AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Okul ogrencinin telefonunu alabilir mi?

Editör

Yeni Üye

Okul öğrencinin telefonunu alabilir mi?​

Eğer okul yönetimi böyle bir cep telefonu yasağını okul yönetmeliğine koymuşsa, öğretmen telefona el koyabilir. Öğrencilerin dikkatlerini derse vermeleri için okul yönetmeliği bu tür bir yasağı koyabilir… Yani telefona el koyma süresinin amaca uygun olması gerekir, bu tedbirin uygulanmasında aşırıya kaçılmamalı.

Öğretmenin üst arama yetkisi var mı?​

Ulusal hukuk ve eğitim mevzuatında kanun düzeyinde yönetici ve öğretmenlere öğrencilerin üst arama ve eşyalarına el koymayla ilgili bir düzenlemenin olmadığı tespit edilmiştir. Üst arama ve eşyalara el koyma kanunlar tarafından kolluk kuvvetlerine, hâkim kararına bağlı olarak verilen bir yetkidir.

Velilerin okula girmesi yasak mı?​

Velilerin okula girmesi yasak mı?
Okulun ilk günü ve uyum haftası olması sebebiyle, sosyal mesafe kurallarına uygun olarak velilerin (1 kişi) öğrencilerinin YANIBAŞINDA bahçede beklemesine izin verilecektir. Her ne sebeple olursa olsun velilerin okul binası içerisine girmesi yasaktır.

Okulda çanta araması yapmak yasal mı?​

Okullarda okul müdürünün görevlendirmesiyle yöneticilerin ve öğretmenlerin, öğrencilerin -cinsiyetleri dikkate alınmak suretiyle- gerektiğinde üst ve çantalarını okulda güvenli bir öğretim ortamı sağlamak amacıyla arayabileceği, okula getirilmesi yasaklanmış malzeme bulunduğunda geçici olarak el koyabileceği, bu arama …

Devlet liselerinde telefon serbest mi?​

Yeni yönetmelik, resmi gazetede yayımlandı. Yönetmeliğe göre, liselerde öğrenciler, eğitim ortamlarına başta cep telefonu olmak üzere görüntü ve ses kaydedici özelliğe sahip bilişim araçlarıyla gelemeyecek.

Okul pansiyonlarında telefon yasak mı?​

Okul pansiyonlarında telefon yasak mı?
4. Etüt esnasında öğrenciler cep telefonu ve diğer teknolojik araçları yalnız eğitsel amaçlarla belletici/nöbetçi belletici öğretmenlerden izin alınarak kullanabilir. Bunun dışında cep telefonu ve diğer teknolojik araçların pansiyon ortamında kullanılması ile ilgili kurallar okul yönetimince belirlenir.

Kimler üst araması yapabilir?​

Polisin durduğu kişinin üzerinde veya aracında suça konu bir eşya veya tehlike oluşturan bir eşyanın bulunduğu hususunda yeterli bir şüphenin oluşması halinde, kişiye kaba üst araması yapabilir. Yine bu kapsamda kişinin aracının gözle görülen yerlerine bakabilir.

Öğretmen öğrencinin telefonuna el koyabilir mi?​

EVET öğretmenin böyle bir hakkı var. Eğer okul yönetimi böyle bir cep telefonu yasağını okul yönetmeliğine koymuşsa, öğretmen telefona el koyabilir. Öğrencilerin dikkatlerini derse vermeleri için okul yönetmeliği bu tür bir yasağı koyabilir.

Okula serbest gitmek yasak mi?​

Okula serbest gitmek yasak mi?
Yönetmelikte belirlenen sınırlamalar dışında okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbest olacak. Öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamayacak.

Okullarda neden HES kodu isteniyor?​

Okul için HES kodu almanın zorunlu olması sonrası Koronavirüs salgınının okullarda yayılmasının önüne geçilecek. Koronavirüs tedbirleriyle açılacak olan okullarda yeni önlemlerle ilgili açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Okul için HES kodu almanın zorunlu olduğunu açıkladı.

Okulda telefon araması yasal mı?​

Yeni yönetmelik, resmi gazetede yayımlandı. Yönetmeliğe göre, liselerde öğrenciler, eğitim ortamlarına başta cep telefonu olmak üzere görüntü ve ses kaydedici özelliğe sahip bilişim araçlarıyla gelemeyecek. Okul yönetimi, öğrencinin olumsuz davranışları sürdürmesi halinde veliyi okula davet edecek.

Okula makyaj malzemesi getirmek yasak mı?​

Okula makyaj malzemesi getirmek yasak mı?
Makyaj malzemelerinin okula getirilmesi tamamen yasaklanmıştır.

Okul yönetimi, öğrencilerin derslere odaklanmalarını sağlamak amacıyla cep telefonu yasağı gibi kuralları belirleyebilir ve bu kapsamda öğretmenlerin öğrencilerin telefonlarına el koyma yetkisi olabilir. Ancak bu tür durumların amaca uygun ve makul bir şekilde uygulanması önemlidir, aşırıya kaçılmamalıdır.

Öğrencilerin üst aranması ve eşyalarına el konulması konusunda ise ulusal hukuk ve eğitim mevzuatında öğretmen ve yöneticilere bu yetkinin verilmediği belirtilmektedir. Bu tür durumlar kolluk kuvvetlerine veya hâkim kararına bağlıdır.

Okula giriş konusunda ise velilerin, sosyal mesafe kurallarına uygun olarak belirli durumlarda okul bahçesinde beklemelerine izin verilebileceği ancak okul binası içerisine girmelerinin yasak olduğu belirtilmiştir.

Okullarda çanta araması yapılması konusunda da okul müdürü veya yöneticilerin belirli durumlarda öğrencilerin çantalarını arayabileceği ve bu aramanın okulda güvenli bir öğretim ortamı sağlamak amacıyla yapılabileceği ifade edilmektedir.

Devlet liselerinde ise yeni yönetmelik gereği öğrencilerin cep telefonu gibi bilişim araçlarını okula getirmemeleri gerektiği belirtilmektedir.

Okul pansiyonlarında cep telefonu kullanımıyla ilgili kuralların okul yönetimi tarafından belirlenebileceği açıklanmaktadır.

Üst arama işlemi ise genellikle polislerin yetkisinde olup, şüphelenilen suç durumunda belirli koşullar altında bu işlemi gerçekleştirebilmektedir.

Son olarak, makyaj malzemelerinin okula getirilmesinin tamamen yasaklandığı belirtilmektedir. Bu tür kuralların amacı genellikle öğrencilerin derslere odaklanmalarını sağlamak ve okul düzenini korumaktır.

Geri