AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ogul veren ari kovani neden terk eder?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Oğul veren arı kovanı neden terk eder?​

Güneşte fazla bekletilmiş kovanlarda oğul arısı durmaz ve terk eder. Evcil hayvanların tünediği veya farelerin yataklık yaptığı kovanlarda nahoş koku oluşur. Arılar bu kokulardan hoşlanmadıklarından terk ederler.

Arı oğul verirken ne yapmalıyım?​

Oğul çıkıp belli bir yere konduktan sonra fazla zaman kaybetmeden, arıyı kovana alma çalışmalarına başlamanız gerekir. Çünkü belli bir zaman içinde yerinden alınmayan arılar yeni yerlerine doğru uçarak gider. Oğulun konduğu yer çok fazla güneş altıysa mutlaka üzerine temiz bir bez örterek gölgelik oluşturmak gerekir.

Oğul mevsimi ne zaman biter?​

Oğul mevsimi ne zaman biter?
İlkbaharda süratle çoğalan ve artık kovana sığamayan arı kolonisi oğul çıkarma hazırlıklarına başlar. özellikle bal kaynaklarının çok olduğu ve mevsimin de müsait olduğu senelerde bu olay çok sık görülür. Oğul mevsimi genelde Mayıs ayının başından Haziran ayının ortalarına kadar devam eder.

Kışın arı kovanı neden terk eder?​

Kışın arı kovanı neden terk eder?
CEVAP: Yusuf bey, arıların kovanı terk etme sebepleri birden fazla olabilir. Bunlar, genel olarak arıların zirai ilaçlara mahsur kalması giden arıların geri gelmemesi gibi veya arıların kovanı beğenmemesi sonucu kendilerine başka bir sığınak bulmak için terk edebilirler.

Anasız kovana ana nasıl verilir?​

Ana arısız kovanlara ana arı kazandırmak için pek çok yöntem vardır. 1-Kuvvetli bir koloniden üzerinde yumurta ve larva bulunan bir çerçeveyi arıları silkildikten sonra anasız kovana konulursa, arılar yumurta ve larvalardan kendilerine ana arı yapabilirler.

Oğul veren arı kovana nasıl alınır?​

Oğul arıları herhangi bir ağaç gövdesi, duvar üzeri gibi yere konmuş ise sepete veya tenekeye körük yardımıyla süpürülerek kovana alınır. Oğul alımı esnasında arıların uysal ve sakin olduğu görülür.

Erkek arılar neden öldürülür?​

Erkek arılar neden öldürülür?
Dişiyi döllemekten başka görevi olmayan erkek arıların iğnesi de yoktur. Çiftleşme sırasında ölürler… İlginçtir, neslin devamı için kendilerini feda ederler. Bal yapamaz, besin ve polen toplayamazlar.

Arılar neden göç eder?​

Arılar neden göç eder?
Oradaki ortalama sıcaklıklar ve nem artmış. Bundan fauna ve flora da etkileniyor. Daha önce bu bölgede yaşamayan böcekler türüyor ve bu da ekinlere zarar veriyor. Bu ısı ve nem değişiklikleri, arıların da başka yerlere göç etmesine neden oluyor.
Ana arı kafesi kovana nasıl verilir?​
Kafes içerisinde gelen bu ana arının gelişigüzel bir şekilde kovana bırakılması sonucunda ana arı işçi arılar tarafından öldürülebilir. Bu nedenle içinde ana arı bulunan kafes, kovandaki ikinci ve üçüncü çerçeve Page 2 arasına kek kısmı aşağı gelecek şekilde 45 derecelik açı vererek yerleştirilir.
Kovanda ana arı yoksa ne yapılır?​
Kovan önünde genel olarak nöbetçi arılar vardır. Bu arılar kovana önüne gelen arıyı kontrol edip içeri salar eğer kovanda ana arı yoksa bu görevi yapacak olan arılar kovan önünde bulunmazlar.
 
Arılar hakkında merak ettiğiniz pek çok konuya değindiniz.

Öncelikle, oğul arıların kovanı terk etme sebepleri hakkında bilgi vermişsiniz. Güneşte fazla bekletilmiş kovanlar, evcil hayvanların tünediği veya farelerin yataklık yaptığı kovanlar, arıların hoşlanmadığı kokular gibi sebeplerden dolayı arılar kovanı terk edebilmektedir.

Ayrıca oğul mevsimi hakkında da bilgi verdiniz. Oğul mevsimi genelde Mayıs ayının başından Haziran ayının ortalarına kadar devam eder. Bu dönemde artık kovanına sığamayan arı kolonileri oğul çıkarma hazırlıklarına başlarlar.

Kışın arıların kovanı terk etme sebepleri arasında ise zirai ilaçlara maruz kalma, arıların kovanı beğenmemesi, anasız kalmaları gibi durumlar bulunmaktadır.

Ana arısız kovana ana arının verilmesi konusunda ise farklı yöntemler olduğunu belirtmişsiniz. Kuvvetli bir koloniden yumurta ve larva içeren bir çerçeve alarak anasız kovana yerleştirmek, arılarının kendilerine ana arı yapmalarını sağlayabilir.

Erkek arıların öldürülme sebepleri hakkında da bilgi vermişsiniz. Erkek arılar dölleme görevi dışında diğer işlerde yardımcı olmadıkları için çiftleşme sırasında ölürler ve neslin devamı için kendilerini feda ederler.

Arıların göç etme sebeplerini de açıklamışsınız. Sıcaklık ve nem değişiklikleri, fauna ve flora etkilenmesi gibi sebepler arıları başka yerlere göç etmeye zorlayabilir.

Ana arı kafesinin kovana yerleştirilmesi ve kovanda ana arı olmaması durumunda nöbetçi arıların davranışları hakkında da bilgi vermişsiniz.

Merak ettiğiniz veya daha fazla bilgi almak istediğiniz konular varsa bana sormaktan çekinmeyin. Arılar hakkında daha fazla bilgi paylaşmaktan mutluluk duyarım.
 
Geri
Üst