Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ogretim tasarimi modeli nedir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Öğretim tasarımı modeli nedir?​

Öğretim Tasarımı Öğretim Tasarımı çözümleme, tasarımlama, geliştirme, uygulama ve değerlendirme basamaklarını içeren karmaşık bir süreçtir.

Temel öğretim modeli nedir kpss?​

Temel Öğretim Modeli Basamakları Eğitim ortamlarının düzenlenmesi, öğretim ilke, yöntem ve teknikleri, araç ve gereçlerin belirlenmesidir.

Glasser modeli nedir?​

Glasser modeli nedir?
Öğrencilerin sınıfta ve sınıf dışındaki öğrenme – öğretme yaşantılarında başarılı olabilmesi için onların iyi davranışlar seçmelerine yardımcı olmaya dayanmaktadır. Okul öğrencilerin temel ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bir eğitim düzenleyip onları tatmin etmelidir.

Addie öğretim tasarımı modeli nedir?​

Addie öğretim tasarımı modeli nedir?
ADDIE tasarım modeli, eğitsel bir materyalin planlanmasından oluşturulmasına, oluşturulmasından uygulanmasına ve son olarak değerlendirilmesine kadar, içerisine aynı zamanda öğreneni, öğreteni ve hatta dış etkenleri de alan bir öğretim tasarımı modelidir.

Öğretim tasarımının temel unsurlarını oluşturan 4 soru nedir?​

Bu soruları Kemp, Morrison ve Ross (1994) aşağıdaki gibi belirtmiştir: Program kim için geliştiriliyor? (Öğrenen özellikleri) Öğrenenlerin neyi başarması isteniyor? (Hedefler) Eğitim programının içerdiği bilgi ve beceriler en iyi nasıl öğrenilir? (Öğretim stratejileri)

Geleneksel eğitimin özellikleri nelerdir?​

Geleneksel eğitim sistemi daha çok klasik okullarca benimsenmiş ve uygulanmıştır. Geleneksel eğitim sisteminde, “dersler, programlar, ödevler, ders saatleri ve benzeri unsurlar, hep çocuğun ilgi ve ihtiyaçları hesaba katılmaksızın düzenlenir”(Kafadar, 1997, 49). Bu eğitimde ön planda tutulan müfredat ve öğretmendir.

Eğitim öğretim ne demektir?​

Eğitim öğretim ne demektir?
Eğitim, her türlü bilgi ve deneyimi kapsarken; öğretim, önceden belirlenmiş hedeflere ulaşmak için düzenlenmiş etkinlikleri kapsar. Yani öğretim, eğitimin bir parçasıdır. Eğitim, plansız ve programsız da olabilir. Fakat öğretim, planlı programlıdır.

Öğretim tasarımı modeli, öğretim sürecinin analiz edilmesi, tasarlanması, geliştirilmesi, uygulanması ve değerlendirilmesini içeren karmaşık bir süreçtir. Bu süreçte öğrencilerin ihtiyaçları, öğrenme hedefleri, öğretim stratejileri ve değerlendirme gibi unsurlar dikkate alınarak etkili bir öğrenme ortamı oluşturulmaya çalışılır.

Temel öğretim modeli ise eğitim ortamlarının düzenlenmesi, öğretim ilke, yöntem ve tekniklerinin belirlenmesi ve araç gereçlerin seçimi gibi adımları içerir. Bu model, eğitim sürecinin planlı ve sistemli bir şekilde yürütülmesini sağlar.

Glasser modeli ise öğrencilerin başarılı olabilmeleri için onların iyi davranışlar sergilemelerine odaklanan bir yaklaşımdır. Öğrencilerin temel ihtiyaçlarını karşılayan bir eğitim ortamı oluşturularak bu modelde öğrencilere destek sağlanmaktadır.

ADDIE öğretim tasarımı modeli ise eğitsel materyallerin planlanmasından değerlendirilmesine kadar uzanan adımları içerir. Bu model, öğrenenlerin ihtiyaçlarına, öğretim stratejilerine ve dış etkenlere odaklanarak etkili bir öğrenme süreci oluşturmayı amaçlar.

Öğretim tasarımının temel unsurlarını oluşturan 4 soru, yukarıda belirtilen şekilde; programın hedeflenen kitleye göre kimin geliştirildiği, öğrenenlerin neyi başarması gerektiği, hangi bilgi ve becerilerin nasıl öğretileceği gibi soruları içerir.

Geleneksel eğitim sisteminde ise, müfredat ve öğretmenin ön planda olduğu, öğrencinin ilgi ve ihtiyaçlarının ikinci planda tutulduğu belirtilmektedir. Klasik okullarda sıkça uygulanan bu modelde öğrencilerin bireysel farklılıkları ve ihtiyaçları göz ardı edilebilmektedir.

Son olarak, eğitim genel olarak her türlü bilgi ve deneyimi kapsarken; öğretim, belirlenen hedeflere ulaşmak için yapılan planlı etkinlikleri ifade etmektedir. Eğitim plansızken, öğretim planlıdır ve belirlenmiş bir program çerçevesinde yürütülür.

Geri