AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Okaryotlarda DNA hucrenin hangi Organellerinde yer alir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ökaryotlarda DNA hücrenin hangi Organellerinde yer alır?​

Mitokondriler hemen her ökaryotta bulunan organellerdir. Bir çift zarla çevrilidirler ve içte olanına krista adı verilen iç kıvrımlardan oluşurlar. Hücre solunumu burada gerçekleşir. Kendi DNA’ları vardır ve başka mitokondrilerin bölünmesi sonucu meydana gelirler.

Ökaryot hücre yapısına sahip canlılar nelerdir?​

Ökaryotik hücreler: Zarla çevrili organelleri ve çekirdekleri vardır. Bakteri ve Arke dışındaki canlı grupları ökaryotik hücre yapısına sahiptir. Amip, öglena, paramesyum (terliksi hayvan), maya mantarları gibi tek hücreli; küf mantarı, şapkalı mantar, bitki, hayvan gibi canlı grupları ökaryot yapılıdırlar.

Ökaryotik hücre organelleri nelerdir?​

Ökaryotik hücre organelleri nelerdir?
Hücre organelleri; lizozom, ribozom, endoplazmik retikulum, mitokondri, kloroplast, koful, sentrozom ve golgi aygıtı olarak sıralanabilir.

Ökaryot bir hücrede sitoplazmada DNA bulunur mu?​

Ökaryot bir hücrede sitoplazmada DNA bulunur mu?
Ökaryot canlılar (yani Hayvan, bitki, mantar ve Protistalar) DNA’larını hücre çekirdeği içinde bulundururken prokaryot canlılarda (yani bakteri ve arkelerde) DNA, hücre sitoplazmasında yer alır. Kromozomlarda bulunan kromatin proteinleri (histonlar gibi) DNA’yı sıkıştırıp organize ederler.

Bakteri ve arkeler ökaryot mu?​

Arkeler, Bakteriler ve Ökaryotlar, üç-saha sisteminin (İngilizce: three domain system) temel gruplarıdır. Bakteriler gibi arkaeler de çekirdeği olmayan tek hücreli canlılardır, yani prokaryotlardır (prokaryotlar altı-âlemli sınıflandırmada Monera olarak adlandırılırlar).

Ökaryot hücrelerin sitoplazmasında ne bulunur?​

Ökaryotlarda sitoplazma, sitozolde bulunan zara bağımlı organelleri de içerir. Hücreye destek sağlayan ve ona şekil veren, ipçiklerden oluşmuş bir ağ olan hücre iskeleti de, sitoplazmanın bir parçasıdır ve hücresel bileşenleri düzenlemeye yardımcı olur.

Hücre ve organeller Nedir?​

Hücre ve organeller Nedir?
Organeller; sitoplazmada bulunan hücre beslenmesi, boşaltımı ve solunumu gibi farklı fonksiyonları olan yapı birimleridir. Hücre organelleri; lizozom, ribozom, endoplazmik retikulum, mitokondri, kloroplast, koful, sentrozom ve golgi aygıtı olarak sıralanabilir.

Ökaryot hücrelerde çekirdekte hangi olaylar gerçekleşir?​

Ökaryot hücrelerde çekirdekte hangi olaylar gerçekleşir?
Hücre çekirdeği ya da nükleus, ökaryot hücrelerin hepsinde bulunan zarla kaplı bir organeldir. Hücrenin genetik bilgilerinin çoğu, hücre çekirdeğinin içinde katlı uzun doğrusal DNA molekülleri ile histon gibi birçok proteinin bir araya gelerek oluşturduğu kromozomlarda bulunur.

DNA ökaryot hücrelerde bulunur mu?​

Ökaryot canlılar (yani Hayvan, bitki, mantar ve Protistalar) DNA’larını hücre çekirdeği içinde bulundururken prokaryot canlılarda (yani bakteri ve arkelerde) DNA, hücre sitoplazmasında yer alır.

Ökaryotlarda DNA replikasyonu nerede gerçekleşir?​

Ökaryotik hücrelerde DNA replikasyonu mitoz veya mayoz bölünmeye hazırlanan hücrelerin hücre döngüsünün sentez (S) fazında gerçekleşir.
 
Ökaryotlarda DNA hücrenin hangi Organellerinde yer alır sorusuna detaylı cevap vermek gerekirse, ökaryotlarda DNA genellikle hücre çekirdeğinde bulunur. Hücre çekirdeği ya da nükleus, zarla çevrili bir organel olup genetik bilginin depolandığı yerdir. DNA'nın çekirdekte bulunması, genlerin kontrol altında tutulmasını ve hücrenin fonksiyonlarına göre genlerin ifade edilmesini sağlar.

Ayrıca, mitokondriler ökaryot hücrelerde bulunan diğer bir organeldir ve kendi DNA'larına sahiptirler. Mitokondriler hücre solunumunun gerçekleştiği yerlerdir ve enerji üretiminde önemli rol oynarlar. Mitokondriler zarla çevrili olup iç kısmında bulunan krista adı verilen kıvrımlar enerji üretim süreçlerinde rol oynar.

Bununla birlikte, ökaryotik hücrelerde sitoplazmada da DNA bulunmaz. Sitoplazma, hücre içindeki çeşitli organel ve hücre iskeleti gibi yapıları barındıran hücre içi sıvıdır. DNA genellikle hücre çekirdeğinde bulunur ve genetik bilgiyi taşır.

Özetle, ökaryotlarda DNA genellikle hücre çekirdeğinde bulunur, ancak mitokondriler gibi belirli organellerde de bulunabilir. Sitoplazmada ise DNA bulunmaz, bu alan diğer hücresel yapıları barındırır.
 
Geri
Üst