Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

OHAL Cumhurbaskanligi kararnamesi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
45.337
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

OHAL Cumhurbaşkanlığı kararnamesi nedir?​

Olağanüstü hallerde Cumhurbaşkanı, olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda, 104 üncü maddenin on yedinci fıkrasının ikinci cümlesinde belirtilen sınırlamalara tabi olmaksızın Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilir. Kanun hükmündeki bu kararnameler Resmî Gazetede yayımlanır, aynı gün Meclis onayına sunulur.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile hangi haklar düzenlenebilir?​

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile hangi haklar düzenlenebilir?
Bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri ve yetkileri ile teşkilat yapısı ile merkez ve taşra teşkilatlarının kurulması Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenir. Devlet Denetleme Kurulunun işleyişi, üyelerinin görev süresi ve diğer özlük işleri, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenir.

OHAL CBK ları kanun hükmünde midir?​

Yasama organının takdirine bırakılmış “yetki kanununa dayalı” kararname uygulamasından, doğrudan “anayasaya dayalı” kararname uygulamasına geçilmiştir. Yeni sistemde KHK’ların aksine olağan CBK’lar kanun hükmünde olmaktan çıkarılırken; olağanüstü hal CBK’ları yine kanun hükmünde kabul edilmiştir.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi TBMM onayına sunulur mu?​

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi TBMM onayına sunulur mu?
Madde. Anayasanın 119 ve 120 nci maddeleri uyarınca olağanüstü hal ilanına karar verilmesi durumunda, bu karar Resmi Gazetede yayımlanır ve hemen Türkiye Büyük Millet Meclisinin onayına sunulur. Türkiye Büyük Millet Meclisi tatilde ise derhal toplantıya çağrılır.
Cumhurbaşkanlığı kararnameleri mahfuz düzenleme alanı mıdır?​
– Anayasada Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerinin münhasır/mahfuz bir alan oluşturduğuna ilişkin (bu sözcüklerle ifade edilme ya da kanun çıkarılamayacağının / kanuna rağmen Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin uygulanacağının vb ifade edilmesi biçiminde) bir belirleme bulunmamaktadır.

Hukukta normlar hiyerarşisi nedir?​

Hukukta normlar hiyerarşisi nedir?
Bir hukuk düzeninde mevcut olan, anayasa, kanun, tüzük, yönetmelik gibi normlar, dağınık hâlde ve rastgele değil, alt-alta, üst-üste bulunur. Bu normların arasında altlık-üstlük ilişkisi vardır. Buna “normlar hiyerarşisi” veya “hukuk düzeni piramidi” denir.

Türk hukuk Sisteminde normlar hiyerarşisi nedir?​

Alt satırda, “Türk hukukunda normlar hiyerarşisi” başlığında şu sıralama yapılır: Anayasa; haklarla ilgili anlaşmalar; kanun ve KHK; diğer anlaşmalar; tüzük; yönetmelik ve genelge.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi idari işlem midir?​

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi idari işlem midir?
Cumhurbaşkanı kararı idari işlem niteliğini haizdir. Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile Cumhurbaşkanı kararları arasındaki hukuki nitelik bakımından farklılık, söz konusu iki düzenlemenin denetimi hususunda da farklı düzenlemelere yer verilmesini gerektirmiştir.

Yürütmenin asli düzenleme yetkisi nedir?​

Cumhurbaşkanı’na tanınan kararname çıkarma yetkisi ile birlikte yürütme organının Parlamenter sistemde sahip olduğu düzenleme yetkisi yürütme organı lehine güçlendirilmiş, parlamenter sistemde idarenin istisnai olarak sahip olduğu kabul edilen asli düzenleme yetkisi artık olağan bir yetki haline gelmiştir.
 
OHAL Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, Türkiye'de olağanüstü hallerde Cumhurbaşkanı tarafından çıkarılan kararnamelerdir. Anayasanın 104. maddesinin 17. fıkrasına göre, olağanüstü halin gerektirdiği konularda Cumhurbaşkanı, meclis onayına gerek olmaksızın kararname çıkarabilir. Bu kararnameler Resmi Gazete'de yayımlanır ve aynı gün Meclis'e sunulur. Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile bakanlıkların kurulması, kaldırılması, görevleri ve yetkileri ile devlet kurumlarının teşkilat yapısı gibi konular düzenlenebilir.

Cumhurbaşkanlığı kararnameleri, kanun hükmünde olmadıkları için Meclis onayına sunulurlar. Ancak, olağanüstü hal ilanına bağlı olarak çıkarılan kararlar hemen Meclis'e sunulur ve Meclis'in onayına sunulması zorunludur. Meclis tatildeyse acil olarak toplantıya çağrılır.

Cumhurbaşkanlığı kararnameleri idari işlem niteliğine sahiptir. Bu kararnameler, idareye yönelik düzenlemeler içerebilir ve hukuki anlamda idari işlem olarak kabul edilir. Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile Cumhurbaşkanı kararları arasındaki farklılıklar, denetim ve uygulama süreçlerinde dikkate alınır.

Hukukta normlar hiyerarşisi, hukukun belirli bir düzen içinde yer alan normların sıralanması ve bunlar arasındaki ilişkilerin düzenlenmesidir. Türk hukukunda normlar hiyerarşisi genellikle şu şekilde sıralanır: Anayasa, haklarla ilgili uluslararası anlaşmalar, kanun ve KHK'lar, diğer anlaşmalar, tüzük, yönetmelik ve genelgeler şeklinde piramit şeklinde oluşturulur.

Yürütmenin asli düzenleme yetkisi, yürütme organına tanınan kararname çıkarma yetkisi ile ilişkilidir. Bu yetki yürütme organının Parlamenter sistemde sahip olduğu düzenleme yetkisini güçlendirir ve idarenin asli düzenleme yetkisini artırır. Bu durum, yürütmenin daha etkili ve hızlı karar alma süreçlerine katkı sağlayabilir.
 
Geri
Üst