Okudugunu anlayabilme sartlari nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
234.109
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Okuduğunu anlayabilme şartları nelerdir?​

Okuduğunu anlamanın iki bileşeni vardır: metin anlama ve kelime bilgisi. Kelime bilgisi, kullanılan dili anlama yeteneğidir, metni anlama ise bu dili metnin arkasındaki anlamın ne olduğuna dair bir farkındalık geliştirmek için kullanır.

Okuma sonrası kullanılan stratejiler hangi amacın gerçekleşmesini sağlamaya yöneliktir?​

Okuma Sonrası Stratejiler Göz gezdirme Not alma Çözümleme-değerlendirme Ön bilgileri harekete geçirme Anlamayı kontrol etme Ana fikir/yardımcı fikir tespit etme Tahmin etme Canlandırma/drama Görselleştirme (tablo, grafik, kavram haritası vb.)
Okuduğunu anlamama nasıl geçer?
OKUDUĞUNU HATIRLAMAK İÇİN 8 TAKTİK
- Amaçlı, hedefli oku.
- Önce göz gezdir.
- Doğru okuma tekniklerini öğren.
- Not alma ve önemini vurgulamada dikkatli ol.
- Görsellerle Düşün.
- İlerledikçe Tekrar Et.
- Dikkat aralığında çalış ve bu aralığı arttırmaya gayret et.
- Hemen tekrar et.

Multipass stratejisi nedir?​

Çoklu Geçiş Stratejisi (Multipass) Çoklu geçiş stratejisi gözlem, inceleme ve çözme becerilerini kapsayan üç farklı geçişten oluşmaktadır. Birinci geçişte öğrenci metnin ana düşüncesini belirleyebilmek için başlıkları, metindeki görselleri, giriş paragraflarını okuyarak okuyacağı metni gözden geçirir.

Özetleme stratejisi nedir?​

Özetleme, bir bakıma metni kısaltma işlemidir. Ancak bu kısaltma metindeki temel hedefi, ana düşünceyi ve önemli bilgileri içerecek şekilde olmalıdır. Özetleme, öğrencinin ne öğrendiğini düşünmesine, mantıksal ve anlaşılabilir tarzda yazmasına ve kendi kelimeleriyle ne öğrendiğini açıklamasına yardım eder.
Disleksi olan çocuğa okuma nasıl öğretilir?
Anlama alıştırmaları hikaye boyunca yapılabilir. Bu nedenle çocuğunuzun anladığından emin olmak için sonuna kadar beklemenize gerek yok. Disleksi olan çocuklara çok sayıda kafiye ve tekrar içeren kitapları yüksek sesle okumanız iyi olur. Bu aktivite harf ve kelime kalıplarını pekiştirmelerine yardımcı olabilir.

Okuduğunu anlamamak hastalık mıdır?​

Aynı zamanda öğrenme güçlüğü olarak bilinen disleksi, bir bireyin normal zeka düzeyinde olmasına rağmen dil, okuma, ve yazma becerilerinde sorunlar yaşamasına neden olan bir özel öğrenme bozukluğudur.

Okuma stratejisi ne demek?​

Okuma öncesi, okuma sırası ve sonrasını kapsayan okuma stratejileri, bir metni anlayarak ilerlemeyi sağlayacak adımların genel çerçevesini çizer. Okuma eğitiminin bir parçası olan stratejiler, okul kademesi ve okuma hedeflerine göre, hem kapsamında hem sayısında farklılık gösterir.
 
Geri
Üst