Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Oksijenli solunum nerede biter?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Oksijenli solunum nerede biter?​

O2’li solunum, ökaryot hücrelerde mitokondrideki ETS ile, prokaryot hücrelerde ise hücre zarında, mezozomda ya da stoplazmada bulunan ETS ile gerçekleşir. O2’li solunum tapan tüm hücrelerde mitokondri bulunur genellemesi yanlıştır.
Oksijenli solunum nasıl başlar?
OKSİJENLİ SOLUNUM Prokaryotlarda sitoplazmada başlar, plazma zarı kıvrımlarında sonlanır. Ökaryotlarda ise sitoplazmada başlar, mitokondride devam eder ve sonlanır. Genel denklemi şu şekildedir: Denklemin ürünler tarafında karbonlu tek bileşik karbondioksittir.
Maya hücreleri oksijensiz solunum yapar mı?
Bazı maya türleri, ekmek yapımında kullanılır. Ekmeğin kabarmasını sağlayan mayalar bunu fermantasyon aracılığıyla yapar. Fermantasyon, oksijensiz bir ortamda şeker moleküllerinin enzimler aracılığıyla bozunmasıdır. Fermantasyon bir oksijensiz solunum yöntemidir.

Her canlı oksijensiz solunum yapar mı?​

Oksijensiz solunum yapan canlılar oldukça sınırlıdır. Bundan dolayı oksijensiz solunum yalnızca bazı bakteri çeşitlerinde görülür.
Oksijensiz solunumda oksijen kullanılır mı?
Anaerobik solunum veya oksijensiz solunum oksijen yokluğunda, enerji üretmek için moleküllerin oksidasyonu (indirgenme) yoluyla enerji (ATP) üretilmesidir. Aerobik solunum (Oksijenli solunum) ile temel farkı, oksijen kullanılmamasıdır. Fermantasyon ile karıştırılmamalıdır.
Oksijenli solunum için ne gereklidir?
✔ Besin moleküllerinin oksijen varlığında su ve karbondioksite kadar parçalandığı hücresel solunum reaksiyonlarına oksijenli solunum denir. ✔ Enerji ihtiyacı fazla olan canlılarda görülür. Oksijensiz solunuma ve fermantasyona göre daha fazla ATP üretilir.
✔ Oksijenli Solunum 4 aşamada gerçekleşir. ✔ Ökaryotlarda glikoliz sitoplazmada, pürivat oksidasyonu ve krebs matrikste, ETS ise iç zarda gerçekleşir. ✔ Prokaryotlarda glikoliz, pürivat oksidasyonu ve krebs sitoplazmada, ETS hücre zarında gerçekleşir. ✔ Tüm hücresel solunum tepkimelerinin başlangıç kısmıdır.
Heterotrof canlılar kaça ayrılır?
Heterotrof canlılar besin çeşidine göre üç gruba ayrılırlar:
 
Geri
Üst