- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Öğretmen öğrenci ile nasıl iletişim kurmalı?
Öğretmen öğrenciyi dinlemelidir. Dinlemek, yorum yapmadan, öğrencinin sözünü kesmeden, suçlamadan sabırla, öğrencinin anlatmak istediğini anlamaya çalışmaktır. Daha sonra öğrencinin anlatmak istediğini düzgün sözcüklerle öğrenciye ifade etmek gerekir. Öğretmen öğrenci ile “ben” dilinde iletişim kurmalıdır.Sınıf içi iletişimi geliştirmek için neler yapılmalıdır?
Sınıf içi iletişimi geliştirmek için bir öğretmenin; Konuşma yeteneğini geliştirmesi, Dersi iyi bir şekilde planlaması, Öğrenci ilgi ve yeteneklerini tanıması ve değerlendirmesi, Öğrencileri dikkatli dinleyebilme yeteneğine sahip olması, Öğrencilere söz hakkı tanıması, zorunludur.Öğretmenin iletişim becerileri nelerdir?
Öğretim elemanları, sınıf-içi iletişime dayalı olarak öğretmenlerin ‘alan bilgisine sahip olma, dili açık ve anlaşılır biçimde kullanma, demokratik olma, uygun cümleler kurma, iletişimi destekleyici fiziksel ortamlar oluşturma’ gibi özellikleri; öğretmen adayları ‘güleryüzlü olma, empati becerisine sahip olma, sevgi.
Bir sınıf ortamında öğrencileri ile iyi bir iletişim kurmak isteyen bir öğretmen nelere dikkat etmelidir?
Doğru iletişim başarıyı getirir. Olumlu bir öğretmen öğrenci iletişimi için öğretmenler ”sen dili” yerine ”ben dili” kullanmalıdır. Çünkü ”sen dili” öğrenciyi yargılar ve onda düşük bir özsaygı uyandırır. Ben dili ise öğrenciyi yargılamaz, öğretmenin duygu ve düşüncelerini net bir şekilde öğrenciye aktarır.
Sınıf içi iletişim nasıl olmalı?
Öğretmenlerin de öğrencileriyle iletişim kurarken, öğrenciye doğru yönelmiş bir beden duruşu ve ilgili bir yüz ifadesiyle birlikte onların gözlerinin içine bakması, öğrenciye “Ben ve benim anlattıklarım dinlenmeye değer” mesajını vererek, öğrencilerin benlik saygılarını artırıcı etkiler yaratabilir.Ders anlatırken …Veliler ile iletişimi geliştirmek için öğretmenin nelere dikkat etmesi gerekir?
Öğretmenler nelere dikkat edebilir? Karşılıklı olarak güven ilişkisi kurulduktan sonra görüşmeler çok daha olumlu yönde geçecektir. Her iki tarafında çocuk için en iyisini istediğini ve bunun için çözüm yolları sunduğunuzu aileye belirtin. Her koşulda saygılı olmaya ve sakin kalmaya özen gösterin.Öğretmen konuyu nasıl anlatmalı?
Ders sınıfın tamamının gözlerinin içine bakarak anlatılmalı. Hareket: Tüm ders bir noktada durarak verilmemeli. Sürekli hareket halinde olduğunuzda da hareket iletişimin önüne geçecektir. Hareket dengede tutulmalı ve belirli bir vücut dili kullanılmalı.