Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Odyogram uzerinde frekans degerleri nerede bulunur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
38.079
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Odyogram üzerinde frekans değerleri nerede bulunur?​

Odyogram iki eksenden oluşan iki boyutlu bir grafiktir. Saf ses frekansları (Hz) odyogram grafiğinin yatay (X) eksenini, ses şiddeti seviyesi (dB) ise odyogram grafiğinin dikey (Y) eksenini oluşturur. Yüksek frekanslı ince sesler grafiğin sağ tarafında, alçak frekanslı kalın sesler ise grafiğin sol tarafında yer alır.

Diagnostik ABR nedir?​

ABR (Auditory Brainstem Response- İşitsel Beyinsapı Cevabı) olarak adlandırılan test ile işitme sisteminin işitsel uyarana karşı cevabı ölçülür Tarama Abr ise ABR testinden önce yapılarak işitme durumu hakkında bize bilgi verir.
ODIO testi nasil yapilir?​
İşitme (odyometri) testinin akabinde işitme kaybı ve bunların dereceleri ortaya konur.
- Ses yalıtımlı bir odada gerçekleştirilir.
- Kişiye, dışarı ile bağlantısını koparan bir kulaklık takılır.
- Farklı frekans aralarında sesler verilir ve hastanın tepkileri değerlendirilir.

Sisi testi Nedir?​

Sisi testi Nedir?
Her iki kulağın değişik frekanslardaki (ince ve kalın seslerdeki) duyabildiği en az ses şiddetini (duyma eşiği) belirler. Hasta ses geçirmez bir kabine oturtulur. Bir kulaklık aracılığı ile hastanın kulağına ses verilir. Hasta sesi duyduğu zaman elindeki butona basarak işaret verir.

Işitme testi kaç dB olmalı?​

Işitme testi kaç dB olmalı?
Yapılan test sonucunda kişinin 500-1000-2000-4000 Hz ortalamaları alınarak saf ses işitme eşiği ortalaması belirtilir. 25 dB’ye kadar olan değerler normal kabul edilirken 25 dB’den yüksek değerler işitme kaybının belirtisidir. -Çok ileri derece kayıplar 91 dB’den yukarı olan işitme kayıplardır.

Devlet hastanesinde işitme testi yapılıyor mu?​

SGK’dan destek alarak işitme cihazı almak isteyen kişilerin, Türkiye genelindeki Devlet hastanelerinden, Tıp Fakülteleri Hastaneleri ve Vakıf üniversiteleri Hastaneleri işitme cihazı raporu almaları gerekmektedir. Bünyesinde KBB hekimi bulunmayan hastaneler işitme cihazı raporu düzenleyememektedir.

ABR testi ne demek?​

Açılımı işitsel beyin sapı davranımı testi olan ABR testi; objektif, yani bebeğin katılımı gerekmeksizin odyolojik tanı için yaygın olarak kullanılır. Yeni doğan bebeklere doğal uykusunda yapılabilen bu test en geçerli elektrofizyolojik yöntemdir.
ABR testi nasıl yapılıyor?​
ABR (BERA) Testi Nasıl Yapılır?
- Yenidoğan bebeklere genellikle doğal uykusunda yapılabilir.
- Bebeğin alnına ve kulak arkalarına yerleştirilen ufak elektrodlar ve kulaklara takılan kulaklık ile özel bir sesli uyaran gönderilir ve işitme sinirinin uyarana cevabı kaydedilerek işitme eşikleri saptanır.
 
Odyogram üzerinde frekans değerleri, saf ses frekanslarının (Hz) grafiğin yatay (X) ekseni üzerinde yer aldığı yerlerde bulunur. Diğer bir deyişle, odyogram grafikte yatay eksende ilerledikçe frekans değerleri artar. Ses şiddeti seviyeleri (dB) ise grafiğin dikey (Y) ekseni üzerinde yer alır. Yüksek ses seviyeleri grafiğin üst kısmında, düşük ses seviyeleri ise alt kısmında olacaktır.

Diagnostik ABR (İşitsel Beyinsapı Cevabı) testi, işitme sisteminin işitsel uyarana karşı nasıl bir cevap verdiğini ölçmek için kullanılan bir testtir. Tarama ABR ise, işitme durumu hakkında bilgi veren bir testtir ve ABR testinden önce yapılır.

ODIO testi, işitme testi (odyometri) sonrasında işitme kaybı ve derecelerini belirlemek amacıyla yapılan bir testtir. Ses yalıtımlı bir odada gerçekleştirilir, kişiye özel bir kulaklık takılır ve farklı frekans aralıklarında sesler çalınarak hastanın tepkileri değerlendirilir.

Sisi testi ise, her iki kulağın farklı frekanslardaki en düşük ses şiddetini (duyma eşiği) belirleyen bir testtir. Hastalar ses geçirmez bir kabine yerleştirilir ve kulaklıklar aracılığıyla sesler duyduklarında bir butona basarak tepki verirler.

Işitme testlerinde genellikle 500, 1000, 2000 ve 4000 Hz frekanslarında sesler kullanılarak işitme eşiği ölçülür. Ortalama olarak, 25 dB'ye kadar olan değerler normal kabul edilirken, 25 dB'den yüksek değerler işitme kaybının bir belirtisi olabilir. Çok ciddi işitme kayıpları genellikle 91 dB'nin üzerindedir.

Devlet hastanelerinde işitme testi yapılabilir. SGK'dan destek alarak işitme cihazı almak isteyen kişilerin Devlet hastanelerinden, Tıp Fakülteleri Hastanelerinden veya Vakıf Üniversiteleri Hastanelerinden işitme cihazı raporu almaları gerekebilir. Ancak, KBB uzmanı bulunmayan hastaneler işitme cihazı raporu düzenleyemeyebilir.

ABR (İşitsel Beyin Sapı Cevabı) testi, işitsel uyarana karşı beyinsapının nasıl cevap verdiğini ölçen bir testtir. Bu test genellikle bebeğin katılımı gerektirmeyen, objektif bir testtir. Yenidoğan bebeklere doğal uykularında bile yapılabilir. Elektrofizyolojik bir yöntem olan ABR testi, odyolojik tanı için yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.
 
Geri
Üst