AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ogretici turler nelerdir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Öğretici türler nelerdir?​

Öğretici metinlere: makale, fıkra, deneme, eleştiri, anı, biyografi, otobiyografi, söylev, mektup, söyleyişi, mülakat, röportaj, gezi yazısı ve haber yazısı gibi örnekler verilebilir.

Öğretici metin nasıl yazılır?​

Öğretici Metinler
Öğretici anlatım ne demek?
Öğretini anlatım; açıklama, aydınlatma, bilgi verme amaçlarıyla oluşturulan metinlerde başvurulan anlatım türüdür. Dil daha çok göndergesel işlevde kullanılır. Söz sanatlarına, kelimelerin mecaz anlamlarına yer verilmez.

Öğretici bir nitelik nedir?​

Öğretici metnin anlaşılması ve yorumlanması için okuyucunun verilen bilgiyi kavrayabilecek birikime sahip olması gerekir. Gereksiz söz tekrarı yapılmaz. Ses akışını bozan, söylenmesi güç sesler ve kelimeler yoktur. Dil ve ifade sade, gösterişsiz ve pürüzsüzdür.

Öğretici metin türleri kavramları nelerdir?​

Öğretici metinler, bilgi ve haber vermek, ikna etmek, kanıları değiştirmek, uyarmak, düşündürmek, yönlendirmek, tanıtmak gibi amaçlarla yazılan metinlerdir. Öğretici metinler ele aldığı konuya göre çeşitli türlere ayrılır. Bu türlerin hepsinin konuyu ele alış biçimi ve üslubu farklılık gösterir.
Öğretici metin türleri kaça ayrılır?
Öğretici metinler ele aldıkları konulara göre beşe ayrılır:

Söyleşi öğretici metin midir?​

Mektup, günlük, anı, biyografi, gezi yazısı, söyleşi, haber yazıları, fıkra, deneme, makale, eleştiri, röportaj, söylev ve mülakat öğretici metinlerdir.

Öğretici Metinler nasıl incelenir?​

Belirli bir mantık düzeni içinde planlanan, yazarın söyleyeceklerini doğrudan yargılar, önermeler biçiminde aktardığı, okurun anlatılanları algılamada güçlük çekmediği, anlatılanların gerçek yaşamla, dış dünyayla özdeşleşen bir nitelik taşıdığı metinlere öğretici metin denir.
Öğretici ve açıklayıcı anlatım nedir?
Öğretici anlatımlarda genel olarak konu hakkında bilgiler verilir. Ancak açıklayıcı anlatımda belli sorunun cevabı verilir, Bir konuda daha detaylı açıklama yapılır. Açıklayıcı anlatımlarda “niçin, neden, nasıl” sorularının cevabı verilir. Öğretici anlatımlarda ise “ne” sorusunun cevabı verilir.

Öğretici ve nesnel türler nelerdir?​

Öğretici Metin Türleri Nelerdir?

Öğretici metin türlerinde kesinlik var mıdır?​

1) Öğretici metin – bilgi vermek amacıyla yazılır. – kesinlik vardır. – uslüp kaygısı yoktur. – açıklayıcı, tamamlayıcı gibi anlatım türleri kullanılır. – söz sanatları kullanılmaz. – dil göndergesel işlevindedir.
Öğretici Metinler kendi içinde kaça ayrılır?
1) Tarihî metinler: Tarih olaylarının ele alındığı, anlatıldığı metinlerdir. 2) Felsefî metinler: Felsefî konuları ve felsefenin varlık, bilgi, değer gibi konularını ele alan metinlerdir. 3) Bilimsel metinler: Bilimsel araştırmaları açık ve kesin bir dille, delillere dayanarak anlatan metinlerdir.

Öğretici Metinler 9 sınıf kaça ayrılır?​

Söyleşi hangi metin türüne girer?​

* Kompozisyon türü olarak söyleşi; makale plânıyla, fakat bir karşılıklı konuşma havası içinde yazılan yazılardır. * Söyleşiler, genellikle günlük sanat olaylarını konu olarak ele alır. * Gazete ve dergi yazılarındandır. * Yazarın, okuyucu ile bir sohbet havası içinde senli benli konuştuğu yazı türüdür.

Geri