Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ogrenim kredisi borcu zaman asimina ugrar mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.238
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Öğrenim kredisi borcu zaman aşımına uğrar mı?​

Öğrenim kredisi borcu zaman aşımına uğrar mı? Danıştay’ın, ‘5 yılda tahsil edilemeyen öğrenim kredileri zaman aşımına uğrar’ kararı, aldıkları kredileri ödemekte zorlanan mezunları heyecanlandırdı.

Öğrenim kredisi ödenmezse haciz gelir mi?​

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kredisi, burs aldıktan sonra başarısızlığı sebebiyle bursu kesilen öğrencilere burslarının kesildiği tarihten itibaren Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından verilen borç paradır. haczedilemez.
Öğrenim kredisi icra takibi ne zaman başlar?​
KYK borcunun ödenmesi gereken yılı takip eden yılın başından itibaren 5 yıl içinde devlet, bu borcu tahsil etmelidir. 5 yıllık süre; ödeme borcun ödenmesi gereken yıldan sonraki yılın başından başlar, 5. Yılın sonunda ise sona erer. 5 yıl içinde borç tahsil edilmezse, 5. Yılın sonundan itibaren borç zamanaşımına uğrar.

Öğrenim kredisi faizi yüzde kaç?​

Öğrenim kredisi faizi yüzde kaç?
Öğrencilerin, aldıkları krediyi mezun olduktan sonra iki yıl içinde ödemesi gerekiyor. Ödenmezse, aldıkları kredi miktarı önce ÜFE oranında (Bu yıl için yüzde 79.9) artırılıyor. İki yıldan sonra ödenmeyen borçlara ayrıca aylık yüzde 1.4 oranında gecikme zammı uygulanıyor.

1 ay kredi borcu ödenmezse ne olur?​

1 ay kredi borcu ödenmezse ne olur?
Kredi borcu ödenmediğinde yasal takip durumu dahil, kullanılan kredi faizinin en fazla %30 fazlası gecikme faizi uygulanıyor. Kredi ödemesi yapılmadığında kişinin banka hesaplarına el konulabilir. Maaşın %25 lik bir bölümüne de haciz gelebilir.

KYK borcundan nasıl muaf olunur?​

KYK öğrenim kredisi borcu olan kişi ikamet ettiği ilçedeki vergi dairesine TC kimlik kartı ve mezuniyet belgesi ile birlikte gider. Vergi dairesinde çalışanlara evrakları gösterip, öğrenim kredisi borcu yapılandırma yolu ile faiz borçlarını sildirmek istediğini belirtir.

KYK öğrenim kredisi ödenmezse ne olur?​

Bu durumda gecikme faizi eklenmesinin yanı sıra ilk aşamada borçların bir yıllığı, tekrarında ise tamamı ödenmediği takdirde borç Vergi Dairesi Müdürlüklerine devrediliyor. Devir işlemi sonrası borçların bankaya değil ilgili vergi dairesine ödenmesi gerekiyor. Yine ödenmemesi durumunda ise icra işlemi başlatılıyor.
 
Öğrenim kredisi borcu zaman aşımına uğrayabilir. Danıştay'ın verdiği karara göre, 5 yılda tahsil edilemeyen öğrenim kredileri zaman aşımına uğramaktadır. Yani, borcun ödenmesi gereken yıldan sonraki yılın başından itibaren 5 yıl içinde borç tahsil edilmezse, borç zamanaşımına uğramaktadır.

Öğrenim kredisi ödenmezse haciz uygulanmamaktadır. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu tarafından verilen borçlar haczedilemez.

Öğrenim kredisi icra takibi, borcun ödenmesi gereken yılı takip eden yılın başından itibaren 5 yıl içinde başlar. Eğer borç 5 yıl içinde tahsil edilmezse, borç zamanaşımına uğrar.

Öğrenim kredisi faizi, borcun ödenmesi gereken tarihten itibaren iki yıl içinde ödenmezse ÜFE oranında artırılmaktadır. İki yıldan sonra ödenmeyen borçlara ayrıca aylık yüzde 1.4 oranında gecikme zammı uygulanmaktadır.

1 ay kredi borcu ödenmediğinde, yasal takip durumu dahil olmak üzere kullanılan kredi faizinin en fazla %30 fazlası gecikme faizi uygulanır. Kişinin banka hesaplarına el konulabileceği ve maaşının %25'lik bir bölümüne haciz gelebileceği bilinmelidir.

KYK borcundan muafiyet için, borçlu kişinin ikamet ettiği ilçedeki vergi dairesine TC kimlik kartı ve mezuniyet belgesi ile başvurması gerekmektedir. Vergi dairesine evrakları göstererek öğrenim kredisi borcunun yapılandırma yoluyla faiz borçlarının silinmesi istenebilir.

KYK öğrenim kredisi ödenmezse, gecikme faizi eklenmesinin yanı sıra borçların ödenmemesi durumunda Vergi Dairesi Müdürlüklerine devredilebileceği ve icra işlemi başlatılabileceği unutulmamalıdır. Borçların bankaya değil, ilgili vergi dairelerine ödenmesi gerekebilir.
 
Geri
Üst