AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ogle namazindan once sabah namazi kilinir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
59.884
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Öğle namazından önce sabah namazı kılınır mı?​

İki rekat sünnet ve iki rekat farz olarak kılınmaktadır. Sabah namazı kılınırken ilk önce sünneti kılmak için niyet edilir ve iki rekat sünnet kılınır ve selam verilir. Sabah namazının vakti öğle ezanının vakti girdiği zaman çıkar. Öğle namazı vakti girdikten sonra ise sadece sabah namazının kazası kılınabilir.

Sabah namazı en geç saat kaçta kılınır?​

Sabah namazı en geç saat kaçta kılınır?
Sabah namazı imsak vaktinde okunan ezandan itibaren güneş vaktine kadar kılınabilmektedir. Cündeb el-Kasri’den nakledildiğine göre, Rasulüllah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Her kim sabah namazını kılarsa o kimse Allah’ın koruması altındadır.” (Müslim, Mesacid, 262.)

Geç kalan sabah namazına nasıl niyet edilir?​

Geç kalan sabah namazına nasıl niyet edilir?
Sabah Namazının kazası için niyet: “Niyet ettim Allah rızası için, vaktinde kılamadığım ilk sabah namazının kazasını kılmaya” ya da “son sabah namazını kılmaya.” Öğle Namazının kazası için niyet: “Niyet ettim Allah rızası için, vaktinde kılamadığım ilk öğle namazını kılmaya” ya da “son öğle namazını kılmaya.”

Sabah Kerahat vakti ne kadar sürer?​

Farz ve Nafile bütün namazların kılınmasının mekruh olduğu vakitler üçtür: Güneşin doğuşundan itibaren ışınları gözleri kamaştırır hâle gelinceye kadarki sabah vakti, kerahat zamanıdır. Bu vakit, güneşin doğuşundan sonraki takriben 45-50 dakikalık bir zamandır.

Sabah namazı öğle namazına kaç dakika kalana kadar kılınır?​

Sabah namazı öğle namazına kaç dakika kalana kadar kılınır?
Fakat güneşin doğmasına 45 dakikadan daha az bir süreye kadar namazı ertelemek uygun değildir. İşine gitmek zorunda olan hemen şafak atınca sabah namazını kılıp çıkabilir. 2- Güneş doğmadan kılınmayan sabah namazı, öğle vaktine kadar kılınabilir.

Sabah namazı güneş doğduktan kaç dakika sonra kılınır diyanet?​

Sabah namazı güneş doğduktan kaç dakika sonra kılınır diyanet?
Yani sabah namazını kılmak için ezanın okunmasını beklemeye gerek yoktur. Hanefi mezhebine göre namaz kılarken ve henüz namaz bitmeden güneş doğarsa o namaz bozulur. Bu namazı kerahet vakti çıktıktan sonra kaza etmek gerekir. Kerahet vakti, güneş doğduktan 45-50 dakika sonra çıkmaktadır.

İmsak vakti girince sabah namazı kılınır mı?​

Şafağın beyaz ipliği (aydınlığı), siyah ipliğinden (karanlığından) ayırt edilinceye kadar yiyin, için, sonra akşama kadar orucu tamamlayın.” (Bakara, 2/187) buyrulmaktadır. İmsak ile birlikte sabah namazının vakti girdiğine göre bu vakitte sabah namazı kılınabilir.

Kuşluk vakti kılınan sabah namazına nasıl niyet edilir?​

Kuşluk vakti kılınan sabah namazına nasıl niyet edilir?
Niyet: “Niyet ettim Allah rızası için bugünkü sabah namazımın iki rekât farzını kılmaya” “Allah’u Ekber” denilerek tekbir getirilir. Sübhâneke okunur.

Sabah namazı öğlen saat kaça kadar kılınır?​

Sabah namazı öğlen saat kaça kadar kılınır?
Bu durumda sabah namazı farzının kazası için en doğru olan vakit; güneş doğduktan 45 dakika sonra başlamakta olup öğle vakti saatine 45 dakika kala sona erer. Bu süre aralığında sabah namazı kazası sünneti ve farzı ile kaza edilerek kılınabilir.

Kerahat vaktinde namaz kılmak günah mı?​

Dinimizce kerahat vaktinde namaz kılınması mekruhtur. Sabah namazından sonra, gün doğmadan önce ve ikindi namazından sonra, mekruh kabul edilen vaktin başlamasından önce kaze namazları kılınabilir. Ancak, güneş batmaya başladıysa, o zaman sadece o günün ikindi namazı kılınabilir.

Gün doğumunda namaz kılınır mı?​

Gün doğumunda namaz kılınır mı?
Namaz kılmak için öncelikle güneşin doğuşunu, gün içinde en tepeye çıkmasını ve son olarak batmasını bekleyip sonrasında namazı kılmak gerekir yani güneş doğarken, güneş en tepedeyken ve batarken namaz kılınmaz. Peygamber efendimiz bu vakitlerde namaz kılınmaması gerektiğini vurgulamıştır.
 
Sabah namazıyla ilgili önemli bilgiler vermişsiniz, teşekkür ederim. Sabah namazının vaktinin imsak vakti ile birlikte başladığını ve güneşin doğuşuna kadar kılınabileceğini belirttiğinizi görüyorum. Ayrıca, güneş doğduktan sonra sabah namazını kılmak için ezan beklemeye gerek olmadığını ve namazı kılarken güneşin doğmasının namazı bozabileceğini ifade etmişsiniz.

Kerahat vakti hakkında da bilgilendirme yapmışsınız. Kerahat vaktinde namaz kılmanın mekruh olduğunu ve bu durumda namaz kılınması gereken zamanın güneşin doğuşundan sonraki kısa bir süre olduğunu vurgulamışsınız. Sabah namazının güneş doğduktan sonra kılınması durumunda kaza edilmesi gerektiğini belirtmişsiniz.

Sabah namazının kaç dakika ile sınırlandığını sormuşsunuz. Sabah namazını kılarken güneşin doğması durumunda namazın bozulduğunu ve bu durumda namazı kılmaya kaldığınız yerden devam etmeniz gerektiğini belirtmişsiniz. Bu durumda, kerahat vaktinin güneş doğduktan 45-50 dakika sonra başladığını belirttiğinizde, bu zaman aralığında namazı tamamlamanın önemli olduğunu anlıyoruz.

Son olarak, gün doğumunda namazın kılınıp kılınmayacağı konusunda bilgi vermek istediğinizi görebiliyorum. Güneşin yükselişi, en tepeye ulaşması ve batması gibi özel zamanlarda namaz kılmanın uygun olmadığını ve bu konuda Peygamber Efendimiz'in öğretilerine dikkat çektiğinizi ifade etmişsiniz.

Soru ve paylaşımlarınız için teşekkür ederim. Eğer başka sorularınız veya paylaşımlarınız varsa bana yazmaktan çekinmeyin. Din konularında sizlere yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.
 
Geri
Üst