AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Odenen stopaj gider yazilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.319
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ödenen stopaj gider yazılır mı?​

*Gümrük vergisi, damga vergisi, emlak vergisi, ÖTV, BSMV, harç vb. vergiler ise gider olarak dikkate alınabilir. *Gelir veya kurumlar vergisi stopajı ise (temettü stopajları hariç) gider olarak dikkate alınabilir.

Tahakkuk ilkesi ne demek?​

Kısaca açıklamak gerekirse tahakkuk ilkesi, gelir ile giderlerin alındıkları ya da yapıldıkları anda gerçekleşmiş sayılması ve bunların ilgilendirdikleri dönemin finansal tablorında yer almasıdır. Tahakkuk esasına göre gelir ya da giderin miktar ve mahiyet olarak kesinleşmiş olması yeterlidir.
Gelir ve giderlerin tahakkuku, bunların hukuki olarak doğduğu, yani taraflar arasında bir hak ve borç durumuna gelmesini ifade eder. Tahakkuk esasında, kazancı tespitinde ödemenin veya tahsilâtın yapılmış olması dikkate alınmadığından nakit akışlarına göre bir vergilendirme söz konusu değildir.
Gelire tabi kazanç ve iratlardan hangisi tahakkuk esasına tabidir?
Ticari ve zirai kazançlarda gelirin elde edilmesi bakımından tahakkuk esası kabul edilmişken, ücretler, serbest meslek kazançları, , menkul ve gayrimenkul sermaye iratları ile diğer kazanç ve iratlarda ise gelirin elde edilmesi bakımından tahsil esası benimsenmiştir.
Ödenen stopaj vergiden düşer mi?
Eğer, geliri üzerinden stopaj kesilen kişi daha sonra beyanname verirse, bu durumda stopaj beyannamede hesaplanan vergiden mahsup edilir. Stopajın bir diğer adı da vergi tevkifatıdır. Gelir vergisinde yapılan kesintilere stopaj, KDV vergisinde yapılan kesintilere tevkifat ifadeleri kullanılır.

Stopaj gider olarak gösterilir mi?​

Kiraladığınız iş yeri bir gerçek kişiye ait ise; kira tutarını brütleştirerek %20 stopaj yapacaksınız, sonrasında da hem kira bedelini hem de stopaj tutarını gelir ve kurumlar vergisi uygulamasında gider yazacaksınız.

Tahakkuk TDK ne demek?​

Tahakkuk kelimesi Arapça kökenli bir sözcüktür. Türkçede belli başlı yazılı belgelerde karşılaşılan ve kullanılan bir kelime olarak öne çıkıyor. Bu konuda Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı zaman Türkçe karşılığı olarak, ‘Gerçekleşme, yerine gelme’ biçiminde ifade edildiğini söylemek mümkün.
Tahakkuk etmek, gerçekleşmek anlamına gelmektedir. Tahakkuk etmiş durumda olan bir vergi ya da borç geçerli niteliğe sahip durumda olan belgelere dayalı bir biçimde ve ayrıntılı bir şekilde hesaplanmış durumda olan ve ödenebilir bir hale gelmiş olan vergi yahut borç tutarı anlamına gelmektedir.
Tahakkuk ve tahsil esası nedir?
Gelir ve giderin hesabında bedeli ödenmeyen bu işlem dikkate alınır. Vergi sistemimizde ticari ve zirai kazançların vergilendirilmesinde tahakkuk esası geçerlidir. Tahsil esası, gelirlerin nakden veya mahsuben tahsil edildiğinde, giderlerin ise nakden veya mahsuben ödendiğinde muhasebeleştirilmesini ifade etmektedir.
Vergi hangisinde tahakkuk eder?
Beyana dayanan tarh ve tahakkuk Bu esasa göre, vergi dairesince beyannamenin alınması üzerine bir tahakkuk fişi tanzim olunur ve bunun bir nüshası mükellefe veyahut beyannameyi mükellef namına vergi dairesine tevdi edene verilir. Bu suretle vergi tahakkuk etmiş olur.

Diğer kazanç ve Iratlarda gelirin elde edilmesi bakımından aşağıdaki esaslardan hangisi benimsenmiştir?​

Tahsil Esası: Tahsil Esası ile elde edilen gelir, nakden veya hesaben gerçekleşebilmekte; maddi bir değer veya gayri maddi bir servet unsuru olarak, sahibinin malvarlığına dahil olmaktadır Örnek: Ücretler, Serbest Meslek Kazançları, Gayrimenkul ve Menkul Sermaye İratları, Diğer Kazanç ve İratlardır.

Stopaj hangi hesapta izlenir?​

360 hesaba borç, ilgili ay kesilmesi gereken gelir vergisi kesintisi de 360 hesaba alacak kaydedilmektedir.
 
Geri
Üst