AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ogrenciye verilen burslar vergiden duser mi?

Editör

Yeni Üye

Öğrenciye verilen burslar vergiden düşer mi?​

Öğrencilere verilen burslar, gelecekte yapılacak hizmetler karşılığını teşkil eden ücret ödemesi olarak kabul edilmekte olup, Gelir Vergisi Kanununun 28’inci maddesi uyarınca gelir vergisinden istisnadır.

Eğitim giderleri vergiden düşer mi?​

Gelir Vergisi mükelleflerince yapılmış olan eğitim harcamaları fatura ve benzeri belgelerle tevsik edilmesi şartıyla yıllık beyanname ile bildirilecek gelirden indirilebilir.

Eğitim yardımı gider yazılır mı?​

Eğitim yardımı gider yazılır mı?
Bu Kanun hükümleri ve açıklamalar çerçevesinde; yukarıda sayılan şartlar dahilinde, özel okulda eğitim görmekte olan öğrencinin tüm eğitim masraflarının şirketin kurum kazancının tespitinde gider olarak indirim konusu yapılması mümkündür.

Kira gelirinden ne kadar vergi alınıyor?​

BEYANNAMEYE önce kira geliri tutarı yazılıp; ardından istisna, gider ve indirimler bu gelirden düşüldükten sonra kalan tutara vergi oranı uygulanır. 24 bin liraya kadar yüzde 15 oranı uygulanırken, gelir arttıkça yüzde 20, 27, 35 ve en son yüzde 40 oranı uygulanarak vergi hesaplanır.

Eğitim harcamaları gider yazılabilir mi?​

Harcamalar belgelerle (Fatura, Serbest Meslek Makbuzu, Perakende Satış Fişi, Ödeme Kaydedici Cihazlara Ait Satış Fişi) tevsik edilmesi şartıyla mükellefin kendisi, (*) eşi ve küçük çocuklarına ilişkin olarak yapılan eğitim ve sağlık harcamaları yıllık beyanname ile bildirilecek gelirden indirilebilir.

Verilen burslar gider yazılabilir mi?​

Verilen burslar gider yazılabilir mi?
Karşılıksız yapılan burs ödemeleri vergisel açıdan kabul edilen bir gider unsuru değildir. Dolayısıyla kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınması gerekir.

Şirketlerin Verdiği eğitim Bursları gider Yazılır mı?​

Verilen burs miktarının işin ehemmiyeti ve genişliği ile orantılı olması halinde, gelecekteki hizmet yükümlülüğü nedeniyle yapılan ve ücret niteliğinde bulunan bu ödemeler gelir vergisinden istisna olacak ve ticari kazancın tespitinde gider olarak indirilebilecektir.

Öğrencilere verilen burslar genellikle gelecekte yapılacak hizmetler karşılığında yapılan bir ücret ödemesi olarak kabul edilir ve Gelir Vergisi Kanunu'nun 28. maddesi uyarınca gelir vergisinden istisna tutulur. Bu nedenle, öğrencilere verilen burslar vergiden düşülebilir.

Eğitim giderleri ise Gelir Vergisi mükelleflerince yapılan harcamalar olup, fatura ve benzeri belgelerle tevsik edilmesi şartıyla yıllık beyanname ile bildirilecek gelirden indirilebilir. Benzer şekilde, eğitim yardımları da belirli koşullar sağlandığında gider olarak indirilebilir.

Kira gelirinden alınacak vergi ise beyannamede kira geliri tutarının belirtilmesi, ardından istisnalar, giderler ve indirimlerin bu gelirden düşülerek kalan tutara vergi oranının uygulanmasıyla hesaplanır. Gelir arttıkça vergi oranı da artar.

Eğitim harcamalarının da belgeler ile tevsik edilmesi şartıyla mükelleflerin kendisi, eşi ve küçük çocuklarına ilişkin yapılan eğitim ve sağlık harcamaları yıllık beyanname ile bildirilecek gelirden indirilebilir.

Verilen karşılıksız burs ödemeleri vergisel açıdan gider olarak kabul edilmez. Ancak, şirketlerin çalışanlarına verdiği eğitim bursları, işin önemi ve genişliğine orantılı olarak gelecekteki hizmet yükümlülüğü nedeniyle yapılan ve ücret niteliğinde olan ödemeler Gelir Vergisi Kanunu'na göre istisna olabilir ve ticari kazancın tespitinde gider olarak indirilebilir.

Geri