Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

OGTT testi kimlere yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

OGTT testi kimlere yapılır?​

OGTT, diyabet (şeker hastalığı) tanısı için yararlanılan bir tetkiktir. Özellikle açlık kan düzeyinin normalin üzerinde, ancak diyabet tanısı konulması için yeterli derecede yüksek olmadığı hastalara uygulanılması önerilmektedir.

Gebelerde OGTT testi ne zaman yapılır?​

Bu amaçla gebeliğin 24 ila 28 haftaları arasında “50 gr. Glukoz Tarama Testi” uygulanır. Bu test için herhangi bir saatte, aç veya tok olmasına bakılmaksızın 50 gr. Glukoz içeren su içirildikten 1 saat sonra anne adayının kan şekerine (venöz plazma glukoz düzeyi) bakılır.
OGTT testi ne kadar?​
Yetişkin bireyde normal OGTT değeri; Açlık kan şekeri 70 ila 100 mg/dl arasında olmalıdır. 120 dakikanın ardından ölçülen kan şekeri değeri 140 mg/dl’nin altında olması gerekir.

OGTT testi sırasında su içilir mi?​

OGTT testi sırasında su içilir mi?
Test sırasında ya da öncesinde su içilebilir. Ancak çay/kahve gibi içecekler ve sigara içilmemesi gerekir. Test sırasında istirahat halinde olmak gereklidir.

Gebelikte şeker yükleme testi yapılmazsa ne olur?​

Gebelikte şeker yükleme testi yapılmazsa ne olur?
Hamilelikte şeker yükleme testi yapılmazsa ne oluyor? Hamilelikte tanısı konulmamış diyabet veya iyi kontrol altına alınmamış kan şekeri seviyeleri anne karnındaki bebeğe zarar verebilir. Gestasyonel diyabeti bulunan hastada, insülin ihtiyacı arttığı için pankreas daha fazla çalışmaya başlar.

OGTT 3 saat kaç olmalı?​

5O gr glukoz yükleme test neticesi 130 veya 140’dan yüksek ise 3 saatte tamamlanan 100 gr oral glukoz testi uygulanır. OGTT için hamile anne adayı üç gün 300gr karbohidrat içeren beslenme programı için hazırlanır.

75 lik şeker yüklemesi sonucu kaç olmalı?​

130 veya 140 üzeri değerler şüpheli olarak değerlendirilir ve tanı için ileri tetkiklere ihtiyaç duyulur. 75 gr şeker yüklemesi ve 100 gr şeker yüklemesi arasında ciddi bir fark bulunmaz.
Glukoz testi sonucu kaç olmalı?​
Uluslararası tanı kriterlerine göre sağlıklı bireylerde açlık kan glukoz değerinin 70-100 mg/ dl, tokluk kan glukoz değerinin ise 140 mg/ dl değerinin altında olması beklenir.

Şeker yüklemesi testi sonrası su içilir mi?​

Şeker yüklemesi testi sonrası su içilir mi?
Genellikle aç kalma süresi 8 saat ile sınırlanan gebeler, şeker yüklemesi sonrası yine birkaç saat daha aç kalabilirler. Bu uzun süre zarfında gebenin su içmesi dahi yasaklanır.
 
OGTT testinin kimlere yapılması gerektiği, genellikle açlık kan şekeri düzeyinin normalin üzerinde olmasına rağmen diyabet tanısı için yeterli seviyede yüksek olmadığı durumlarda önerildiğini belirtmişsiniz. Bu durumda, özellikle açlık kan şekeri normal aralıkta olan ancak şüpheli durumlar söz konusu olduğunda OGTT testi yapılabilir.

Gebelerde OGTT testinin genellikle 24 ila 28 haftaları arasında uygulandığı ve 50 gram glukoz tarama testi olarak bilinen testin kullanıldığı belirtilmiş. Test sırasında, anne adayının kan şekeri seviyeleri ölçülerek gestasyonel diyabet riskinin belirlenmesinde yardımcı olabilir.

Yetişkin bireylerde normal OGTT değerinin açlık kan şekeri düzeyinin 70 ila 100 mg/dl arasında olması gerektiğini ve 120 dakika sonra ölçülen kan şekeri seviyesinin 140 mg/dl'nin altında olması gerektiğini vurgulamışsınız.

OGTT testi sırasında su içilip içilemeyeceği konusunda, su içilebileceğini ancak çay, kahve gibi içeceklerin ve sigaranın tüketilmemesi gerektiğini ifade etmişsiniz. Test sırasında istirahat halinde olmanın önemli olduğunu belirtmişsiniz.

Gebelikte şeker yükleme testinin yapılmaması durumunda, tanısı konulmamış diyabet veya kontrolsüz kan şekeri seviyelerinin anne ve bebeğe zarar verebileceğine dikkat çekmişsiniz. Gestasyonel diyabet vakalarında insülin ihtiyacının artabileceğini ve pankreasın daha fazla çalışmaya başlayabileceğini belirtmişsiniz.

OGTT ve glukoz testleri ile ilgili detayları ve sonuçlarının nasıl yorumlanması gerektiğini açıklamışsınız. Özellikle sağlıklı bireylerde açlık kan glukoz değerinin 70-100 mg/dl, tokluk kan glukoz değerinin ise 140 mg/dl'nin altında olması gerektiğini belirtmişsiniz.

Son olarak, şeker yükleme testi sonrası su içilip içilemeyeceği konusunda genellikle açlık süresinin uzun olabileceği durumlarda su tüketiminin kısıtlandığını aktarmışsınız. Uzun süre aç kalmanın etkilerine dikkat çekmişsiniz.
 
Geri
Üst