AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ogretim gorevlisi kadrosu daimi mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.187
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Öğretim görevlisi kadrosu daimi mi?​

Devlet üniversitelerinde doçentlik ve profesörlük kadroları daimi statüdedir. Vakıf üniversitelerinde ise kadrolar daimi statüde olmayıp, sözleşme süresi ile sınırlıdır. * Öğretim Üyesi Yardımcısı olarak geçen Uzman, Okutman ve Araştırma Görevlileri kendi adlarına ders veremezler.

Öğretim görevlisi işten atılır mi?​

Öğretim görevlisi işten atılır mi?
YÖK’ün geçen yıl kaldırdığı Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında 33/a ile kadroları yapılan tüm araştırma görevlileri, son KHK’yla 50/d’ye geçirilerek güvenceleri ellerinden alındı. Buna göre, üniversite yönetimi 50/d maddesinden kadroya geçirilen öğretim görevlisini istediği zaman işten atabilir.

Öğretim görevlisi kadrosu nedir?​

Öğretim görevlisi kadrosu nedir?
Öğretim üyesi; üniversitelerde kadrolu çalışan, doçent ya da profesör gibi unvanlara sahip olan akademik personeldir. Öğretim üyeleri, YÖK (Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı) tarafından denetlenen üniversite, yüksekokul ya da enstitü gibi kurumlarda çalışabilir.

Akademik kariyer yapmak zor mu?​

Akademik kariyer basamakları çok aşamalı ve zorludur. Tüm bu sorunlara dayanabilecek iradeniz varsa ve yeterince idealist biri iseniz bu yolda ilerleyebilirsiniz. Bir başka şekilde ifade etmek gerekirse, karşılaşacağınız zorlukların üstesinden gelebilmek için iç motivasyonunuz büyük önem taşımaktadır.

Üniversitede öğretim görevlisi ne demek?​

Üniversitede öğretim görevlisi ne demek?
Öğretim görevlisi, doktora derecesine sahip olma zorunluluğu olmayan ve özel uzmanlığı gerektiren konularda ders vermek üzere geçici veya devamlı olarak yükseköğretim kurumlarında görevlendirilen kişidir. Doktorasını tamamlamış olanlar ilgili uzmanlık alanında doçentlik sınavına başvurabilmektedir.

Öğretim görevlisi nasıl olunur yaş sınırı?​

Öğretim görevlisi nasıl olunur yaş sınırı?
İlana ilk başvuru tarihi itibarıyla 35 yaşını doldurmamış olmak. Lisans öğreniminden mezun olunan alanda ALES’ten en az 70 puan. En az tezli yüksek lisans mezunu olmak veya lisans mezunu olmak ve belgelendirmek kaydıyla alanında en az beş yıl tecrübeli olmak. Yaş sınırı yoktur.
2022 öğretim görevlisi maaşları ne kadar?​
Yapılan zamla birlikte profesörlerin maaşı 13.936₺’den 18.186₺’ye yükseltildi. Yapılan yüzde 30.5 zamlarının ardından 7.846₺ olan öğretim görevlilerinin maaşı 10.262₺’ye yükseltildi. 2022 yılı itibarıyla akademik kadroda yer alan memurların maaşları belirlendi.

2 yıllık mezunlar araştırma görevlisi olabilir mi?​

2 yıllık mezunlar araştırma görevlisi olabilir mi?
Konunun detaylarına geçmeden önce ön lisans (iki yıllık) mezunlarının öğretim görevlisi olma şansı bulunmuyor. Çünkü akademik kariyere başlamak için en az lisans (dört yıllık) mezunu olmak gerekiyor.
 
Öğretim görevlisi kadrosu genellikle devlet üniversitelerinde daimi statüdedir. Doçentlik ve profesörlük kadroları daimi olarak kabul edilirken, vakıf üniversitelerinde kadrolar genellikle sözleşmeli olabilir. Öğretim üyesi yardımcısı olarak geçen uzman, okutman ve araştırma görevlileri genellikle kendi adlarına ders veremezler.

Öğretim görevlisi olarak işten çıkarılma durumu, geçmişte Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı (ÖYP) kapsamında 33/a ile kadroya alınan araştırma görevlilerinin 50/d statüsüne geçirilmesiyle gündeme gelmiştir. 50/d statüsündeki öğretim görevlileri, üniversite yönetimi tarafından istenildiği zaman işten çıkarılabilirler.

Akademik kariyer yapmak zorlu bir süreç olabilir. Akademik kariyer basamakları çok aşamalı ve çeşitli zorluklarla doludur. İç motivasyonunuzun güçlü olması ve sorunlarla baş edebilme yeteneğinizin yüksek olması, bu süreçte önemli bir role sahiptir.

Üniversitede öğretim görevlisi, özel uzmanlık gerektiren konularda ders verebilen ve doktora derecesine sahip olma zorunluluğu olmayan kişilerdir. Öğretim görevlileri genellikle yükseköğretim kurumlarında geçici veya devamlı olarak görevlendirilen kişilerdir.

Öğretim görevlisi olabilmek için genellikle lisansüstü eğitim şartı aranır. İlk başvuru tarihine göre 35 yaşını doldurmamış olmak, ALES puanı, tezli yüksek lisans veya deneyim gibi kriterlere sahip olmak gerekebilir. Yaş sınırı genellikle bulunmaz.

Öğretim görevlisi ve diğer akademik kadrolarda olan personellerin maaşları zaman zaman güncellenir. 2022 itibarıyla yapılan zamlarla birlikte, profesörlerin maaşı 18.186₺'ye yükselirken, öğretim görevlilerinin maaşı 10.262₺'ye yükselmiştir.

Ön lisans (2 yıllık) mezunlarının genellikle öğretim görevlisi olma şansı bulunmamaktadır. Akademik kariyere başlayabilmek için genellikle en az lisans (4 yıllık) mezunu olmak gerekmektedir. Bu nedenle, 2 yıllık mezunlarının araştırma görevlisi olmaları beklenmez.
 
Geri
Üst