Ogretmen ogrenciye ceza verebilir mi?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Öğretmen öğrenciye ceza verebilir mi?​

Bu konuda tüm eyaletler hemfikir durumda: Öğretmenlerin gençlere ve çocuklara hangi derecede olursa olsun herhangi bir fiziksel müdahalede bulunması kesinlikle yasaktır. Sözlü olarak aşağılamak ve küçük düşürücü bir ceza vermek de aynı şekilde tüm eyalet yönetmeliklerinde yasaklanan eylemlerdir.

Bir öğrenci neden okuldan atılır?​

Milli Eğitim Bakanlığı’nın yeni yönetmeliğine göre artık arkadaşlarına sarkıntılık yapmak, iftira etmek, başkalarını bu davranışlara kışkırtmak veya zorlamak, yapılan bu fiilleri sosyal medya yoluyla paylaşmak, okuldan atılma gerekçesi sayılacak.

Öğretmene uyarı cezası hangi durumlarda verilir?​

Öğretmene uyarı cezası hangi durumlarda verilir?
e) Devlet memuru vakarına yakışmayan tutum ve davranışta bulunmak, f) Görevine veya iş sahiplerine karşı kayıtsızlık göstermek veya ilgisiz kalmak, g) Belirlenen kılık ve kıyafet hükümlerine aykırı davranmak, h) Görevin işbirliği içinde yapılması ilkesine aykırı davranışlarda bulunmak.

Bir öğretmenin öğrenciyi dersten atma hakkı var mı?​

Görüyoruz ki eğitim-öğretim faaliyetleri ilköğretim için parasız ve zorunlu. Çocuğun eğitim hakkı ise her ne sebep altında olursa olsun engellenemez. Dolayısıyla öğrenciyi dersten atmak, hem iç hukukumuza hem de uluslararası sözleşmelere göre suçtur.

Bir öğretmenin öğrenciye bağırması suç mudur?​

Öğretmenin öğrenciye şiddet uygulaması Ceza Yasası’na (TCK) göre suç. Üstelik bu yalnızca fiziksel şiddet değil. Bağırmak, korkutmak, aşağılamak da şiddet kapsamında.

Okulda sevgili olmak suç mu?​

Okulda sevgili olmak suç mu?
Hayır. Ailesi hariç kimse karışamaz.
Uyarı cezası kimlere verilir?​
Uyarma Cezası: Tek başına uyarma cezası, yalnızca memura dikkatli olması gereğinin bildirilmesinden ibaret olduğundan herhangi bir sonuç doğurmaz. Yalnızca memurun tekerrür süresi içerisinde işleyeceği, uyarma cezasını gerektiren başka bir fiilin varlığı halinde verilecek ceza kınama cezası olacaktır.
Öğretmene uyarı cezasını kim verir?​
“Uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezaları disiplin amirleri tarafından verilir.” hükmü “Kademe ilerlemesinin durdurulması” cezası verilirken alınması gereken disiplin kurulu kararının “Uyarma, kınama ve aylıktan kesme” cezaları verilirken gerekmediğine açıklık getirmektedir.

Öğrencisini döven öğretmene ne ceza verilir?​

Öğrencisini döven öğretmene ne ceza verilir?
Ortaköy ilçesindeki Şehit Salih Aksu Ortaokulu’nda görevli matematik öğretmeni Ali Rıza Y.’nin, öğrencisi S.T.K.’yı dövdüğü görüntüler 22 Aralık 2021’de basına yansımış, öğretmen hakkında soruşturma başlatılarak dava açılmıştı. Ortaköy Asliye Ceza Mahkemesi, öğretmene 10 ay hapis cezası vermiş, hükmü açıklamamıştı.

Öğretmenlerin öğrencilere herhangi bir fiziksel müdahalede bulunması, sözlü olarak aşağılaması veya küçük düşürücü cezalar vermesi yasaktır. Milli Eğitim Bakanlığı yönetmeliğine göre öğrencilerin arkadaşlarına sarkıntılık yapması, iftira etmeleri, başkalarını bu davranışlara kışkırtmaları veya zorlamaları, bu fiilleri sosyal medyada paylaşmaları durumunda okuldan atılabilirler.

Öğretmene uyarı cezası verilmesi durumunda, devlet memuru vakarına yakışmayan tutum ve davranışta bulunması, görevine veya iş sahiplerine karşı kayıtsızlık göstermesi, belirlenen kılık ve kıyafet hükümlerine aykırı davranması veya görevin işbirliği içinde yapılmaması ilkesine aykırı davranması gibi durumlar söz konusu olabilir. Uyarı, kınama ve aylıktan kesme gibi cezalar disiplin amirleri tarafından verilir.

Öğrenciyi dersten atmak, çocuğun eğitim hakkını engellemek anlamına geleceği için hem iç hukuka hem de uluslararası sözleşmelere göre suç teşkil etmektedir. Öğretmenin öğrenciye şiddet uygulaması, Ceza Yasası'na göre suçtur. Bu şiddet sadece fiziksel değil, bağırmak, korkutmak veya aşağılamak da kapsamındadır.

Okulda sevgili olmak suç değildir. Ancak, bu durum ailesi dışında kimseyi ilgilendirmez. Öğretmenin öğrencisini dövmesi durumunda ise yasal işlem yapılabilir. Örneğin, bir öğretmen öğrencisini dövdüğünde, hakkında soruşturma başlatılabilir ve ceza alabilir. Örneğin, matematik öğretmeni Ali Rıza Y.'nin öğrencisini dövdüğü görüntülerin basına yansıması sonucunda hakkında soruşturma açılmış ve mahkeme tarafından hapis cezası verilmiştir.

Geri