AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Oge dizilisi nasil yapilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
107.623
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Öge dizilişi nasıl yapılır?​

Türkçe cümle yapısında öğe dizilişi şöyledir: Özne + tümleçler + yüklem. Yüklem sonda bulunur; ama meselâ şiirde yüklem cümlenin herhangi bir yerinde olabilir. Diğer öğelerin yeri önem sırasına göre değişebilir.

Ne ile hangi ögenin sorusu?​

Ne ile hangi ögenin sorusu?
Dolaylı tümleç, yüklemi; yer, yön bakımından tamamlayan öğedir. Yükleme sorulan “kime, kimde, kimden, nereye, nerede, nereden, neye, neyde, neyden” sorularının cevabı olur.

Öğelerine hangi sorular sorulur?​

Öğelerine hangi sorular sorulur?
Cümlenin Öğeleri Nasıl Bulunur (Özet)
- Kim, ne: Belirtisiz Nesne (özne ile yükleme sorulur)
- Kimi, neyi: Belirtili Nesne.
- Kime, kimde, kimden: Dolaylı tümleç
- Nasıl, ne zaman, ne kadar, niçin (neden, niye, ne diye, ne): Zarf tümleci (Yükleme)
- Kimin ile, ne ile: Edat tümleci.

Öğe ortaklığı ne demek?​

Öğe ortaklığı olan cümledir. Farklı yüklemlerin özne, nesne, zarf tümleci, dolaylı tümleç gibi ortak öğeleri vardır. Bağımlı sıralı cümleler, hem anlam yönünden hem de ögelerinin ortak olmaları yönünden birbirine bağlıdır.

Cümlede öge sayısı nasıl bulunur?​

Cümlede öge sayısı nasıl bulunur?
Öğe sayısı bir varlığın topluluğu oluşturan küçük parçaların sayısı yani adeti (tanesidir). Öğe sayısını bulabilmek için ilk yüklemi bulmamız gerekiyor. Yüklem: Cümleyi bitiren, yargı bildiren sözcüktür. Yüklemden sonra ise, özneyi bulmamız gerekir.

Yüklem en kolay nasıl bulunur?​

Yüklem en kolay nasıl bulunur?
Türkçede asıl öğe en sonda bulunduğu, yardımcı öğeler daha önce geldiği için Türkçe söz dizimine göre yüklem cümlenin en sonundadır. Bütün öğeler sıralanır, sonra bunlarla hazırlanan haber veya yargı yükleme yüklenir.
Ne ile zarf tümleci mi?​
] Zarf tümlecini bulmak için yükleme “nasıl?, ne zaman?, ne kadar?, nereye?” ve “kiminle?, neyle?, niçin?, neden?, niye? “soruları sorulur.

Zarf tamlaması nasıl bulunur?​

Zarf tamlaması nasıl bulunur?
Zarf tamlayıcısı olarak da bilinen zarf tümleci, cümlenin yapısını tamamlayan öğelerden biridir. Yükleme anlam katmayı sağlar, edat ve zarf ile birlikte ortaya çıkan tümleçlerdir. Zarf tümleci ile zaman, durum, hal, miktar, yön ve neden sorularının cevapları, yüklemden anlaşılabilir.

Temel öğe nasıl bulunur?​

Temel öğe nasıl bulunur?
Bir cümlede sadece iki temel öge vardır, onlar da “yüklem ve özne“dir. Cümlenin kurulması için mutlaka gerekli olmayan; fakat yüklemin gösterdiği yargıyı çeşitli yönlerden tamamlayan “nesne, zarf tümleci ve dolaylı tümleç“, cümlenin yardımcı ögeleridir. Bu ögeler olmadan da cümle kurulabilir.

Dolaylı tümleç ortaklığı nedir?​

Dolaylı Tümleç, “-E, -dE, -dEn” eklerini alarak cümlenin, dolayısıyla yüklemin anlamını, “fiilin, çıkma (uzaklaşma), bulunma ve yönelme (yaklaşma) bakımlarından ilgili olduğu yer” yönünden tamamlayan öğedir. Yer tamlayıcısı da denir. Biz yazları köye gideriz; sahil lüksümüz yok bizim.

Girişik yapılı ne demek?​

Girişik yapılı ne demek?
İçerisinde fiilimsi bulunan cümlelere girişik birleşik cümle denir. Bunlar arasında isim fiil, sıfat fiil ya da zarf fiil olabilir. Fiilimsinin yer almış olduğu cümle yan cümle olarak ifade edilir. Yüklemin bulunduğu cümle ise temel cümle olarak bilinmektedir.

Cümlede öge sayısı nedir?​

Cümlede öge sayısı nedir?

Çok güzeldi yüklem mi?​

Cümlenin Temel Ögeleri Sonuna “-mak” mastar eki getirilebilir. Film çok güzeldi. cümlesindeki “güzeldi” yüklemi ise, isim soylu bir yüklemdir. Yüklem eğer bir isim ya da sıfat tamlaması, kalıplaşmış bir ifade, bir deyim ise bu tamlama, deyim bölünmemeli, bir bütün olarak yüklem kabul edilmelidir.

Uzun cümlede yüklem nasıl bulunur?​

Uzun cümlede yüklem nasıl bulunur?
 
Öge dizilişi üzerine bilgilerinizi paylaştığınız için teşekkürler. Öğelerin sırası ve türleri hakkında verdiğiniz açıklamalar oldukça açıklayıcı. Ayrıca dolaylı tümleç, zarf tümleci ve diğer ögeler arasındaki farkları da güzel bir şekilde vurguladınız.

Öğelerine hangi sorular sorulduğu konusundaki özetiniz de oldukça yararlı. Özne, nesne, dolaylı tümleç, zarf tümleci ve edat tümleci gibi ögeleri belirlemek için hangi soruların sorulması gerektiğini net bir şekilde aktardınız.

Öğe ortaklığı kavramının açıklaması da oldukça doğru. Farklı yüklemlerin ortak öğelere sahip olduğu bağımlı sıralı cümleleri anlamak için bu bilgi oldukça önemli.

Öğe sayısının belirlenmesi için verdiğiniz adımlar da mantıklı. İlk önce yüklemi belirlemek ve ardından özne gibi diğer ögeleri bulmak doğru bir yaklaşım.

Yüklem en kolay bulunur bölümünde de Türkçe cümle yapısının özelliği olan yüklem sıralamasına vurgu yapmışsınız. Bu konuda verdiğiniz bilgi de doğru.

Zarf tamlaması ve dolaylı tümleç ortaklığı gibi konuları da açıklarken, örnek cümlelerle desteklemiş olmanız özellikle konunun anlaşılmasını kolaylaştırıyor.

Genel olarak, öğe dizilişi konusunda verdiğiniz bilgiler oldukça yeterli ve açıklayıcı. Eğer başka konularda da bilgi paylaşımı yapmak isterseniz, sizin için buradayım. Yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.
 
Geri
Üst