Odyogram testi nasil yapilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
250.424
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Odyogram testi nasıl yapılır?​

Ses geçirmez bir kabinde hastaya özel bir kulaklık aracılığıyla sesler dinletilir. Buton yardımıyla hastanın bu sesleri duyup duymadığı veya ne kadar duyduğu hakkında fikir sahibi olunabilir. İşitilen ses seviyesi bu testle belirlenir. Hava yolunun ve kemik yolunun işitme düzeyi bu ölçümde belirlenir.

Odyometri testi kaç dakika sürer?​

Takribi olarak bir işitme testi 10-15 dakika kadar sürer. Odyometre ile yapılan bu testler bazı durumlarda kapalı bir kabin içerisinde, bazı durumlarda ise karşılıklı olarak yapılmaktadır.
İşitme testi sonucu kaç olmalı?
Konuşma odyometrisi testine göre işitme kaybı yaşamayan kişilerde olması gereken değerler, SRT değeri 20dB, MCL değeri 40-60 dB, SDS değeri -100, UCL değeri 100-120 dB olmalıdır. Normal işitme derecesi 20 dBHL’ye kadar olan sesleri işitebilen bireyler için kullanılan bir seviyedir.

Serbest Alan testi nasıl yapılır?​

Bebeğin kulağına küçük bir mikrofon yerleştirilen bir Otoakustik Emisyon Testi (OAE) ile sesler kulağa iletilir ve koklea tarafından yayılan sesler kulak kanalına kaydedilir. Emisyonlar analiz edilerek belirli frekanslardaki eşikler belirlenebilir. Bebeğin işitme kaybı varsa, ses emisyonu olmaz.

Odyometrik test ne zaman yapılır?​

İşitme kaybı şüphesi durumlarında ve rutin sağlık kontrollerinde odyometri testi gerçekleştirilir. Bunun yanında işe başlama durumlarında da tedbir ve öğrenme amaçlı olarak odyometri testi yapılır.
Odyometri testi sonucu nasıl okunur?
Odyogramın Okunuşu Saf ses frekansları (Hz) odyogram grafiğinin yatay (X) eksenini, ses şiddeti seviyesi (dB) ise odyogram grafiğinin dikey (Y) eksenini oluşturur. Yüksek frekanslı ince sesler grafiğin sağ tarafında, alçak frekanslı kalın sesler ise grafiğin sol tarafında yer alır.
Test genel olarak oyunla yapılır ve çocuktan duyduğu her ses için önündeki oyuncakla bir şey yapması istenir. Özellikle yürümeye başlayan çocuklarda uygulanan bu test işitme kaybı yaşayan çocuğun yoğun katılımına dayanır. Eğer bu işitme testini geçemezse bir odyolog tarafından değerlendirme yapılması önerilmektedir.
Konuşmayı Ayırt Etme (SDS) Bu test için kişinin SRT eşiğinin üzerine 25dB – 40dB eklenerek, 25 tane tek heceli kelime okunur. Her doğru ve yanlış cevapladığı kelime sayılır ve doğru cevaplar %4 ile çarpılır ve SDS değeri belirlenir. SDS değeri belirlendikten sonra kayıt edilir.
 
Geri
Üst