AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ogle vakti golge hangi yone bakar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Öğle vakti gölge hangi yöne bakar?​

Dönenceler dışında kalan yerlerde bir cismin öğle vakti gölgesi Kuzey yarımkürede kuzeye, Güney yarımkürede güneye düşer.Dönenceler arasındaki yerlerde ise Güneş ışınlarının geldiği yönün tam tersine düşer.

Gölgeden faydalanarak yön bulunur mu?​

Yaklaşık 1 m uzunluğunda bir çubuğu yere diker daha sonra gölgesini izleriz. Öğle saatlerinde gölgenin en kısa olduğu andaki yönü kuzeyi gösterir. Güney Yarım kürede ise güneyi gösterir. Bu gölgenin tam zıt yönü ise güney yönüdür yani kuzey yönünün aksi istikametidir.
Öğle vakti gölge oluşur mu?
Öğle saatlerinde Güneş tam tepede olduğu için bazen gölge olmaz bazen çok kısa gölgeler oluşurmuş. Akşama doğru ise sabah olduğu gibi eğik ışınlar eğik gelir ve uzun gölgeler oluşmasına neden olurmuş. Bu sefer gölge doğuya doğru uzarmış.
Gölge yönü nasıl olur?
Dünya’nın eksen eğikliğine ve yıllık hareketine bağlı olarak Güneş ışınlarının yeryüzüne düşme açısı yıl boyunca değişir. Bu durumdan yıl içinde cisimlerin gölge boyları ve yönleri de etkilenir. Gölge yönleri, yaşanan tarihlere göre dönenceler arasında bazen kuzeye bazen de güneye düşer.

Sabahları güneşin doğması ile birlikte gölgemiz hangi yönde oluşur?​

İşte bu süreçte gölgelerimiz de yer değiştirirmiş. Sabah; Güneş ışınları eğik geldiği için uzun bir gölgemiz olurmuş. Gölgemiz batı yönüne doğru uzanırmış. Öğle saatlerinde Güneş tam tepede olduğu için bazen gölge olmaz bazen çok kısa gölgeler oluşurmuş.

Gölge boyunun en kısa olduğu zaman güneşin tam tepede olduğu an dır doğru mu yanlış mı?​

Sabahları Güneş’in doğması ile birlikte gölgemiz batı yönünde oluşur. Opak cisimlerin arkalarında oluşan karanlık bölgeye ‘gölge’ adı verilir. Gölge boyunun en kısa olduğu zaman Güneş’in tam tepede olduğu andır. Cisim, ışık kaynağına yaklaştırıldığında duvarda oluşacak gölge boyu büyür.
Gölge büyüklüğü nasıl değişir?
Sabahları Güneş’in ilk doğum anında nesnelerin gölgeleri batı tarafındadır ve gölge boyları da uzun olmaktadır. Öğlen olduğu zaman gölgelerin boylarında kısalma olmaktadır. Türkiye için öğle zamanı gölge kuzey tarafında olmaktadır. Güneş’in batmasına yakın gölge boyunda tekrar bir uzama görülmektedir.
 
Geri
Üst