Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Odyogram ne ise yarar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
47.706
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Odyogram ne işe yarar?​

Bir odyogram, bir kişinin farklı ses tonlarında veya frekanslarda duyabildiği en yumuşak sesleri gösteren bir grafiktir. İşaretler grafiğin üstüne ne kadar yakınsa, o kişinin duyabildiği sesler o kadar yumuşak olur. Hastanın sonuçlarının odyogramda düşmesi farklı işitme kaybı derecelerini gösterir.

Odyogram nasıl değerlendirilir?​

Odyogram iki eksenden oluşan iki boyutlu bir grafiktir. Saf ses frekansları (Hz) odyogram grafiğinin yatay (X) eksenini, ses şiddeti seviyesi (dB) ise odyogram grafiğinin dikey (Y) eksenini oluşturur. Yüksek frekanslı ince sesler grafiğin sağ tarafında, alçak frekanslı kalın sesler ise grafiğin sol tarafında yer alır.

Oae neyi ölçer?​

Oae neyi ölçer?
Otoakustik Emisyon Testi (OAE), iç kulağınızın ne kadar iyi çalıştığını bulmak için kullanılır. Otoakustik emisyonları ölçer. Bunlar, bir sese yanıt verirken iç kulak tarafından verilen seslerdir. İç kulakta sese titreşerek tepki veren saç hücreleri vardır.

Timpanogram neleri ölçer?​

Objektif testlerden birisidir, kulak zarının katılığı ölçülerek orta kulak fonksiyonu değerlendirilir. Akustik admittansmetri klinikte kulak zarının ve orta kulak hakkında bilgi sahibi olmak için kullanılır.

Daha iyi duymak için ne yapmalıyız?​

Kulak sağlığınızı korumak elinizde!
- Kulak kirinin temizlenmesi için pamuklu çubuk ve benzeri şeyler kullanmayın.
- Kulağı, gelebilecek sert travmalardan korumaya çalışın.
- 3. Uzun süre denizde veya havuzda kalmaktan kaçının.
- Erken çocukluk çağlarındaki çocukları, işitme fonksiyonları açısından yakından gözlemleyin.

Otoakustik refleks nedir?​

Otoakustik refleks nedir?
Çevre seslerinden bağımsız olarak, insan iç kulağında kokleada (salyangoz) yer alan dış tüylü hücrelerinde üretilen düşük şiddetli akustik sinyaller, otoakustik emisyon olarak adlandırılır. Kokleada kendiliğinden oluşan bu sinyaller dış kulak kanalına yerleştirilen hassas bir mikrofon yardımıyla ölçülebilir.
 
Odyogramun işlevi, bir kişinin farklı ses tonlarında veya frekanslarda duyabildiği en yumuşak sesleri gösteren bir grafik olmasıdır. Grafikteki işaretler ne kadar yakınsa, o kişinin duyabildiği sesler o kadar yumuşak olur. Bu sayede odyogram, kişinin işitme kaybı derecelerini gösterir.

Odyogramun değerlendirilmesi ise iki eksenden oluşan iki boyutlu bir grafik üzerinden gerçekleşir. Grafikte, saf ses frekansları (Hz) yatay (X) eksenini oluştururken, ses şiddeti seviyesi (dB) dikey (Y) eksenini belirler. Yüksek frekanslı ince sesler grafiğin sağ tarafında, alçak frekanslı kalın sesler ise grafiğin sol tarafında yer alır.

OAE (Otoakustik Emisyon Testi), iç kulağın ne kadar iyi çalıştığını ölçmek için kullanılan bir testtir. Otoakustik emisyonlar adı verilen ses yanıtlarını ölçer. İç kulağın, sese tepki vererek sesler üreten saç hücrelerinin çalışma düzeyini değerlendirir.

Timpanogram ise objektif bir test olup, kulak zarının katılığını ölçerek orta kulak fonksiyonunu değerlendirir. Akustik admittansmetri ise kliniğin, kulak zarı ve orta kulağı hakkında detaylı bilgi edinmek amacıyla kullanılan bir test yöntemidir.

İyi bir işitme sağlığı için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar:
- Kulak kirini temizlemek için pamuklu çubuk ve benzeri sert malzemeler kullanmaktan kaçının.
- Kulakları sert travmalardan korumaya özen gösterin.
- Uzun süre deniz veya havuzda kalmaktan kaçının.
- Küçük çocukların işitme fonksiyonlarını düzenli olarak kontrol ettirin.

Son olarak, otoakustik refleks; çevresel seslerden bağımsız olarak, insanın iç kulağında bulunan kokleadaki dış tüylü hücrelerde üretilen düşük şiddetli akustik sinyallerdir. Bu sinyaller, dış kulak kanalına yerleştirilen mikrofonlar aracılığıyla ölçülebilir.
 
Geri
Üst