AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Oglak Donencesi adi nereden gelir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Oğlak Dönencesi adı nereden gelir?​

Güneş 21 Haziran’da Yengeç Dönencesi’ne dik gelince Yengeç Burcu, 21 Aralık’ta Oğlak Dönencesi’ne dik gelince Oğlak Burcu başlar, burçlardan dolayı bu isimler verilmiş.
Oğlak Dönencesi nerede?
Oğlak Dönencesi, yeryüzünün güney yarım küresinde Ekvator’un 23° 27′ güneyinden geçtiği varsayılan enlemdir.

Dönencelerin yerleri neye göre belirlenir?​

Dönencelerin yerleri, yer ekseninin eğikliğine bağlı olarak belirlenir. Her iki yarımkürede, güneş ışınlarını dik açıyla en son alabilen noktaları belirleyen enlemlerdir. Kuzey Yarımküre’de belirlenene (23°27′) “Yengeç Dönencesi”, Güney Yarımküre’de belirlenene ise “Oğlak Dönencesi” (23° 27′) denir.
Dönence neden oluşur?
Yerküre 23° 27′ eksen eğikliğine sahip olduğu için oluşur. Yerküre yörüngesinde 21 Haziran konumunda iken, kuzey yarımküre güneşe doğru 23° 27′ eğiktir. Bu durumda güneş ışınları Ekvatordan 23° 27′ kuzeye, yani Yengeç Dönencesine dik düşer.

21 Haziran özellikleri nelerdir?​

21 Haziran Yaz Gündönümü’nde yılın en uzun günü yaşanmaktadır. Güneş ışınları, Yengeç Dönencesi’ne dik bir şekilde gelir ve Kuzey Yarımküre’ye en dik, Güney Yarımküre’ye en eğik şekilde gelmektedir.
21 Haziran dan sonra günler uzar mı?
21 Haziran yaz gündönümünde güneş ışınları, kuzey yarım küredeki Yengeç dönencesine dünyanın ekseni nedeniyle dik gelir. Bundan dolayı, bu tarihte kuzey yarımkürede gündüzler artık kısalmaya ve geceler uzamaya başlar. Güney yarım kürede ise bunun tam tersi geceler kısalmaya, gündüzler uzamaya başlar.

Dönencelerin oluşması neyin sonucudur?​

dünya üzerinde, güneş ışınlarının yılda iki kez dik açı ile geldiği, sıcak kuşağın kuzey ve güney sınırlarını oluşturan ve Ekvator’un 23° 27′ kuzey ve güneyinden geçtiği varsayılan iki enlemden her birine dönence deniyor. Bu iki enlem arasındaki bölgeyede tropikal kuşak denir.
Yengeç ve Oğlak Dönencesi nedir?
Dönence 23° 27′ kuzey ve güney enlemlerinin ismidir. Burada güneş ışınları kuzey ve güney yarım kürelerde yeryüzüne dik açı ile geldikleri son enlemdir. 2 tane dönence vardır. Kuzey yarım küredeki dönence Yengeç Dönencesi, güney yarım küredeki dönence ise oğlak dönencesi olarak isimlendirilmektedir.

21 haziranda ne olur coğrafya?​

Yaz gün dönümü, güneş ışınlarının Yengeç Dönencesi’ne yılda bir kez dik olarak geldiği zamandır. Yaz gün dönümünde kuzey yarım kürede en uzun gündüz yaşanırken güney yarım kürede en uzun gece yaşanır. Yaz gün dönümünden sonra kuzey yarım kürede günler kısalmaya başlar.
Dönenceler nerede bulunur?
Dönence veya Tropika, yeryüzü üzerinde, güneş ışınlarının yılda her birine bir kez dik açı ile geldiği, sıcak kuşağın kuzey ve güney sınırlarını oluşturan ve Ekvator’un (eşlek) 23° 27′ kuzey ve güneyinden geçtiği varsayılan iki enlemden her biri. Bu iki enlem arasındaki bölgeye tropikal kuşak denir.

21 Haziran ve 21 Aralık’ta Aydınlanma çemberi hangi Enlemlerden veya Paralellerden geçmektedir?​

Soru: 21 Haziran ve 21 Aralık’ta aydınlanma çemberi hangi enlemlerden veya paralellerden geçmektedir? Cevap: 21 Haziran ve 21 Aralık’ta aydınlanma çemberi 66° 33l kuzey ve güney enlemlerinden geçmektedir.
Güneş ışınları neden güneyden gelir?
Dünya güneş etrafında dönerken 23 derece 27 dakikalık bir eğiklik ile döner. Bu eğiklik sebebi ile yazın kuzey yarım küre güneşe daha yakınken kışın güney yarım küre daha yakındır. Aynı eğiklik sebebi ile güneşin dik geldiği bölgeler yıl içinde değişir.

Türkiye hangi dönence de?​

Yengeç Dönencesi (Tropic of Cancer), yeryüzünün kuzey yarım küresinde Ekvator’un 23° 27′ kuzeyinden geçtiği varsayılan enlemdir. 23° 27′ kuzey enlemine Yengeç Dönencesi adı verilir.
 
Geri
Üst