Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ogretmen istihdam turu nedir?

Editör

Yeni Üye

Öğretmen istihdam türü nedir?​

Türkiye’de öğretmenlere ilişkin beş istihdam biçimi düzenlenmiştir. Bunlar, kadrolu öğretmenlik, sözleşmeli öğretmenlik, vekil öğretmenlik, ücretli öğretmenlik ve asker öğretmenliktir. Kadrolu öğretmenler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4. maddesinin a fıkrasına göre çalışan personeldir.

Öğretmenlikte kadroya ne zaman geçilir?​

Sözleşmeli olarak ataması yapılan bir öğretmen 3 yıl sözleşmeli çalıştıktan sonra 1 yıl da kadrolu çalışıp yer değiştirme hakkına sahip olabiliyor. Bu durum 2018 yılında 3+1 düzenlemesi olarak kabul görmüştü. 2+1 ise 2 yıl sözleşmeli çalışıldıktan sonra 1 yıl kadrolu olarak görev yapması anlamına geliyor.

Sözleşmeli öğretmenler 4B li mi?​

Sözleşmeli öğretmenler 4B li mi?
4B statüsünü kapsayan meslekler ise; öğretmen, doktor, mühendis, hemşire, teknisyen, veznedar ile diyanet işleri başkanlığına bağlı vaiz, kuran öğreticisi ve imam gibi çalışanlar oluyor. 4B’liler yenilenen kanuna bağlı olarak bu meslek gruplarına bağlı vatandaşları kapsıyor.

Kaç tane öğretmenlik var?​

Kaç tane öğretmenlik var?
Örgün eğitim kurumlarında görev yapan öğretmen sayısı 2019-2020 eğitim öğretim yılında 1 milyon 117 bin 686 oldu. Bu öğretmenlerin 942 bin 936’sı resmi okullarda, 174 bin 750’si özel okullarda görev yapıyor.

Kaç öğretmenlik var?​

Örgün eğitim kurumlarında görev yapan öğretmen sayısı 2020-2021 eğitim öğretim yılında 1 milyon 112 bin 305 oldu. Bu öğretmenlerin 950 bin 90’ı resmi okullarda, 162 bin 215’i özel okullarda görev yapıyor. Ayrıca öğretmenlerin 453 bin 529’u erkek, 658 bin 776’sı kadın öğretmenlerden oluşuyor.

Öğretmen mi memur mu?​

Polisler, İlk ve orta dereceli okul öğretmenleri, lise öğretmenleri, devlet hastanelerindeki doktorlar, valiler, kaymakamlar, hizmetliler (tamamında özel sektör hariç) Devlet Memurudur.

3 yılını dolduran sözleşmeli öğretmen il içi tayin isteyebilir mi?​

3 yılını dolduran sözleşmeli öğretmen il içi tayin isteyebilir mi?
More. 3 yılını dolduran ve devlet memurluğu statüsüne geçen personelin mazeret tayinleri olan eş durumu, sağlık mazereti ve can güvenliği tayinleri yapılmaktadır. Ancak isteğe bağlı tayinleri isteyebilmesi için kadroya geçtikten sonra artı bir yıl daha görev yapması gerekmektedir.

Sözleşmeli öğretmenler kadroya geçiyor mu?​

Sözleşmeli öğretmenler kadroya geçiyor mu?
652 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 4 üncü maddesinin 3. fıkrası şu şekildedir: “Sözleşmeli öğretmenlerden sözleşme gereği üç yıllık çalışma süresini tamamlayanlar talepleri halinde bulundukları yerde öğretmen kadrolarına atanır.
Öğretmenler hangi hizmet kolunda?​
Çalışma koşulları 4A’lılarla aynı olmasına rağmen özlük hakları itibarı ile 5510 sayılı sosyal sigortalar kanununa tabi bulunuyorlar. Bu kapsamda öğretmenler başta olmak üzere doktorlar, hemşireler, laborantlar ile diyanet işleri başkanlığına bağlı vaiz, kuran öğreticisi ve imam gibi çalışanlar bulunuyor.
Ücretli öğretmenlik Kamu hizmeti sayılır mı?​
Ücretli öğretmenin sigortası 4C kapsamında olmayacaktır çünkü memur değildir, kadrosu yoktur. 4A kapsamında yani işverene bağlı çalışan işçi gibi sigorta yatacaktır. Sigorta primleri ise part time iş sayıldığı için 15 gün üzerinden ödenir.

