçleri üzerinde yoğunlaşmış olmasıdır.
Okul yöneticisi hangi görevleri üstlenmektedir?
Okul müdürü, yönetiminden sorumlu olduğu kurumda, Milli Eğitim amaçları doğrultusunda, eğitim ve öğretim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesinden sorumludur. Okul müdürünün diğer önemli görevleri, güvenlik protokolleri ve acil müdahale prosedürlerini geliştirmektir.
Okul Müdürlerinin öğretim liderliği Rolleri Nelerdir?
Bir başka araştırmada Wildly ve Dimmock (1993) öğretim liderliği rollerine ilişkin davranışları aşağıdaki gibi açıklamışlardır: 1) Okulun amacını belirleme, 2) Öğrenme için gerekli kaynakları sağlama, 3) Öğretmenleri denetleme ve değerlendirme, 4) Okul personelini geliştirme, 5) Programlar arasında eşgüdüm sağlama, 6) …

Okulda ani ve etkili değişim gerçekleştirmeye yönelen okul müdürü en çok hangi liderlik davranışını göstermiş olur?​

Yaşanan hızlı değişimin yönetilebilmesi için okul yöneticisinin yeni bir liderlik rolünü üstlenmesi gerekir. Bu yeni rol, vizyoner liderlik olarak adlandırılmaktadır.

Liderlik stili nedir?​

Liderlik stilleri, liderlerin çalışanlarıyla etkileşim kurmak için kullandıkları davranışlardır. Onların motive etme, yön verme ve hedeflere ulaşma tarzları budur. Liderlerin, hangi stili en sık kullandıklarını belirleyecek olan şey kişilik özellikleridir.
Müdürün görevleri nelerdir?
Müdür; kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge, program ve emirlere uygun olarak okulun bütün işlerini düzenlemeye, yürütmeye ve denetlemeye yetkilidir. Müdür, kalite yönetimi anlayışına uygun olarak okulun yönetilmesi, değerlendirilmesi ve geliştirilmesinden sorumludur.
Öğretimsel liderlik rolleri nelerdir?
Öğretimsel lider, öncelikli olarak okul müdürleridir. Öğretimsel lider; belirli vizyonu olan, eğitim süreçleri ve öğrenme kuramları konusunda derinlemesine bilgi sahibi, risk üstlenen, insanlık becerileri yeterli, sınırsız enerjiye sahip bir kişidir (Derbedek, 2008, s. 16) .

Geri