Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Okudugunu anlama becerisi nasil gelistirilir?

Editör

Yeni Üye

Okuduğunu anlama becerisi nasıl geliştirilir?​

Haftada bir veya iki kez bilmediğiniz kelimeler üzerinde kendinizi test etmek için bilgi kartları kullanın. Yeni öğrenilen kelimeleri sözlü ve yazılı iletişimde kullanmaya özen gösterin. Bir kelimenin belirli bir bağlamda ne anlama geldiğini tahmin etme yeteneğinizi geliştirmek için mümkün olduğunca çok okuyun.

2 sınıf okuma ve anlama nasıl geliştirilir?​

Okuduğunu anlamak için ne yapmalı?
- Okurken çokça soru sorun.
- Metnin içeriği ve geneli hakkında çıkarımlarda bulunun.
- Okuduklarınızın sonları, bitişleri hakkında tahminlerde bulunun.
- Kendi cümlelerinizle okuduklarınızı özetleyin.
- Zihninizin sinemasını çalıştırın (okuduklarınızı görselleştirin)

Ilkokulda okuma hızı nasıl arttırılır?​

Ilkokulda okuma hızı nasıl arttırılır?
Tekerlemeler: Tekerleme söylemek hem eğlenceli hem de hızlı okumak için son derece faydalıdır. Şiir okuma: ilkokul çağındaki çocukların okumasını hızlandıran başka bir etken de şiir okumalarıdır. Şiir okumaları hem anlamayı hem de okumayı hızlandırır.

2 sınıf öğrencisi bir dakikada kaç kelime okumalı?​

İlkokul birinci sınıf öğrencilerinin yılsonunda dakikada 60 kelime, ikinci sınıf öğrencilerinin dakikada 80 kelime, üçüncü sınıf öğrencilerinin dakikada 100 kelime, dördüncü sınıf öğrencilerinin 120 kelime okumaları öngörülmektedir.

Okuduğunu daha iyi anlamak için ne yapmalı?​

Aynı şekilde bir metne okumadan önce göz atmak da, okuyacağınızı çok daha kısa sürede anlamanızı sağlar. Kitaba göz atmak için başından sonuna tarayın; başlıklara, alt başlıklara, koyu veya büyük yazılan kısımlara dikkat edin. Büyük resmi anlamak için ise giriş ve sonuç paragraflarına odaklanın.

Okuma hızımı nasıl arttırırım?​

Okuma hızımı nasıl arttırırım?
Okuma Hızını Artırmanın 10 Yolu
- İç monologu durdur. İç monolog okuyucular arasında oldukça yaygın bir özelliktir.
- Kelimeleri öbeklere ayır.
- 3. Sayfadaki kelimeleri tekrar okuma.
- Periferik vizyonu kullan.
- Bir zamanlayıcı kullan.
- Hedef belirle.
- Daha çok oku.
- Bir işaretleme kalemi kullan.

Okuma Anlama Nasıl Yapılır?​

Okuduğunu Anlama Stratejileri
- 1) Soru Sormak. Bu strateji okuyucunun metni okuduğu sırada kendisine sorular sormasını içerir.
- 2) Çıkarım Yapmak.
- 3) Tahmin Etmek.
- 4) Özetlemek.
- 5) Görselleştirme.
- 1) Şu Anda Nasıl Okuduğunuzu Anlayın ve Yeniden Değerlendirin.
- 2) Kelime Dağarcığınızı Genişletin.
- 3) Zevk için Okuyun.

Okuduğunu anlamayan çocuk için ne yapmalı?​

Kitap okuyorum ama anlamıyorum ne yapmalıyım?​

Kitap okuyorum ama anlamıyorum ne yapmalıyım?
Okuduğunu Anlamama Problemini Gidermek İçin Uygulanacak İpuçları
- Okuma amacımızı belirleyecek, dikkat seviyenizi arttırın.
- Okuma metnine önce göz gezdirin.
- Sesli okuma yaparak konsantre olun.
- Doğru okuma tekniklerini öğrenin.
- Not alma yoluyla okuma metnine odaklanın.
- Etrafınızda dikkatinizi dağıtan nesneleri kaldırın.

Okuduğunu anlama becerisi geliştirme konusunda faydalı önerilerin olduğu bu yazılara göz attım. İşte bazı önemli noktalar:

1. **Bilgi Kartları Kullanın**: Bilmediğiniz kelimeleri öğrenmek için bilgi kartları kullanabilirsiniz. Bu, yeni kelimeleri öğrenmenizi ve daha sonra kullanmanızı sağlar.

2. **Soru Sorun**: Okurken metindeki konular hakkında sorular sorarak hem kavrayışınızı artırabilir hem de aktif bir şekilde metni işleyebilirsiniz.

3. **Özetleyin**: Okuduklarınızı kendi cümlelerinizle özetlemek, anlama becerilerinizi geliştirebilir ve metnin ana fikirlerini kavramanıza yardımcı olabilir.

4. **Görselleştirme**: Okuduklarınızı zihninizde canlandırmak, metnin daha iyi anlaşılmasına yardımcı olabilir. Bu şekilde okuma süreci daha etkili hale gelir.

5. **Kelime Dağarcığınızı Genişletin**: Yeni kelimeleri öğrenmek, okuma anlama becerilerinizi artırabilir. Bu nedenle farklı kaynaklardan kelimeler öğrenmeye çalışın.

6. **Hedef Belirleyin**: Okuma hızınızı arttırmak için belirli hedefler koyabilirsiniz. Zamanlama cihazları kullanarak kendinizi geliştirmeyi hedefleyebilirsiniz.

Bu önerileri uygulayarak okuduğunuzu daha iyi anlama becerinizi geliştirebilirsiniz. Ayrıca düzenli okuma alışkanlığı edinerek pratik yapmanız da önemli bir adım olacaktır. Umarım bu ipuçları size yardımcı olur!

Geri