AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ogretim uyeleri danismanlik yapabilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Öğretim üyeleri danışmanlık yapabilir mi?​

Öğretim üyelerinin yapabilecekleri işler konusunda Kanunda kullanılan ifade; ‘yükseköğretim kurumlarından başka yerlerde meslek” faaliyette bulunabilir ve meslek veya sanatlarını serbest olarak icra edebilir’ şeklinde. Aynı şekilde bir maliyeci öğretim üyesi, herhangi bir işletmeye danışmanlık yapabilir.

Üniversite hocaları özelde çalışabilir mi?​

Bunlar, özel kanunlarla belirlenen görevler ve telif hakları hariç olmak üzere, yükseköğretim kurumlarından başka yerlerde ücretli veya ücretsiz, resmi veya özel başkaca herhangi bir iş göremezler, ek görev alamazlar, serbest meslek icra edemezler.

Öğretim üyesi teknokentte şirket kurabilir mi?​

Öğretim üyesi teknokentte şirket kurabilir mi?
§ Öğretim elemanları Üniversite YönetimKurulunun izni ile yaptıkları araştırmaların sonuçlarını, ticarileştirmek amacıile bu bölgelerde şirket kurabilir, kurulu bir şirkete ortak olabilir ve/veyabu şirketlerin yönetiminde görev alabilirler.

Araştırma Görevlisi Öğrenci danışmanlık yapabilir mı?​

Teknik gezi, sosyal etkinlikler ve öğrenci kulüplerine danışmanlık yapar.

Üniversite öğretim üyesi şirket kurabilir mi?​

MADDE 6 – (1) Öğretim elemanları Yönetim Kurulunun izni ile yaptıkları araştırmaların sonuçlarını ticarileştirmek amacı ile bölgelerde şirket kurabilir, kurulu bir şirkete ortak olabilir ve/veya bu şirketlerin yönetiminde görev alabilirler.

Öğretim görevlisi şahıs şirket kurabilir mi?​

Öğretim görevlisi şahıs şirket kurabilir mi?
Öğretim elemanları, üniversite yönetim kurulunun izni ile yaptıkları araştırmaların sonuçlarını ticarileştirmek amacı ile bu bölgelerde şirket kurabilir, kurulu bir şirkete ortak olabilir ve/veya bu şirketlerin yönetiminde görev alabilirler.
Akademisyenler ofis açabilir mi?​
Üniversitelerdeki öğretim üyeleri, mesai saatleri dışında, yüksek öğretim kurumlarından başka yerlerde, mesleki faaliyetlerde bulunabilecek ve meslek veya sanatlarını serbest olarak icra edebilecekler.
Araştırma görevlisi öğretim elemanı mı?​
Öğretim Görevlisi , Araştırma Görevlisi, Uzman, Yardımcı Doçent, Doçent, Profesör kadrolarının tümü birden nitelenmek istediğinde “öğretim elemanları” terimi kullanılır. Yardımcı Doçent, Doçent ve Profesör kadrosunda yer alan kişiler öğretim üyesidir. Doktorasını tamamlamış akademisyenlerden oluşur.
 
Öğretim üyelerinin danışmanlık yapma konusundaki durumu oldukça net bir şekilde belirtilmiştir. Kanunda belirtilen ifadeye göre, öğretim üyeleri yükseköğretim kurumlarının dışında meslek faaliyetlerinde bulunabilir ve meslek veya sanatlarını serbest olarak icra edebilirler.

Üniversite hocalarının özel sektörde çalışmaları ise belirli kısıtlamalara tabidir. Genel olarak, öğretim üyeleri yükseköğretim kurumları dışında ücretli veya ücretsiz, resmi veya özel işler yapamazlar. Ancak, araştırma sonuçlarını ticarileştirmek amacıyla teknokentlerde şirket kurabilir, kurulu bir şirkete ortak olabilir veya bu şirketlerin yönetiminde görev alabilirler.

Araştırma görevlileri ise genellikle öğrencilere teknik gezi, sosyal etkinlikler ve öğrenci kulüplerine danışmanlık yapabilirler.

Öğretim görevlileri veya diğer öğretim elemanları da benzer şekilde araştırmalarının sonuçlarını ticarileştirmek amacıyla şirket kurabilir, kurulu bir şirkete ortak olabilir veya bu şirketlerin yönetiminde görev alabilirler.

Öğretim üyeleri ve öğretim elemanları genel olarak mesai saatleri dışında, yükseköğretim kurumlarından başka yerlerde mesleklerini serbestçe icra edebilirler. Bu durum, akademisyenlerin çeşitli profesyonel faaliyetlerde bulunabileceği anlamına gelmektedir.
 
Geri
Üst