Hizmet kolları nelerdir?​

Hizmet kolları nelerdir?
MADDE 5
- Büro, bankacılık ve sigortacılık hizmetleri.
- Eğitim, öğretim ve bilim hizmetleri.
- Sağlık ve sosyal hizmetler.
- Yerel yönetim hizmetleri.
- Basın, yayın ve iletişim hizmetleri.
- Kültür ve sanat hizmetleri.
- Bayındırlık, inşaat ve köy hizmetleri.
- Ulaştırma hizmetleri.

Ücretli öğretmenler hangi kanuna tabi?​

Ücretli öğretmenler hangi kanuna tabi?
Madde 2. Görevlendirilen ücretli öğretmen/usta öğretici hizmet zamanı süresince 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunun 89. maddesine tabi olarak birim saat ücreti ile çalışır.

Ücretli öğretmenler kadroya alınacak mı?​

Ücetli öğretmen kadro 2022 Geçtiğimiz yıllarda ücretli öğretmen olarak görev yapanlardan, 540 gün sigorta primi ödenen, öğretmenlik şartlarını taşıyan ve KPSS’den belirlenen taban puanı alanlar üç katı kontenjana girme şartı olmadan mülakata girebildiler ve bir bölümü MEB kadrolarına öğretmen olarak atandı.

4 c liler kimler?​

4c sistemi, devlet memuru olarak hizmet eden kadrolu çalışanları kapsar. Ayrıca Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı’nın ortak görüşüne göre belirli bir adet ve ücret sınırı içinde sözleşme ile çalışanlar da bu gruba dahildir.

Merhaba! Öğretmen istihdamıyla ilgili verdiğiniz bilgileri inceledim. Türkiye'de öğretmenler için beş farklı istihdam türü bulunmaktadır. Bunlar; kadrolu öğretmenlik, sözleşmeli öğretmenlik, vekil öğretmenlik, ücretli öğretmenlik ve asker öğretmenliktir. Kadrolu öğretmenler, Devlet Memurları Kanunu'na tabi olarak çalışan personeldir.

Sözleşmeli öğretmenler, atamaları yapıldıktan sonra belirli bir süre sözleşmeli olarak çalışmakta ve daha sonra kadroya geçebilmektedirler. Sözleşmeli öğretmenler, 3 yıl süreyle sözleşmeli olarak çalıştıktan sonra 1 yıl da kadrolu olarak hizmet verdikten sonra kadroya geçiş hakkına sahip olabilmektedirler.

Sözleşmeli öğretmenler, 4B statüsüne dahil olan mesleklerden biridir. 4B statüsü, öğretmenlerin yanı sıra doktorlar, mühendisler, hemşireler, teknisyenler gibi meslek gruplarını kapsamaktadır.

Örgün eğitim kurumlarında görev yapan öğretmen sayısı her yıl güncellenmektedir. 2019-2020 eğitim öğretim yılında 1 milyon 117 bin 686 öğretmen görev yaparken, 2020-2021 eğitim öğretim yılının verilerine göre bu sayı 1 milyon 112 bin 305'e düşmüştür.

Ücretli öğretmenlik, 4C kapsamında değil, 4A kapsamında değerlendirilmektedir. Ücretli öğretmenler, memur olmadıkları ve kadroları olmadığı için 4C statüsüne tabi değillerdir. Sigorta primleri ise part-time çalışma şeklinde olduğu için 15 günlük prim ödemesi yapılır.

Ücretli öğretmenlerin kadroya alınmasıyla ilgili geçmiş yıllarda bazı düzenlemeler yapılmıştır. Öğretmenlik şartlarını taşıyan ve belirli şartları sağlayan ücretli öğretmenler, mülakata girerek kadroya alınabilmektedirler.

Genel olarak, öğretmenlik hizmet kolunda yer alan personeller, özlük hakları bakımından 5510 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'na tabi olmaktadırlar. Öğretmenler, diğer hizmet kolları arasında eğitim, öğretim ve bilim hizmetleri kategorisinde yer almaktadırlar.

Eğitim sistemi içerisindeki öğretmen istihdamı konusunda başka sorularınız varsa memnuniyetle cevaplayabilirim.

Geri