AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

OHAL CBK lari kanun hukmunde midir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.700
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

OHAL CBK ları kanun hükmünde midir?​

Yasama organının takdirine bırakılmış “yetki kanununa dayalı” kararname uygulamasından, doğrudan “anayasaya dayalı” kararname uygulamasına geçilmiştir. Yeni sistemde KHK’ların aksine olağan CBK’lar kanun hükmünde olmaktan çıkarılırken; olağanüstü hal CBK’ları yine kanun hükmünde kabul edilmiştir.

Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin anayasaya uygunluk denetimi hangi organ yapar?​

Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin yargısal denetimi sadece Anayasaya uygunluk açısından yapılır ve bu denetimi Anayasa Mahkemesi yapar (m.148/1). Kararnamelerin kanunlara uygunluğunun denetlenmesi söz konusu olamaz.

Kanun Hükmünde Kararnameler kaldırıldı mı?​

Kanun Hükmünde Kararnameler kaldırıldı mı?
Bu hüküm 24/6/2018 tarihinde birlikte yapılan Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonucunda Cumhurbaşkanının andiçerek göreve başladığı 9/7/2018 tarihinde yürürlüğe girmiştir. “GEÇİCİ MADDE 10- (1) 2/9/1983 tarihli ve 78 sayılı Kanun Hükmünde Kararname yürürlükten kaldırılmıştır.

Kanun Hükmünde Kararname çıkarma yetkisi kimde?​

Türkiye Cumhuriyeti’nde, olağan kanun hükmünde kararnameler, bakanlar kurulu tarafından çıkarılmakta; bu yetki bakanlar kuruluna Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından yetki kanunu ile verilmektedir. Temel haklar, kişi hak ve ödevleri ile siyasi hak ve ödevler hakkında düzenleme yapılamaz.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi nin yargısal denetimini kim yapar?​

Bu ayrımdan hareketle de asli nitelik taşıyan Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin yargısal denetimi Anayasa Mahkemesi’nce, tali nitelikteki Cumhurbaşkanı kararlarının yargısal denetimi ise Danıştay tarafından yapılır.

1982 Anayasasında Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenecek Konular sınırlandırılmış mıdır?​

1982 Anayasasında Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile düzenlenecek Konular sınırlandırılmış mıdır?
1982 referandumu ile birlikte yürürlüğe giren yeni anayasanın 107. maddesiyle birlikte cumhurbaşkanına tanınan cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarma yetkisi cumhurbaşkanlığı teşkilatının düzenlenmesine ilişkin konularla sınırlanmıştır.

CBK ne demek?​

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin en önemli özelliklerinden biri Cumhurbaşkanı’na “Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi” (CBK) adı altında düzenleme yapma yetkisinin tanınmasıdır.

2 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesi nedir?​

MADDE 1. (1) Bu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin amacı, kapsamında bulunan kamu kurum ve kuruluşlarına ait kadro ve pozisyonların ihdası, iptali ve kullanılmasına dair esas ve usulleri düzenlemektir.
 
Evet, Cumhuriyet Başsavcılıkları, olağanüstü hal Cumhuriyet Başsavcılıkları, askeri Cumhuriyet Başsavcılıkları ve kuvvet komutanlıklarındaki askeri cumhuriyet savcılıklarının kuruluş, görev ve yetkileri Kanun Hükmünde Kararnameler (CBK) ile düzenlenmektedir. Kanun Hükmünde Kararnameler, kanun gücünde olup, Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılmaktadır. Bu kararnameler çeşitli alanlarda düzenlemeler içerebilir ve yürürlüğe girdikleri anda kanun hükmünde olacak şekilde Meclis tarafından onaylanmalarına gerek bulunmamaktadır.

Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin yargısal denetimi ise sadece Anayasaya uygunluk açısından yapılır ve bu denetimi Anayasa Mahkemesi yapmaktadır. Kararnamelerin kanunlara uygunluğunun denetlenmesi söz konusu olmamaktadır.

2018 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonucunda yürürlüğe giren değişiklikle Kanun Hükmünde Kararname (KHK) sistemi kaldırılmıştır. Yeni sistemde olağan Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri düzenlemeler yaparken, olağanüstü hal Cumhurbaşkanlığı Kararnameleri kanun hükmünde kabul edilmiştir.

Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarma yetkisi de Anayasa'ya göre Cumhurbaşkanı'na tanınmıştır. Cumhurbaşkanlığı kararnameleri, genellikle bakanlar kurulu toplantılarında kararlaştırılır ve kamuoyuna duyurulur. Kanun Hükmünde Kararname çıkarma yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından bakanlar kuruluna verilmektedir.

Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin yargısal denetimi Anayasa Mahkemesi tarafından yapılırken, tali nitelikteki Cumhurbaşkanı kararlarının yargısal denetimi ise Danıştay tarafından gerçekleştirilir.

1982 Anayasası'na göre Cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile düzenlenecek konular, cumhurbaşkanlığı teşkilatının düzenlenmesine ilişkin konularla sınırlanmıştır.

"Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi" (CBK), Cumhurbaşkanına verilen düzenleme yapma yetkisini ifade eder. Cumhurbaşkanı, bu kararnameler aracılığıyla çeşitli konularda düzenlemeler yapma yetkisine sahiptir.

2 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, kamu kurum ve kuruluşlarına ait kadro ve pozisyonların ihdası, iptali ve kullanılmasına dair esas ve usulleri düzenlemeyi amaçlar.
 
Geri
Üst