- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Öğretim görevlisi olmak için tecrübe şart mı?
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı YÖK Genel Kurulu, ayrıca meslek yüksekokullarının belirlenen uzmanlık alanlarındaki uygulamalı dersleri vermek üzere lisans mezunu olup en az 4 yıl mesleki tecrübeye sahip olanlara öğretim görevlisi olma imkânı getiriyor.Öğretim görevlisi olmak için şartlar nelerdir?
Öğretim görevlisi olmak için lisans mezuniyetinden sonra Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavına (ALES) ve Akademik Personel girme şartı bulunur. ALES sınavında başarılı olduktan sonra görev alınmak istediğiniz üniversite tarafından düzenlenen sözlü mülakata girmeniz gerekir.
Yüksek lisans yapmadan öğretim üyesi olunur mu?
Düzenlemeyle, bugün itibarıyla meslek yüksekokullarının uzmanlık alanlarındaki öğretim görevlisi kadroları haricindeki üniversitelerin tüm yükseköğretim birimlerinde, öğretim görevlisi kadrolarına başvurabilmek için, en az tezli yüksek lisans mezunu olmak şartı tekrar yönetmelikteki yerini aldı.Yüksek lisans 5 yıl tecrübe sayılır mı?
YÖK, tezli yüksek lisansın güzel sanatlar hariç diğer bölümlere öğretim elemanı alımlarında 5 yıl tecrübe olarak değerlendirilebileceğine karar verdi. YÖK, Mart ayında aldığı kararla, tezli yüksek lisansın güzel sanatlarda 2 yıl, diğer bölümlerde ise 5 yıl tecrübe yerine sayılması gerektiğine karar verdi.
Öğretim Görevlisi Olma Şartları
- Lisans bölümü mezunu olma.
- ALES puanı en az 70 olma.
- YDS puanı istenen seviyede olma.
- Yapılacak sözlü sınavdan istenen seviyede puan alma.
- Yazılı ve sözlü iletişim becerisi yüksek olma.
- Sahip olduğu bilgi ve becerileri öğrencilere aktarma gücü yüksek olma.
Alanında yüksek lisans yapmış olmak ne demek?
Genellikle yüksek lisans eğitimi, kişinin lisans eğitiminden sonra bir alanda uzmanlaşmak amacıyla aldığı eğitimdir ve uzmanlaşmak amacıyla yapılan yüksek lisans zorunlu bir eğitim değildir. Ancak amacınız akademik kariyer yapmaksa o zaman işler değişiyor.