Okul oncesi egitimde aile katilimi neden onemlidir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Okul öncesi eğitimde aile katılımı neden önemlidir?​

Aile katılımı etkinliklerinin temel amacı, çocuğun gelişimini desteklemek için tüm öğrenme süreçlerini bütünleştirmektir. Diğer bir deyişle, merkezde çocuğun yer aldığı bir öğrenme süreci oluşturarak kapsamlı bir öğrenim süreci planlamaktır.

Aile katılımı ne demek?​

“Aile katılımı; anne- babaların ve diğer aile üyelerinin, çocukların eğitimi ve gelişimine katkıda bulunmaları için eğitim programına katıldıkları bir süreçtir” (Morrison, 2003).
AİLE KATILIMININ ÇOCUĞUN ZEKÂ GELİŞİMİNE KATKISI *Aile katılımının çocuğun gelişimine olumlu yönde katkısı vardır. *Çocuğun başta zekâ gelişimi olmak üzere duygusal ve sosyal gelişimine de faydası sağlar. *Çocuğun kendi içinde yaşadığı kültürü ve sosyal hayatı, meslekleri tanıma fırsatı sağlar.
Çocuğun gelişiminde aile neden önemlidir?
İnsan türünü üretmek ve sürdürmek gereksiniminden doğmuştur. Aile çocuğun güvenli gelişimi için oluşmuş en ideal ortamdır. Aile ortamında çocuğun ihtiyacının zamanında ve yeterince karşılanması gelecekte sağlıklı nesillerin oluşmasına ve güçlü toplumların varlığına destek verir.
Okul öncesi aile nedir?
Aile; çocuğun gelişimini, toplumsal uyumunu ve başarısını etkileyen en önemli etkenlerden biridir. Anne-babalar çocuklarını yetiştirmek için ciddi zaman, emek ve enerji harcarlar. Özellikle ömrünün ilk yıllarında çocuğun yaşamasında ve gelişmesinde anne-baba kadar önemli olan başka bir etken söz konusu değildir.

Aile eğitim programı konuları nelerdir?​

Aile Eğitim Programı, ailelerin aile eğitimiyle ilgili temel ihtiyaçları dikkate alınarak geliştirilmiştir. Aile Eğitim ve İletişimi, Hukuk, İktisat, Medya, Sağlık olmak üzere 5 alan28 modülden oluşmaktadır….

Okul öncesi eğitimde aile katılımı nedir?​

Aile katılımı; ailelerin desteklenmesi, eğitilmesi ve eğitime katılımlarının sağlanmasına, çocukların deneyimlerinin, evleri ile eğitim kurumları arasındaki iletişim artışı ve sürekliliği ile arttırılmasına ve programların velilerin katılım ve katkıları ile zenginleştirilmesine yönelik sistematik bir yaklaşımdır.

Aile katılımında amaç; okul ile ev arasındaki koordinasyonu sağlayarak çocukların gelişimlerinde ve eğitimlerinde birlikte hareket etmeyi sağlamak ve bu sayede bu süreci desteklemektir.
Aile katılımının temel amacı, aile yaşamını güçlendirerek çocuğun gelişimine katkıda bulunulması ve okul-aile işbirliği yoluyla ebeveynlerin çocuğun eğitiminde etkin bir şekilde rol almasıdır (Aksoy ve Turla, 1999).
Aile ne demek okul öncesi?
Aile katılımı artırmak için neler yapılabilir?
- Her aile farklı özellikte.
- Kendini aile yerine koyabilme.
- Olumlu iletişim kurmak.
- Daha anlaşılır terimler kullanmak.
- Sadece yetersizliklerden değil yapabildikleri de aktarılmalı
- Gönüllü olarak çalışma.
- İletişim defteri.
- Aile görüşmeleri öncesinde planlama yapılmalı

Aile katılım türleri nelerdir?​

Veli-öğretmen tanışması, okul toplantısı, okulla haberleşme içinde olma, haber mektupları, seminer katılımları, ev ziyaretleri aile katılım çeşitleri içinde yer almaktadır.

Anaokulu zorunlu olmalı mıdır?​

Okul öncesi eğitimin çocukların eğitim sürecinde başarılı olması için çok önemli olduğuna dikkat çeken eğitimciler, okul öncesi dönemde verilen eğitimin, çocuğun ilköğretime geçişini daha kolay hale getirdiğini belirtiyor. Türkiye’de okul öncesi eğitim kurumlarına katılım zorunlu değil.

Geri