AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ogretmenlerin yeterlik alanlari hangi boyutlarda ele alinir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Öğretmenlerin yeterlik alanları hangi boyutlarda ele alınır?​

Öğrenmeyi, Gelişimi İzleme ve Değerlendirme, E. Okul-Aile ve Toplum Ilişkileri, F. Program ve İçerik Bilgisi, olmak üzere 6 ana yeterlik alanı, bu yeterliklere ilişkin 39 alt yeterlik ve 244 performans göstergesi şeklinde belirlenmiştir.

Öğretmenlik kanununda ne var?​

MADDE 1 – (1) Bu Kanunun amacı, eğitim ve öğretim hizmetlerini yürütmekle görevli öğretmenlerin atamaları ve mesleki gelişimleri ile kariyer basamaklarında ilerlemelerini düzenlemektir. MADDE 2 – (1) Bu Kanun, eğitim ve öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenleri kapsar.

Öğretmenlik zorunlu hizmet nedir?​

Öğretmenlik zorunlu hizmet nedir?
Zorunlu çalışma yükümlülüğü ya da zorunlu hizmet süresi nedir? : Öğretmenlerin zorunlu çalışma yükümlülüklerini yerine getirmeleri için mecburi olarak görev yapmaları gereken süreyi belirtir. Öğretmenler bu yükümlülüklerini zorunlu hizmet alanlarında (4, 5 ve 6. hizmet alanlarında) yerine getirebilirler.

Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifinde neler var?​

Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifinde neler var?
YASA TEKLİFİNİN DETAYLARI Doktora yapmış öğretmenler başöğretmen sınavından muaf olacak. Lisansüstü eğitim için önemli teşviklerin sağlanması amaçlanıyor. Uzman ve başöğretmen sınav puanı 70 ve üzeri olarak düzenleniyor. Birinci derecedeki öğretmenlerin ek göstergeleri, 3 binden 3 bin 600’e çıkarılıyor.

Öğretmen yeterlilik alanları nelerdir?​

Yeterlik Alanları
- A- Kişisel ve Mesleki Değerler-Mesleki Gelişim.
- B- Öğrenciyi Tanıma.
- C- Öğrenme ve Öğretme Süreci.
- D- Öğrenmeyi, Gelişimi İzleme ve Değerlendirme.
- E- Okul-Aile ve Toplum İlişkileri.
- F- Program ve İçerik Bilgisi.

Öğretmenlik meslek kanunu ne getirir?​

Yeni kanun ile öğretmenlere, mevcut haklarına ilaveten yeni mali, sosyal ve özlük hakları da sağlanacak. Öğretmenlik bir kariyer mesleği olarak tanımlanarak, aday öğretmenlik, öğretmenlik, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik alanlarında yeni haklar ve görevler tanımlanacak.

Öğretmenlik meslek Kanunu özel okul öğretmenlerini kapsıyor mu?​

Öğretmenlik meslek Kanunu özel okul öğretmenlerini kapsıyor mu?
ÖZEL OKUL ÖĞRETMENLERİ Kanun, uzman öğretmenlik, başöğretmenlik, kadrolu, sözleşmeli ve özel öğretim kurumlarındaki öğretmenlerin tamamını kapsıyor. Tüm öğretmenler Milli Eğitim Bakanlığı’nın açtığı eğitimlere katılabilecek, sınavlara girebilecek ve sertifikasını alabilecek.

Öğretmenlik meslek Kanunu neler getirecek?​

Öğretmenlik meslek Kanunu neler getirecek?
Öğretmenlikte 10 yılını doldurmuş öğretmenlere uzman öğretmenlik imkanı getiriliyor. Bu unvan için eğitimlerini tamamlayan ve sonunda yapılacak sınavdan başarıyla geçen öğretmenlere uzman öğretmen unvanı verilecek. Bu değişiklikle öğretmenler hem bir derece alacaklar hem de maaşlarında bin TL artış olacak.
Mevzuat Bilgisi hangi öğretmenlerin hangi yeterlik alanı kapsamında yer alır?​
A. Mesleki Bilgi: Bu yeterlik alanında, öğretmenin öğretmenlik mesleğine ilişkin sahip olması gereken alan bilgisi, alan eğitimi bilgisi ve mevzuat bilgisi yeterlikleri yer almaktadır.
Bir öğretmenin öğretmenlik yapabilmesi için hangi mesleki yeterliliklere sahip olması gerekir?​
 
Öğretmenlerin yeterlik alanları genellikle altı ana kategori altında incelenir. Bunlar;

1. **Kişisel ve Mesleki Değerler - Mesleki Gelişim:** Bu alan öğretmenin sahip olması gereken kişisel ve mesleki değerleri, etik ilkeleri ve sürekli mesleki gelişimini içerir.

2. **Öğrenciyi Tanıma:** Öğretmenin öğrencilerini tanıyarak bireysel farklılıklarını anlama ve onlara uygun öğretim stratejileri geliştirmesi bu alana dahildir.

3. **Öğrenme ve Öğretme Süreci:** Bu alanda öğretmenin etkili bir şekilde ders planlama, öğretim uygulama ve öğrenci etkileşimi süreçlerini yönetmesi beklenir.

4. **Öğrenmeyi, Gelişimi İzleme ve Değerlendirme:** Öğretmenin öğrenci başarısını sürekli olarak izleyerek değerlendirme yapması ve gerekli geribildirimleri sağlaması bu alana girer.

5. **Okul-Aile ve Toplum İlişkileri:** Öğretmenin okulda, ailelerle ve toplumla iş birliği yaparak öğrencilerin başarısını desteklemesi bu alana dahildir.

6. **Program ve İçerik Bilgisi:** Öğretmenin programa ve öğretim içeriğine hakim olması, konu bilgisine sahip olması ve öğretim materyallerini etkili bir şekilde kullanması beklenir.

Bu yeterlik alanları, öğretmenlerin mesleki gelişimlerini desteklemek ve etkili bir şekilde öğretim yapabilmelerini sağlamak amacıyla belirlenmiştir. Bu alanlarda belirlenen alt yeterlikler ve performans göstergeleri de öğretmenlerin bu becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilir.
 
Geri
Üst