Okulda kimler veli olabilir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Okulda kimler veli olabilir?​

Madde 24 — Her öğrencinin bir velisinin olması zorunludur. Anne, baba veya aile büyüklerinden biri veli olur. Ancak gündüzlü, yatılı öğrenciler, okulun bulunduğu yerde oturan, öğrencinin öğrenim ve eğitim durumu ile yakından ilgilenebilecek ve okulca kabul edilebilecek nitelikleri taşıyan bir kişi de veli olabilir.

Veli hakları nelerdir?​

Veli Hakları:
Öğretmenin okuldaki görevleri nelerdir?
(4) Okulun her türlü eğitim ve öğretim çalışmalarında görev alan öğretmenlerin görev ve sorumlulukları şunlardır: a) Eğitim ve öğretim standartlarının geliştirilmesi, okul ve çevre ilişkisinin kurulması ve gelişmesine katkı sağlar, işleyişte yönetime yardımcı olur. Tutum ve davranışlarıyla öğrencilere örnek olur.

Velilerin okuldaki hak ve sorumlulukları nelerdir?​

Velilerin hakları Adil ve saygılı davranışlarla karşılanmak. Çocuğuma okul ortamında nitelikli kaynaklar, eğitim ve fırsatlar sunulacağını bilmek. Düzenli aralıklarla okulun işleyişi hakkında bilgilendirilmek. Okul Aile Birliği aracılığı ile okul yönetimine yardımcı olmak ve böylelikle katkıda bulunmak.

Kimler veli sayılır?​

‘Bizim hukuk düzenimizde anne ve babadan gayri veli yoktur. Onun için büyük ana, büyük baba, teyze, amca, kimi sayarsanız sayın bir çocuğun velisi olamaz. Ancak, mahkeme kararıyla tayin edilen vasisi olur.
Öğretmen veli iletişimi nasıl olmalı?
Cevaplarınız kısa ve tutarlı olsun. Uzun ve gereksiz açıklama yapmayın, daha fazla ayrıntı istenip istenmediğini sorun. Mizahtan korkmayın, ama fıkra anlatmaktan kaçının. Size soru sorulurken sorgulanma durumuna düşmekten kaçının.
Sınıf veli toplantılarında herhangi bir öğrenciyi ya da veliyi rencide edecek bir duruma düşecek konuşmalardan sakınılmalıdır. Öğrencilerin özel durumları veli ile özel olarak konuşulmalıdır. Veli toplantılarında sınıf rehber öğretmenleri sınıfa ilk kez giriyorsa öncelikle kısaca verilerle tanışmakta fayda vardır.
Her veli, önce dostça ve sevecen bir yaklaşım bekler. Bazen de öğretmenin bütün sevecenliğine, ilgisine rağmen veli, ilgisiz bir tutum içinde uzlaşmaz bir tavır ve davranış sergiler. Böyle durumlarda öğretmen pes etmemeli ve olumlu yaklaşımını sürdürmelidir.

Geri