- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Okuduğunu anlama için ne yapılmalı?
‘Hem Hızlı Okumak, Hem de Okuduğumu Anlamak İsterim’ Diyenlere 7 Mucizevi Tavsiye- 1. Metne kısaca göz atın. Bir filmin fragmanını önceden görmek, konu hakkında bilgi verir.
- Planınızı yapın.
- 3. Dikkatli olun.
- Her sözcüğü okumayın.
- Her bölümü okumayın.
- Özet yazın.
- 7. Zaman tutarak pratik yapın.
Anlama becerisi ne demek?
Karmaşık bilişsel süreçler ve stratejilerin kullanımını gerektiren okuduğunu anlama becerisi, okuyucunun; ön bilgileri ve deneyimleriyle birlikte, yazarın verdiği bilgiyi de ilişkilendirerek anlamı yapılandırdığı etkin bir süreçtir.Dinleme dil becerisi nedir?
Dinleme ve okuma anadilinde anlama gücüne yönelik becerilerdir ve alıcı dil olarak da bilinir. Konuşma ve yazma ise anlatım gücüne yönelik becerilerdir ve verici dil olarak da adlandırılır.
Dört temel dil becerisi nedir?
Türkçe öğretim programında, Türkçenin eğitimi ve öğretimi okuma, yazma, dinleme ve konuşma olmak üzere dört temel dil becerisi ile dil bilgisi üzerine yapılandırılmıştır.Okuma becerileri ne dersi?
Okuma Becerileri dersi, okumanın hem eğitim-öğretim sürecindeki bütün ders ve faaliyetlerde hem de kültürel açıdan kendini geliştirmedeki rolü göz önünde bulundurularak ortaöğretim okullarının programına konulmuş seçmeli bir derstir.Okuma Becerileri dersi nasıl işlenir?
Bu dersin amacı; gazeteler, dergiler, derlemeler ve akademik yazılar gibi farklı orijinal okuma parçalarının kavranmasını sağlamak; ders kitabının ana fikrini tahmin etmek, ana fikre ulaşmak ve kelimeler arasındaki anlamsal ipuçlarını kullanmak gibi okuma becerilerini edinme; sınıf içi ve dışı okuma alışkanlığını …
Okuduğunu anlamamanın en önemli nedeni dikkatli okumamaktır. Dikkati çabuk dağılan insanlar, okudukları metinlere tam konsantre olamadıkları için bir süre sonra okuduğunu anlamadığını fark etmektedir. Dikkat eksikliğinin giderilmesi, dikkatsizlik nedeniyle olan okuduğunu anlamamayı düzeltmektedir.
Okuduğunu Anlama Stratejileri
- 1) Soru Sormak. Bu strateji okuyucunun metni okuduğu sırada kendisine sorular sormasını içerir.
- 2) Çıkarım Yapmak.
- 3) Tahmin Etmek.
- 4) Özetlemek.
- 5) Görselleştirme.
- 1) Şu Anda Nasıl Okuduğunuzu Anlayın ve Yeniden Değerlendirin.
- 2) Kelime Dağarcığınızı Genişletin.
- 3) Zevk için Okuyun.
Anlama süreci nedir?
Süreç olarak anlama, okuma yoluyla alınan bilgileri çeşitli zihinsel işlemlerden geçirerek yeniden anlamlandırma işlemidir. Bu süreçte çeşitli dil ve zihinsel beceriler devreye girmekte, okuma yoluyla alınan bilgiler zihinsel kavramlara çevrilmektedir.